Сонце працює вночі

23.09.2015

Як можна відмовитися від газу і зекономити мільйони гривень, розповідали нещодавно на зібранні «Як стати енергоефективним містом» у Золочеві, на Львівщині. Однією з головних тем став уже запроваджений та успішний проект iз переведення комунальних котелень на альтернативні джерела енергії.

Замислюватись над енергоощадністю в місті почали ще в 2009 році, коли Росія вперше використала газ, як елемент тиску, уточнив на зібранні міський голова Золочева . «А через кілька років місто вже мало борг у 6 мільйонів перед НАК «Нафтогаз», — коментує «УМ» Олександр Пограничний, секретар Українсько-Польського медіа-товариства. — Тож, починаючи з 2011 року, громада міста намагається впроваджувати енергоефективнi технології. Для цього міська влада знайшла інвесторів, групу компаній AlterFuel (чеські інвестиції. — Авт.), які з 2012 року в два етапи допомогли перевести дев’ять комунальних котелень на альтернативні джерела енергії».

Інвестори встановили поруч iз газовими котлами, які зараз не використовуються, сучасні котли, що працюють на дровах та іншій біомасі. Вартість однієї ГКал тепла від котельні на дровах становить — 1297 гривень. (Тарифи встановили в НКРЕКП). У порівнянні — лише собіварстість такої ж одиниці тепла для газової котельні дорожча і становить 1690 гривень. Тому лише за перший рік роботи нових котелень місто зекономило 4 мільйони гривень!

Систему налагодили так, що при збереженій комунальній власності, місто віддало котельні в оренду інвестору, тобто двом підприємствам, які ним були зареєстровані — ТОВ «Золочівенергоінвест» та ТОВ «Золочівенергоресурс». Відповідно, від діяльності підприємств, міський бюджет ще й отримує кошти з різних податків і нарахувань у розмірі близько трьох мільйонів гривень.

«Якщо більшість грошей, які сплачують за газ, отримує російська компанія, то у Золочеві гроші заробляють місцеві виробники, — зауважує пан Пограничний. — Більшість палива для котлів — дрова, закуповують у Золочівському лісгоспі. Одразу наголошую, що екологія від цього не страждає, адже потреба в дровах на один опалювальний сезон для всього міста — лише 12% від тої деревини, які ліспогсп щороку вирубує. Хоча котли також працюють і на пелетах та біомасі (скошена трава біля доріг, зрізані гілки дерев у парках, солома тощо). Якщо держава створить нарешті кращі умови для роботи інвесторів, так щоб вони були впевнені у своєму майбутньому, то компанія буде розвивати цей напрямок і готова інвестувати в котли, які працюватимуть й на інших альтернативних джерелах енергії».

Проте на досягнутому золочівська міська влада не зупинилася і зараз у місті встановлює стовпи освітлення з автономними сонячними батареями, які акумулюватимуть енергію для темної пори доби. А також Золочів виграв європейський грант на утеплення двох місцевих дитячих садочків.