Замах як пiар

15.09.2015
Замах як пiар

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Представники пропагандистського телебачення Кремля задоволено потирають руки, адже отримали черговий інформаційний привід для паплюження українського добровольчого руху. Так, минулої п’ятниці прес-служба СБУ повідомила, що керівник спецбатальйону міліції «Слобожанщина» Андрiй Янголенко був одним з організаторів групи кілерів, що готувалася вбити главу МВС Арсена Авакова.

«СБУ спільно з Головною військовою прокуратурою запобiгли вбивству міністра внутрішніх справ та низці інших замовних убивств у Києві та Харкові, — iдеться в повідомленні Служби безпеки. — Унаслідок спецоперації правоохоронці викрили злочинну групу, яка готувала вбивства високопосадовців міліції, народного депутата, волонтерів та бізнесменів. У Харкові затримано одного з організаторів групи — керівника батальйону «Слобожанщина». Тривають слідчі дії у рамках кримінального провадження, відкритого за ст.115 КПК України, проводяться обшуки за місцем дислокації підрозділу підозрюваного та за місцем його проживання».

До речі, затриманий Янголенко воював у зоні АТО, нагороджений медаллю «За військову службу», але останнім часом нібито став небезпечним для суспільства. Як написав у соцмережах радник глави МВС Всеволод Кожем’яко, комбат Янголенко готував не лише його «ліквідацію», а й командира роти спецпризначення «Східний корпус» Олега Ширяєва. І пан Кожем’яко нібито знав про цю підготовку до замаху вже кілька місяців. Мовляв, командир «Слобожанщини» з невідомих причин «обiзлився на весь світ і тих, хто йому допомагав». Слідчі додають, що комбат також готував убивство нардепа та засновника полку «Азов» Андрія Білецького.

«Шкода, що в українському добровольчому русі трапляються такі персонажі», — констатував радник міністра, після чого оприлюднив запис розмови Янголенка з потенційним виконавцем запланованих убивств. На оприлюднених записах iдеться про підготовку замаху на Ширяєва та Кожем’яка, але про Авакова там згадується лише, як про «чистого комерса».

Звідки тоді твердження про те, що Янголенко планував «ліквідувати» ще й главу МВС? Можливо, слідству відомо більше? Принаймні поки що зрозуміло одне: і організатор замахів, і його потенційні жертви мають харківське походження. Тобто йдеться про якісь містечкові образи і розборки. У квартирі Янголенка оперативники знайшли дві гранати, але дружина підозрюваного — Інна — стверджує, що їх підкинули.

Сам Арсен Аваков, який наче тiльки й чекає подiбних повiдомлень i пiариться на них, серед причин замаху називає поствоєнний синдром і ставиться до всього цього по-філософськи: «Це вже шостий, або сьомий замах, який iз тим чи іншим успіхом рухався вперед. Уже привозили і пластид у банці з-під халви під міністерство, і стріляли з гранатомета — це все буває».

Водночас радник голови СБУ Юрій Тандіт стверджує, що можливий замах на Авакова та інших осіб готували, в тому числі в Росії. «Сліди ведуть у сусідню російську Бєлгородську область. І найближчим часом ви дізнаєтеся ще багато цікавих подробиць цієї справи, — каже пан Тандіт. — Ми припускаємо, що переговори велися, в тому числі, від імені людей, які живуть на території РФ, тобто організовувався замах в Росії. Один із сценаріїв прописувався в Бєлгороді і у нас є попередні докази».

Позавчора Краматорський міський суд обрав запобіжний захід для Андрія Янголенка у вигляді утримання під вартою в Артемівському СІЗО протягом 60 днів.