Футболять з центру

23.09.2015

Схоже, скоро на місці історичної пам’ятки — будівлі рідкісного зразка житлової забудови Києва першої половини XIX століття (тут упродовж останніх років розміщується Центр ендокринології) — з’явиться новенький офісно-готельний комплекс з апартаментами. А медзаклад «перенесуть» у так зване медичне містечко.

«Київське інвестиційне агентство» агітує медичну установу до переїзду, обіцяючи, що вказаним інвестиційним проектом передбачається переміщення Київської міської клінічної ендокринологічної лікарні з вул. Пушкінської, 22а на вул. Зоологічну, 3 у реконструйовану за кошти інвестора будівлю корпусу №4 (колишнє опікове відділення)», — повідомила голова фракції «ВО «Батьківщина» у Київраді Тетяна Меліхова. Вона сумнівається, що така ідея принесе позитивні результати, адже, за її словами, пропозиції КП «Київське інвестиційне агентство» ґрунтуються на некоректній і викривленій інформації. По-перше, при переселенні медичної установи буде зруйновано існуючий високотехнологічний ендокринологічний центр iз повним циклом надання медико-профілактичної допомоги. По-друге, будуть здійснені невиправдані витрати на відновлення недіючої зруйнованої будівлі та спорудження нової, замість реконструкції існуючої зі збереженням її функціонування.

Незважаючи на те, що саме інвестиційне агентство нібито планує створити на вулиці Зоологічній, куди може «переїхати» центр, надсучасне медичне містечко, в якому, за словами агентства, вже розташована клініка «Оберіг» та заплановане розміщення міського медичного центру проблем слуху та мовлення «Суваг-Київ», пані Тетяна впевнена, що ці плани вилами по воді писані і не обійдеться без підвоху. «Насправді інвестиційна ініціатива пропонує розміщення Центру ендокринології на базі недостатнього за площею і зруйнованого колишнього опікового відділення, у межах неіснуючого медичного містечка, при цьому не враховано реальних потреб пацієнтів і спеціалістів центру для організації багатокомпонентної високоспеціалізованої допомоги. Більше того, за наявною інформацією, даний корпус протягом багатьох років відновлюється під розміщення в ньому іншої медичної установи — під Міський центр переливання крові», — наголосила голова фракції.

Тим паче, чи є сенс переселяти структуру в «кращі» умови, якщо центр сам поступово здійснював свої ремонтні роботи за рахунок інвестиційної допомоги спонсорів і благодійників. Так, було оновлено центральний корпус по вул. Пушкінській, 22а II, IV, V, VI корпуси по вул. Рейтарській, 22, замінено ліфти, реконструйовано та оснащено новий операційний блок iз палатами інтенсивного спостереження. Це дозволило не тільки забезпечити здійснення ефективного лікувально-діагностичного процесу, а й збереження пам’ятки архітектури, в якій розташований медичний центр, запевнила Меліхова. Наразі вона пропонує інвестиційному агентству переглянути свої плани і спроектувати майбутнє будівництво готелю на вул. Зоологічній, адже так буде простіше і вигідніше обом сторонам.