НОВИНИ ПЛЮС

23.09.2015

Без обов’язкових квот

Сьогодні, 23 вересня, має відбутися саміт лідерів ЄС, на якому лідери вирішуватимуть питання міграційної кризи. Країни Євросоюзу уже домовилися змінити формулювання щодо примусового розподілу 120 тисяч біженців iз метою досягнення компромісу, повідомив Euronews із посиланням на джерела, наближені до головуючого в ЄС Люксембургу. Зокрема, країни ЄС домовилися вилучити з тексту рішення термін «обов’язкові квоти», держави прийматимуть біженців на добровільній основі. На такі кроки в ЄС пішли заради можливості дійти згоди щодо розподілу 120 тисяч біженців напередодні саміту ЄС, на якому зібралися 22 міністри внутрішніх справ ЄС.

На минулій зустрічі міністри юстиції та внутрішніх справ країн ЄС змогли узгодити лише раніше погоджений розподіл 40 тисяч біженців.

Модернізація авіабази

США мають намір розмістити на авіабазі бундесверу в місті Бюхель (федеральна земля Рейнланд-Пфальц) 20 атомних бомб зразка B61-12, повідомив сайт німецького телеканалу ZDF iз посиланням на власні джерела. Зокрема, журналісти програми Frontal21 отримали доступ до бюджетних документів США, які підтверджують цю інформацію, пише «Українська правда». Відповідно до документів, починаючи з третього кварталу 2015 року, з бюджету США виділятимуть кошти на оснащення німецьких бомбардувальників класу «Торнадо» ядерними боєголовками В61-12. Водночас представник Соціал-демократичної партії Німеччини Томас Хічлер підтвердив телеканалу, що федеральний уряд Німеччини протягом найближчих років планує витратити 112 млн. євро на модернізацію авіабази в Бюхелі. Зокрема, планується оснастити сучасною апаратурою злітно-посадкову смугу авіабази.

До речі, раніше повідомлялося, що Норвегія через російську загрозу придбає у США до 52 винищувачів.

Не всі поляки хочуть жити з біженцями

Бiльше половини поляків виступає проти прийому біженців у своїй країні — такими є результати опитування Millward Brown SA для TVN 24.

Так, 56% поляків вважають, що Польща не повинна приймати біженців iз Близького Сходу і Африки. Протилежної думки дотримують 38% опитаних.У порівнянні з аналогічним опитуванням на початку вересня, кількість тих, хто не підтримує прийняття біженців, зросла на 13%. Рівно на стільки ж зменшилася кількість тих, хто не проти приймати мігрантів.

Раніше прем’єр-міністр Польщі Ева Копач заявляла, що Польща готова приймати біженців, а не економічних мігрантів. А глава МЗС Польщі Гжегож Схетина констатував, що країна готова добровільно приймати біженців, однак не згодна з системою квот.

Хабар — кілька сотень тисяч євро

Поліція безпеки Естонії пред’явила меру Таллінна Едгару Савісаару підозри в неодноразовому отриманні хабарів, повідомило видання Delfi.ee. Є підстави вважати, що цього і минулого рокiв Едгар Савісаар неодноразово отримував хабарі у вигляді матеріальних благ і пільг як для себе особисто, так і на користь третіх осіб на загальну суму кілька сотень тисяч євро. Також було пред’явлено підозри ще кільком посередникам, які могли сприяти отриманню хабарів. Усі підозрювані є громадянами Естонії. Затриманий Едгар Савісаар зараз перебуває на своєму хуторі Хундисильма, з ним його син Еркі Савісаар.

За словами соратників мера по центристській партії Естонії, його затримання — політичне замовлення, мета якого полягає в тому, щоб відвернути увагу від корупційного скандалу в Талліннському порту. Раніше затримали за підозрою в хабарництві його керівників.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>