Секрети рідних стін

23.09.2015
Секрети рідних стін

Зустріч триразових чемпіонів Європи — іспанців — зі своїми фанатами. (з сайта fibaeurope.com.)

Разом із завершенням чоловічого Євробаскету-2015 починається нова кампанія нашої країни зі здобуття права на проведення наступного континентального форуму. Не змігши через війну прийняти цьогорічний ЧЄ, у нас залишилося першочергове право на наступний турнір, щоправда, за словами президента ФІБА-Європа Тургая Деміреля, бажання самостійно організувати на своїй території Євро-2017 Україна не проявляє. «Вона зберігає шанси прийняти чемпіонат як співорганізатор», — заявив турецький функціонер.

Зазначимо, що наприкінці травня Президент Петро Порошенко доручив Кабінету Міністрів «відпрацювати питання щодо проведення Євробаскету-2017 в Україні». Як свідчить Демірель, ФІБА-Європа вже розглядає українську заявку. Утім повний перелік охочих прийняти майбутній чоловічий ЧЄ стане відомим 2 листопада. Імена ж майбутніх господарів оголосять 12 грудня.

Поки ж Старий Світ «переварює» підсумки цьогорічного Євробаскету, який, нагадаємо, вперше в історії подібних змагань проходив одразу в чотирьох країнах. Водночас вирішальні матчі турніру були віддані на відкуп Франції, збірна якої на той час перебувала в статусі чинного чемпіона Європи. Утім захистити титул «триколірним» не вдалося. Не допомогла їм ані підтримка домашніх трибун, де, до речі, глядачі встановили рекорд відвідуваності євробаскетів (ігри проходили на футбольному стадіоні), ані досвід та вміння героя попереднього ЧЄ — зірки НБА Тоні Паркера.

Цього ж разу звання найкориснішого гравця турніру дісталося лідерові іспанської збірної та «Лос-Анджелес лейкерз» Поу Газолю. Саме завдяки його неймовірно продуктивній роботі під кошиком піренейці спочатку (в півфіналі) відсікли від боротьби за «золото» команду Франції, а потім — у фіналі — залишили «з носом» литовців, котрі на другому Євро поспіль завоювали «срібло». Іспанці ж, можна сказати, підтвердили титул найсильнішої європейської команди останнього десятиліття, адже тріумфували вже на третій з останніх чотирьох континентальних першостей.

Щодо українських баскетболістів, то, на жаль, підопічним Євгена Мурзіна не вдалося повторити успіх своїх попередників, які на ЧЄ-2013 посіли рекордно високе шосте місце. Нашвидкуруч зібрана новим тренером молода команда не змогла навіть подолати груповий бар’єр, програвши на цьому етапі чотири з п’яти поєдинків.

На думку наставника «синьо-жовтих», у його підопічних була «не прохідна, а досить сильна група». Хоча сам «коуч» визнає — на новому робочому місці припустився серйозних помилок. «Потрібно постійно контактувати з кандидатом до збірної, аби бути в курсі того, що відбувається в його житті, знати, які в нього негаразди. У нас же був офіційний виклик до збірної, сухе спілкування. У наступному році цих проколів не припущуся», — відзначив Євген Мурзін, обіцяючи в новому сезоні залучити до збірної всіх найсильніших вітчизняних баскетболістів — Леня, Кравцова, Гладиря, Михайлюка тощо.

За словами тренера, про клубну роботу нині не йдеться, оскільки президент ФБУ Михайло Бродський подібної ідеї не підтримує. Відтак «Говерлі», де останнім часом працював Мурзін, доведеться підшуковувати нового очільника.

До речі, іванофранкіський клуб, як і ще кілька колективів суперліги — «Будівельник», «Дніпро», «Галичина» та «Одеса» — відмовилися від чемпіонату країни під егідою ФБУ, оголосивши про участь в окремій, самостійній першості під прапором АБКУ «Суперліга».

«Якщо клуби групи «Приват» мають намір проводити власний окремий чемпіонат, то це їх право. Але цей чемпіонат не матиме статусу офіційного. А це означає, що контракти гравців і тренерів цих клубів у ФБУ та ФІБА не братимуть до уваги. На нашу думку, сьогодні в нашій країні не час займатися сепаратизмом у будь-якій галузі діяльності. Баскетбол не майданчик для з’ясування політичних, фінансових або ділових інтересів», — заявили в баскетбольній федерації.

Тим часом у «легальному» ЧУ змагатимуться дев’ять колективів — «БІПА-Мода» (Одеса), «Волиньбаскет» (Луцьк), «Динамо» (Київ), «Запоріжжя», «Кривбасбаскет» (Кривий Ріг), МБК «Миколаїв», НУФВСУ (БК «Київ»), «Хімік» (Южний) та «Черкаські Мавпи».

ТАБЛО

 

Чемпіонат Європи. Чоловіки. Півфінали. Іспанія — Франція — 80:75, Сербія — Литва — 64:67.

Матч за 3-тє місце. Франція — Сербія — 81:68 (Де Коло (20), Гобер (15), Паркер (13) — Б’єліца (12), Радулица (11)).

Фінал. Іспанія — Литва — 80:63 (Газоль (25), Юль (12) — Кальнетіс (13), Сейбутіс (13), Валанчюнас (10)).