Революції роблять восени

08.09.2015
Революції роблять восени

Майдан у Кишиневі зібрав понад 120 тис. людей.

Минулої неділі у столиці Молдови на центральній площі Великих національних зборів відбулася багатотисячна акція протесту, повідомляє інформаційна агенція «Рейтер». Перед головною будівлею уряду учасники акції вимагали нових виборів та відставки президента Ніколає Тімофті (причому останні мають бути всенародними, адже нині президента Молдови обирає парламент), скандуючи «Поверніть мільярд!».

Про зникнення із молдовських банків мільярда євро стало відомо минулої осені. Після цього гучного корупційного скандалу в Молдові неодноразово збиралися багатотисячні мітинги з вимогами відставки керівництва генеральної прокуратури, національного банку, антикорупційної комісії, вищої судової палати, апеляційної палати, митної служби, ради захисту конкуренції, а також відставки президента Ніколає Тімофті та уряду Молдови, проведення дострокових парламентських виборів не пізніше березня 2016 року і реформування країни. Та недільна протестна акція, як стверджують місцеві оглядачі, була наймасовішою за всі 24 роки незалежності Молдови. За даними поліції, на вулиці Кишинева вийшло близько 40 тисяч демонстрантів, за даними організаторів протестів — до 120 тисяч.

Головне гасло мітингуючих проти влади олігархів — «Хочемо знову повернути собі країну». Після кількагодинного мітингу організатори заявили про завершення Великих національних зборів, пише інформагенція «Інтерфакс». Проте чимало людей залишилися на площі на всю ніч. «Завершуються сьогоднішні Великі національні збори, але тим самим ми даємо старт нашому містечку гідності і справедливості. Я розумію, що не всі залишаться в нашому наметовому містечку. Але закликаю всіх повернутися сюди, щойно це буде необхідно для того, щоб домогтися виконання всіх наших вимог», — заявив один iз лідерів Громадянської платформи DА (Demnitate si adevar — «Гідність та істина»), депутат першого парламенту Молдови Валентин Долганюк. Саме з протестів через зникнення банківських коштів постала Громадянська платформа «Гідність та істина», яка стала організатором нинішньої акції.

Як повідомили організатори протестів, запланована зустріч демонстрантів із прем’єр-міністром країни не відбулася. Прес-служба уряду повідомила, що протестувальники та урядовці чекали одне на одного в різних місцях. Загалом акція пройшла мирно, якщо не брати до уваги сутичок представників партії «Червоний блок» із правоохоронцями. «Червоний блок» мав намір приєднатися до протесту на площі Великих національних зборів, але організатори заборонили участь в акції учасникам із партійною символікою. Отримавши відкоша від зібрання, протестувальники «Червоного блоку» пройшли маршем центром міста і спробували прорватися до будівлі генеральної прокуратури. Комуністи почубилися з поліцією. Кількох демонстрантів затримали, один отримав поранення. Зокрема, за підозрою в організації безчинств на 72 години були затримані екс-депутат парламенту, лідер партії «Наш дім — Молдова» Григорій Петренко та двоє його помічників.

Тим часом наметове містечко на головній площі Кишинева розростається. Як повідомляє «Німецька хвиля», спочатку було встановлено близько 20 наметів, але вчора вранці на площі біля будівлі уряду нараховувалося вже близько 90 наметів. Таким чином протестувальники оголосили безстрокову акцію. Ніч у наметовому таборі в центрі Кишинева минула спокійно — упродовж ночі люди приносили активістам гарячу їжу та воду. Активісти не перешкоджають рухові транспорту в центральній частині молдовської столиці, вулиці посилено патрулюють правоохоронці. Прем’єр-міністр Молдови Валеріу Стрелец заявив, що створив робочу групу з урядовців, щоб обговорити вимоги демонстрантів.

Схоже, що і в Кишиневі не обійшлося без втручання російських пропагандистів. Співробітники транспортного контролю затримали в аеропорту Кишинева знімальну групу прокремлівського телеканала Life News. Митники вилучили у так званих журналістів флеш-карту з репортажем та паспорти. Пізніше росіянам дозволили відбути до Москви.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>