НОВИНИ ПЛЮС

15.09.2015

Росія, санкції, мінус...

Міжнародна рейтингова агенція «Фітч» прогнозує: зниження видобутку нафти на ключових російських родовищах у Західному Сибіру, швидше за все, продовжиться найближчим часом. Аналітики агентства відзначають, що відновлення цін на нафту допомогло б сповільнити падіння видобутку на цих ділянках, де видобувається основна частка російської нафти. «Однак у більш довгостроковій перспективі вони також зіткнуться з загрозою з боку західних санкцій, які зменшили доступ нафтовидобувних компаній до довгострокового фінансування і сучасних технологій, необхідних для видобутку нафти», — вважають в Fitch Ratings.

У першій половині 2015 року видобуток нафти у ВАТ «Лукойл», другої за величиною російської нафтовидобувної компанії, скоротився на 4,3% до аналогічного періоду попереднього року, що майже в три рази перевищує середнє зниження в 1,5% на рік, згідно з даними компанії за 2011 — 2014 роки. ВАТ НК «Роснєфть», нафтовидобувна компанія номер один у Росії, показала зниження видобутку в Західному Сибіру на 3,2% до аналогічного періоду попереднього року.

«Північний потік-2»: в обхід України і своїх зобов’язань

«Газпром» підписав із європейськими енергокомпаніями акціонерну угоду щодо будівництва газопроводу Nord Stream-2 і де-факто сформував блок найбільших європейських енергокомпаній, зацікавлених у поставках російського газу в обхід України. Монополія буде володіти контрольним пакетом, німецькі E.On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie — 9%. Переговори щодо угоди почалися ще в 2012 році, але наприкінці 2014 року вони були зупинені за ініціативою німців, хоча Єврокомісія дала свої дозволи.

Реалізація проекту зробить Німеччину основним центром розподілу російського газу в Європі і, по суті, дозволить відмовитися від поставок через Україну і позбавить Київ транзитних платежів. Такий підхід різко суперечить публічній політиці Берліна, який, як і раніше, підтримує Київ.