Розгорнуть «Білі прапори»

16.09.2015
Розгорнуть «Білі прапори»

Освоювати новий простір ВДНГ засновнику фестивалю Владиславу Троїцькому цікаво. (з сайта gogolfest.org.)

На фестивалі сучасного мистецтва, який розпочинається у Києві, можна буде зіткнутися ніс до носа з Гоголем і перетнутися з Миколою Васильовичем на межі війни, мистецтва та миру.

Що в меню?

«Дегустуй завтра уже сьогодні» — головний месидж цьогорічного фестивалю. Дегустувати буде що. Понад 500 подій протягом 11 днів відбудуться на новій локації ГогольFest — на території столичного «Експоцентру України». Буде все: театр, кіно, академічна та альтернативна музика, візуальна та танцювальна програми, література та fashion-art. Своє мистецтво представлять не лише українці, а й гості з Іспанії, Ізраїлю, Швейцарії, Нідерландів, Польщі, Франції, Німеччини та інших країн.

Незважаючи на складнощі організації та екстрений переїзд, організатори налаштовані оптимістично. «Освоювати ВДНГ, по-перше, дуже цікаво, по-друге, для нас це виклик, оскільки це величезний виставковий простір», — зазначив засновник фестивалю Владислав Троїцький. У день відкриття захід розкинеться на 17 виставкових павільйонів.

Ігровий момент

Кураторка театральної програми Наталя Ворожбит цьогоріч представить насичену та потужну програму. Кількість, очікується, матиме знак рівності з якістю. У перший же день фестивалю її відкриє новий проект «Мистецтво війни» у постановці Владислава Троїцького, який активно долучився до театральної програми. Актори театру «ДАХ» під музику Баха і Генделя розіграють легендарний китайський трактат про війну під акомпанемент українського піаніста Олексія Ботвінова. Спеціально для ГогольFest режисер разом із російсько-американським диригентом Дмитром Яблонським готує ще одну прем’єру — «Мистецтво світу». Цей проект стане синтезом циркового мистецтва, класичної музики і японського трактату про мистецтво світу.

Одна з найбільш очікуваних подій ГогольFest — передпрем’єра нового спектаклю гурту Dakh Daughters «Як я була Алісою...», який повністю дівчата представлять наступного року. Проект — це шість різних історій, об’єднаних темами дитинства, дорослішання і любові. Основа перформансу — «Пісні пісень» Старого завіту, «Аліса в країні чудес» Льюїса Керолла, народна пісня «Ходи-ходи, наша панночка», а також особисті історії та випадки музиканток.

Окрім того, у фокусі фестивалю — молодий український кінематограф. Спеціальні програми для ГогольFest підготували Docudays UA і Одеський кінофестиваль. Відбудеться прем’єра документальної стрічки «Імміграніада», що розповідає про життя українських іммігрантів у Європі, покажуть закарпатський анімаційний серіал «Наша файта», створений за прикладом культових «Сімпсонів» і «Південного парку», а також фільм «Під електричними хмарами».

Рух тіла, звуку і слова

Танцювальна та музична програми насичені іноземними виконавцями. Серед найочікуваніших гостей — ізраїльський танцівник і хореограф Ерез Зоар, який працює в трупі Batsheva Dance Company, однієї з найкращих танцювальних компаній світу. З Іспанії з концертом і майстер-класом завітають музиканти з I am Dive. Канаду представлять колоритні джазмени з Tcha-Badjo. Також на фестивалі виступить швейцарська група The Peacocks, у музиці якої вживаються панк-рок зі свінгом.

Не менш очікуваним є український проект «.avi» від музичної агенції «УХО». У його основі — три сети аудіо-візуальної імпровізації. За словами співзасновниці агентства Саші Андрусик, проект об’єднає нову академічну музику і малювання-імпровізацію, «Просто під час концерту художники створюватимуть візуальний контент у живому часі», — пояснює вона.

Літературна програма насичена поетичними читаннями, лекціями та дискусіями. За словами кураторки Анастасії Євдокимової, специфіка блоку полягає у тому, що вибудована певна еволюція слова від текстів про війну, що розпочнуться з читань віршів Сунь-Дзи, а завершаться блоком читань «Білі прапори», що символізує прагнення до миру.

Власне, увесь фестиваль (як мікс слів, рухів, дій, думок, бачень) спрямований у бік мистецтва миру, якого нам треба вчитися уже зараз, щоб коли він настане, то життя в одній країні не було проблемою кожного з нас зокрема і всіх загалом.

КАСА

Вхід на фестиваль — 50 гривень, у день відкриття дорожче — 80 гривень. Вхідний квиток дає право входу на територію фестивалю та відвідування безкоштовних заходів, на деякі заходи доведеться придбати окремий квиток. Щодня фестивалити збираються до 23.30; у будні починатимуть із 15.00, у вихідні — з 12-ї.