Спитай у... дзеркала

16.09.2015
Спитай у... дзеркала

Якщо турбують проблеми зі шкірою — зверніть увагу на раціон. (з сайта ilovemilk.info.)

Здається, жодних проблем зі здоров’ям немає, але шкіра... У найбільш недоречний момент з’являються ці непривабливі прищі і псують усю «картину». Що ж робити? Лікарі стверджують: у таких випадках варто звернути більш прискіпливу увагу на власне харчування. Адже твердження — «ти те, що ти їси» — не просто данина філософському ставленню до життя, а й безпосереднє віддзеркалення наших гастрономічних уподобань. Дієтологи нагадують про ті продукти, з якими варто «дружити» обережніше, якщо турбують шкірні висипання.

Молоко і продукти з нього: без фанатизму

Загальновідомо, що молоко і молочні продукти — важливе джерело кальцію і білка, які так необхідні для нормального функціонування організму. Однак коров’яче молоко здатне підсилити проблему шкірних висипів, особливо на обличчі. Чому? Як стверджує американський експерт у галузі інтегративної медицини Френк Ліпман, дієтолог і фахівець зі здорового харчування, коров’яче молоко природа «придумала» для вигодовування потомства, тож, крім жирів, білків та вуглеводів, воно (природно) містить речовини, що прискорюють ріст і розвиток телят.

Навіть молоко домашніх корів, які паслися у полі, яких годували екологічно чистою травою, містить, за словами лікаря, понад 60 різноманітних гормонів, переважно анаболіків (подібних до тих, які застосовують культуристи для нарощування м’язів). Молока без гормонів не існує, тож будь-який молочний продукт, стверджує фахівець, у різній кількості містить тестостерон, прогестерон, інсулін та інші речовини-стимулятори. Анаболіки і статеві гормони, які надходять в організм із молоком, здатні спровокувати акне (висипання на шкірі). Щоправда, є ще одна причина, яка робить шкіру проблемною. Лактоза (молочний цукор) стимулює синтез інсуліну, який іще більше підсилює дію стероїдів на шкіру. Тому, якщо докучають шкірні негаразди, варто знизити кількість молочних продуктів — принаймні на час лікування акне, вважає дієтолог.

Цукор: солодко, але ж... некрасиво

Цукор і всі похідні від нього (солодощі, різноманітні десерти), за словами дієтологів, прискорюють синтез інсуліну, підсилюють дію на шкіру статевих гормонів, але вже не «з молока корови», а наших власних, провокуючи відтак появу нових острівців запалення на шкірі. До того ж надмірне вживання цукру витісняє з організму вітаміни групи В, відомі як «вітаміни краси». Наслідком такого дисбалансу стає надмірне нервове збудження, розлад травлення, відчуття постійної втоми, зниження гостроти зору, шкірні захворювання. Тож якщо красива шкіра — ваш пріоритет, варто утримуватися від солодощів у будь-якому вигляді. Пам’ятайте, що фрукти, ягоди, горіхи, сухофрукти — найкращі ласощі, оскільки їх створила сама природа.

Кава: «гормон напруги» замовляли?

Якщо ваша шкіра жирна, схильна до висипань, то кава цілком здатна ще більше «простимулювати» цей прикрий процес. Кортизол, який міститься у каві і який називають «гормоном напруги», може діяти як адаптоген, одночасно посилюючи дію сальних залоз і провокуючи нові запалення. Якщо прокинутися вранці без чашечки міцної кави для вас проблема, спробуйте бодай на якийсь час замінити улюблений напій зеленим чаєм з імбирем та лимоном — він бадьорить і заряджає енергією не гірше, ніж кава.

Глютен: прихований «шкідник»

Коли докучає акне, то варто виключити з раціону глютен — він пошкоджує слизову оболонку кишечнику. Відтак може виникати запалення, порушується процес засвоєння корисних речовин. З іншого боку, знижується імунітет — через нестачу необхідних мікро- і макроелементів. Глютен міститься у пшениці, житі, вівсі і ячмені, а ось де його точно немає, так це у гречці, просі, рисі, кукурудзі, бобових, картоплі. Дієтологи нагадують про небезпеку так званого «прихованого глютену» — він є у всіх ковбасних виробах, промислових солодощах, морозиві, заводських йогуртах, у майонезі, сирах. Тож можна все життя боротися з надокучливими прищами, а причина проблеми — несприйняття організмом глютену, про що людина й не підозрює. Варто на певний час відмовитися від продуктів із глютеном і подивитися, як це позначиться на здоров’ї шкіри.

Арахіс: смачно, але...

На думку дослідників Мельбурнського університету, цей популярний земляний горіх містить андроген, який провокує надлишкове шкірне сало, а відтак — появу гнійничкових білих прищів на обличчі. Безпечнішими для шкіри, на думку дослідників, є волоські горіхи, а також мигдаль і кеш’ю, які на рівень андрогену не впливають.