Маєм — не цінуєм

23.09.2015
Маєм — не цінуєм

На передньому плані майстер балетної справи Денис Матвієнко. «Великий Гетсбі». (з сайта gatsbyballet.com.)

Напевно, у червні 2016 року знаний не лише в Україні, а й далеко за її межами танцівник Денис Матвієнко — володар чотирьох гран-прі міжнародних конкурсів артистів балету — стане художнім керівником театру опери та балету в Новосибірську, принаймні про це йдеться на сайті закладу. «Новосибірський балет по праву входить до числа найбільш шанованих балетних компаній. Очолити його — велика честь і відповідальність. Мені допоможе досвід, який я отримав, коли керував балетом Національної опери України», — наголосив артист.

Ця новина, зрозуміло, спровокувала скандал. До того ж Денис Матвієнко ще й народний артист України. На закиди він відповів у Facebook. «Уже багато років я співпрацюю з провідними світовими театрами, і ні для кого не секрет, що я завжди представляв і продовжую представляти Україну. У новині на сайті Новосибірського театру я також заявлений, як український артист, заслужений артист України. Я ніколи не приховував, що серед театрів, з якими я співпрацюю, є і російські театри. Балетний світ дуже вузький і живе відокремлено. У цьому він нагадує світ спорту. Тут, як і у футболі, існують трансфери і, вибираючи нове місце роботи, артисти, насамперед, дивляться на склад команди і тренера, а не на географічне розташування та політичну ситуацію у світі», — пояснив Денис Матвієнко.

Продюсерка «Великого Гетсбі» (хіт-постановка Дениса Матвієнка у співпраці з композитором Констянтином Меладзе), а заодно сестра Альона Матвієнко вражена реакцією на новину. «Хотіла б від себе порадити деяким нашим ЗМІ: перш, ніж намагатися створити «п’яту колону» з артистів і публічних людей, придивіться до ворогів і злодіїв усередині країни. Або серйозний журналістський підхід тепер не в моді? Легше полювання на відьом влаштовувати, ніж постаратися бути реальною п’ятою владою?», — обурена вона.

Денис Матвієнко не планує розривати зв’язки з Україною: найближчим часом відбудеться прем’єра від фонду Дениса Матвієнка балету Stabat Mater; танцівник працює над створенням своєї школи у Києві. «Наша команда відправляла лист нинішньому міністру культури В’ячеславу Кириленку, але його проігнорували. У ньому ми виступили зі своїми ініціативами щодо реформування театру. Однак відповіді ми так і не отримали. Незважаючи на це, я продовжую працювати для того, щоб добитися позитивних змін. Для цього, зокрема, я вже почав створювати свою школу в Києві, щоб мати можливість передати свій досвід дітям і молодим артистам», — повідомив Матвієнко.

Негативні відгуки стали для Дениса неочікуваними. «Ще вчора мої опоненти в Україні говорили про те, що я нездатний керувати колективом, і спекулювали тим, що я всього лише танцівник, і мене ніхто не запрошує очолити трупу. Із запрошенням як керівник однієї з найсильніших балетних труп сьогодні я отримав ще більше негативу», — зізнався Матвієнко.

Нагадаємо, раніше, у 2013-му, Дениса Матвієнка без пояснень звільнили з посади художнього керівника Національної опери України. «Після того як мене попросили більше не очолювати балет Нацопери, я був змушений виїхати до Пітера. Там у мене робота, там я потрібний — парадокс. Офіційної причини мого звільнення я не знаю досі. Я думаю, що заздрість — одна з перших причин», — публічно заявив тоді Денис Матвієнко. Більше того, у театрі умудрилися зробити так, що офіційно Матвієнко ніколи і не був керівником, а із 2011 року лише «частково виконував обов’язки», був солістом балету.