Полювання на радикалів

11.09.2015
Полювання на радикалів

Приховане протистояння між представниками громадських об’єднань та місцевою владою в Одесі, яке досі проявлялося у формі напруженого співіснування, нарешті знайшло свій вихід. Днями міліція затримала одразу кількох місцевих активістів: лідера одеського «Правого сектору» Сергія Стерненка, очільника «Автомайдану» Євгена Резвушкіна та куратора «Правого сектору» в Комінтернівському районі Руслана Демчука. Усім трьом інкримінують кримінальні правопорушення. Євгену Резвушкіну винесли підозру в хуліганстві і погрозі та насильстві щодо працівника правоохоронних органів. А обом представникам «ПС» — у нападі та викраденні (пізніше — лише нападі. — Ред.) депутата Комінтернівської районної ради Сергія Щербіча.

Правоохоронці одразу зібрали судове засідання і винесли вирок — усіх трьох триматимуть під вартою у СІЗО протягом двох місяців. Підозрювані, звісно, свою провину не визнають. Стерненко заявив, що навіть не знайомий iз потерпілим: «Матеріали справи з’явилися в квітні, притому, що мене жодного разу не викликали на допит. Весь цей час міліція просто мовчала, а сьогодні близько 15 працівників міліції прийшли до мене в гості. Я вважаю справу сфабрикованою, і що рішення суду було ухвалено ще до того, як почався суд», — заявив він перед початком засідання.

Представники обох організацій називають арешт своїх лідерів не інакше, як репресіями проти патріотів. Вирок збираються оскаржувати в Апеляційному суді. «Те, що відбулося в Одесі, ми вважаємо ще одним етапом розгортання репресій проти добровольчого руху, зокрема проти «Правого сектору». Ми вже бачимо, що географія цього руху розширюється, тобто починалося з Мукачевого, зараз це вже Одеса», — заявив представник 13-го запасного батальйону ДУК «ПС» Олексій Бик. Він, зокрема, повідомив, що Руслан Демчук уже не є представником ДУК, його вже давно виключили з лав «ПС», а нібито викрадений Щербіч — поплічник скандального екс-нардепа Ігоря Маркова і активний учасник «Антимайдану» в Києві.

«Усе це не інакше, як політичне переслідування. Є у нас окремо закон для касти і закон для всіх інших», — вважає Марк Гордієнко, керівник ще однієї патріотичної одеської організації «Рада громадської безпеки». За його словами, громадські організації не раз надавали правоохоронним органам інформацію щодо діяльності одіозних персон Одещини, таких, як Щербіч, Ківалов та інші, але реакції від них не отримували — кримінальні провадження або не відкривалися, або гальмувалися усіма можливими способами, а от зустрічні заяви та позови від цих осіб міліція та прокуратура завжди чомусь підхоплювала блискавично.

Хто щиро потішився з подій в Одесі, так це Сергій Ківалов. На своїй сторінці у «Фейсбуцi» він назвав їх «тріумфом справедливості» (нагадаємо, що Євген Резвушкін брав участь у штурмі будинку офіційних прийомів МГУ, який вважається літньою резиденцією нардепа. — Ред.).

«Губернатор» Михаїл Саакашвілі також прокоментував ситуацію. Він повідомив, що не давав жодних розпоряджень iз приводу арештів і впевнений у чесності та незаангажованості голови ГУ МВС Гіоргі Лордкіпанідзе, який не міг виконувати нічиїх політичних замовлень. Він також додав, що готовий співпрацювати з патріотичними групами, але вони не повинні допускати елементів хаосу та насилля, щоб не дискредитувати ідеї Революції гідності.

КОМЕНТАРІ

Геннадій Чижов,

політолог:

— Із правової точки зору і точки зору політичного аналізу я бачу, що Резвушкін підпадає під дію Кримінального кодексу. Він проявив себе в Одесі з негативного боку. Його діяльність завжди була на межі закону. Я казав Гордієнку і Резвушкіну особисто, що «за вами тюрма плаче». Їхні заяви, що вони збиратимуть людей, — це все фейк, тому що немає у них людей, окрім найближчого кола, що фінансуються Ігорем Палицею. Ці молоді люди не контролюють себе, їх близько 20, вони можуть чинити провокації, іти на конфлікт iз законом, але масового системного спротиву здійснити не можуть, тому що і Резвушкін, і Гордієнко дуже сильно себе дискредитували в очах громадськості, у серпні їх навіть виключили з «Координаційної ради Майдану».

Влада вчинила дуже хитро. Вона заарештувала Резвушкіна в один день і час з лідером «Правого сектору», таким чином ніби пов’язавши їх разом. Це було підступно, тому що Сергій Стерненко — це його повна протилежність. «Правий сектор» надалі може форсувати події і вивести на вулиці до 250 осіб. Це буде організовано і активно. Вони не будуть битися з правоохоронцями, розхитувати обстановку, а будуть намагатися зробити свій громадянський протест дуже резонансним і добитися, щоб їхнього лідера відпустили під домашній арешт. «Автомайдан» і «РГБ» також можуть вивести людей, привезти їх з інших регіонів, але це буде разова акція, тому що там все тримається на грошах.

Володимир Саркісян,

громадський діяч, член «Групи 2 травня»:

— Стосовно діяльності організацій «ПС» і «Автомайдану» — їх одеських осередків, то, на мій погляд, вони мали деякий позитивний вплив на перебіг подій під час «Євромайдану». Або навіть під час відомих подій 2 травня в Одесі. На жаль, коли суспільство почало потребувати конструктивних поступових дій у межах закону, ані «ПС», ані «Автомайдан» цих нових викликів не зрозуміли. З іншого боку, я можу зрозуміти і сам підтримую обурення суспільства стосовно бездіяльності влади щодо такої одіозної людини, як Сергій Ківалов. Але я добре розумію, що сама система правосуддя вибудована в Україні саме Ківаловим і його однодумцями — цього монстра (я маю на увазі систему) одним махом не вбити.

Зараз я бачу лише один крок, який може зробити влада — надати затриманим за свій кошт найкращих адвокатів. Не призначених за жеребкуванням, а справді кращих, із завданням добитися звільнення підозрюваних під заставу. Цим влада продемонструє незаангажованість і прихильність до патріотичного руху. Можливо, це якось знизить загострення пристрастей.

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>