Рогачами по руках

15.09.2015
Рогачами по руках

Вирує петриківський ярмарок... (з сайта vk.com/petrykivkapaint.)

З 2007 року в майстрів петриківського розпису існував особливий стимул для свого самовираження. Саме відтоді був започаткований фестиваль-ярмарок «Петриківський дивоцвіт». І хоча головною фішкою дійства були витвори рук місцевих майстрів самобутнього розпису, звідусіль сюди стали з’їжджатися вмільці у найрізноманітніших сферах творчої діяльності. А насичена концертна програма супроводжувала фестиваль-ярмарок протягом усього часу його проходження. Отож з кожним роком «Петриківський дивоцвіт» набирав обертів. Для місцевих майстрів це була ще й непогана нагода заробити зайву копійку. Як і для народних умільців, які стали приїздити на ярмарок-фестиваль iз різних куточків нашої держави.

Як перемога над аргентинським танго перетворилася на корупційну схему

Коли ж на Дніпропетровщині стала утверджуватися влада Партії регіонів, то подумалося, що вона фестиваль-ярмарок у благословенному краї залишить напризволяще. Однак сталося доволі несподіване. «Регіонали» бренд «Петриківки» стали розкручувати як ніхто інший. Адже петриківський орнаментальний розпис потрапив до кола претендентів на отримання статусу нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, випередивши навіть аргентинське танго.

Проте на Дніпропетровщині з нагоди такої події куди більше стали прославляти не самих майстрів, а чільних «регіоналів» — тодішнього голову облдержадміністрації Олександра Вілкула та дотепер діючого голову обласної ради Євгена Удода. Навіть численні бігборди, які з’явилися по області з нагоди незабутньої перемоги петриківського розпису над аргентинським танго, насамперед акцентували на цьому.

Однак перед цьогорічним фестивалем, до якого майстри орнаментального розпису натхненно готувалися, виникла доволі пікантна ситуація. Активісти громадської організації «Правозахисна група «СІЧ» розповсюдили гучну заяву про те, що колишній віце-Прем’єр уряду Миколи Азарова Олександр Вілкул не більше й не менше, як... украв у Дніпропетровщини бренд «Петриківка». Як нам стало відомо, клан Вілкула злочинно присвоїв собі інтелектуальні права на всесвітню нематеріальну культурну спадщину ЮНЕСКО — бренд «Петриківка», у популяризацію якого було вкладено величезну суму бюджетних грошей», — ідеться в заяві.

Як виявилося, ця культурна спадщина була зареєстрована у громадській організації «Агентство регіонального розвитку Дніпропетровської області», членом правління якої є Ірина Муксімова — дружина топ-менеджера родини Вілкула Андрія Муксімова, нині виконавчого директора фонду Олександра Юрійовича «Українська перспектива».

«Ми знайдемо шлях повернення бренду «Петриківка» до власності Дніпропетровщини і покарання винних у реалізації злочинної схеми», — заявила голова ради громадської організації «Правозахисна група «СІЧ» Оксана Томчук. Відтак активісти звернулися до правоохоронних органів із заявою про кримінальне правопорушення з приводу зазначеного факту.

Фестиваль поза політикою

Отож Дніпропетровська обласна рада, дотепер очолювана висуванцем Партії регіонів з Кривого Рогу Євгеном Удодом, перед цьогорічним фестивалем-ярмарком «Петриківський дивоцвіт» опинилася в доволі пікантній ситуації. Як можна постати перед очима численних народних майстрів і гостей свята на тлі зазначеного гучного викриття? Так і на багатоголосе «ганьба» нескладно нарватися. Зрештою, керівництво облради вирішило зробити такий собі хід конем — заявило, що цьогорічний «Петриківський дивоцвіт» може становити... «загрозу для безпеки та життя людей».

«Трагічні події, які сталися у Києві, показали, що масові заходи можуть спровокувати заворушення. Ми не можемо ставити під загрозу безпеку та життя людей», — таке пояснення розповсюдила прес-служба облради з посиланням на заступника її голови Анатолія Адамського.

Майстрів петриківського розпису такий розвиток подій обурив, і вони звернулися з відкритим листом до голови Дніпропетровської облради Євгена Удода. «Ми, майстри петриківського розпису, який визнано нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО, вважаємо, що проведення фестивалю-ярмарку «Петриківський дивоцвіт» має бути незалежним від настроїв керівників Дніпропетровської обласної ради, а отже, ініціатором і організатором (...) має бути територіальна громада Петриківщини», — наголошується в цьому листі. Підписанти запевняють, що насправді демарш керівництво облради зробило після того, як вони оголосили всім, що фестиваль-ярмарок має бути поза політикою і ніяка політична сила не має права його використовувати для агітації за себе.

Отож свято відбулося, незважаючи на вибрик високопосадовців облради. Як і завжди, не обійшлося без «родзинок», якими стали урочисте відкриття альтанки та презентація п’ятиметрового рогача, розписаного петриківськими орнаментами. А учасники та гості ярмарку вкотре переконалися: «Петриківський дивоцвіт» і надалі повинен жити, хоч що б там вигадували собі політики...