«Бувай, Донецьк, привіт, Дамаск!»

23.09.2015

Серед бойовиків самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» зростає паніка через чутки про закриття проекту «Новоросія» Кремлем. За даними прес-центру штабу АТО, місцеві терористи все частіше дезертирують. Тим більше що в окупованих районах Донбасу майже втричі зменшилася кількість так званих «добровольців» iз Росії, які під час відносного перемир’я поїхали додому. Нині їх чисельність, за словами ватажка донецьких бойовиків Олександра Захарченка, ледь сягає 1,5 тис. чоловік.

Мало того, днями близько 230 найманців другого армійського корпусу, які дислокуються в Алчевську, відмовилися продовжувати контракт, який закінчується в жовтні-листопаді 2015 року, повідомляють у штабі АТО, посилаючись на дані вітчизняної розвідки.

Експерти групи «Інформаційний спротив» додають, що паніку серед бойовиків спричинив і той факт, що частину російських кадрових військових Москва наразі передислоковує з Донбасу до іншої, пріоритетнішої наразі «гарячої точки» — Сирії. Зокрема, Донбас залишило чимало так званих «військових радників» iз числа російських офіцерів, які координували і контролювали бойові операції терористів і окупантів під час активної фази протистояння. Щоправда, не виключено, що відбувається лише ротація військових «радників».

«Наказ Генштабу ЗС РФ на виведення до РФ із Донбасу деяких підрозділів регулярних російських військ і окремих найбоєздатніших формувань російських найманців для наступного перекидання в Сирію став причиною для паніки в «ДНР» і «ЛНР», — зазначає координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук. — Керівництво місцевих терористів вважає, що Москва відмовляється від планів подальшої ескалації конфлікту на Донбасі й кидає місцевих терористів напризволяще. Паніку посилюють чутки про намір прикордонних військ ФСБ посилити охорону держкордону РФ з Україною на ділянках, які межують з окупованими районами, для запобігання потрапляння на територію Росії «небажаних елементів» із числа власних найманців і місцевих бойовиків».

Водночас голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський припускає, що відносне затишшя в зоні АТО пов’язане із запланованим на кінець вересня виступом президента РФ Володимира Путіна з трибуни Генеральної асамблеї ООН. А вже після цього на Донбасі можливе чергове загострення бойової ситуації.

«Я думаю, що він (Путін. — Ред.) хотів би почути, що все-таки Україна залишається у сфері його впливу, що європейське, світове співтовариство не дасть Україні надій на вступ до НАТО і що, в принципі, питання щодо асоціації з ЄС враховуватиме так звані інтереси Росії, — вважає пан Жебрівський. — Але я думаю, що він цього не почує, тому є небезпека відновлення досить серйозних обстрілів».

Водночас лідери бойовиків «мутять воду» з датою проведення своїх фейкових виборів на окупованій частині Донбасу. Так, представник луганських терористів Владислав Дейнего вчора заявив, що вони спільно з окупаційною владою Донецької області запропонують перенести проведення виборів на 21 лютого 2016 року. Але один iз ватажків донецьких бойовиків Денис Пушилін одразу заперечив такі домовленості. Представник Донецька й надалі наполягає, що свої псевдовибори вони проведуть, як раніше планували: 18 жовтня у «ДНР» і 1 листопада у «ЛНР».

Зі свого боку, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко розкритикувала пропозиції бойовиків провести вибори в лютому 2016 року. «Всі безграмотні «ініціативи» бойовиків — мічені карти з брудної кремлівської колоди. Мінські угоди мають бути виконані до кінця 2015 року, а не пролонговані на 2016-й, — зазначає пані Геращенко. — Друге. Конституція України чітко визначає порядок призначення виборів: це винятково прерогатива ВР України, тільки парламент має право і обов’язок визначати дату виборів і процедуру. А ЦВК адмініструє виборчий процес».

ДО РЕЧІ

Командира батальону 28-ї бригади затримали за те, що він за гроші сприяв контрабанді в зоні АТО. Як повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос, затриманий комбат отримав хабар у розмiрi 1 млн. 100 тис. грн. за пропуск 10 транспортних засобів за лінію розмежування. За словами пана Матіоса, затриманому оголосили підозру у сприянні фінансуванню тероризму, сприянні контрабанді на території т. зв. «ДНР», отриманні неправомірної вигоди. Військовий прокурор зазначив, що за пропуск одного транспортного засобу хабарники беруть приблизно 100 тисяч гривень.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>