Відсотки розсудливості

08.09.2015
Відсотки розсудливості

На початку з’їзду голова партії Віталій Скоцик вручив партійні квитки авторитетним людям.

На VI позачерговому з’їзді Аграрна партія України ухвалила рішення брати участь у наступних місцевих виборах. У день з’їзду в ряди партії влилися кілька потужних громадських організацій, політичних партій та знакових персон, які досі не бачили себе попутниками інших діючих політсил. Мальовані рейтинги розпіарених важковаговиків та грошовитих аутсайдерів попередніх виборчих кампаній уже не діють як наживка на українців. Вимушених, але не розчарованих у майбутньому України «противсіхів», які останніми роками шукали, але не знаходили в публічних політичних пісочницях близьких по духу, а не за гаслами, всерйоз зацікавили неголосні, але предметні кроки аграріїв.

Село

Так, базою пробудження нової-старої політичної сили стали збережені з 1996 року партійні осередки Аграрної партії сільських регіонів, котрі не піддалися генномодифікації «Народною партією». Той підвиборний політпроект безславно канув у Лету, полишений хамелеонним лідером при першій же нагоді. Аграрну ж партію, обшморгану політиками з великої дороги, небагатослівні, але вірні охоронці оберігали не тільки в юридично-бюрократичних боях. Бо головним аргументом для тверезомислячих завжди лишається євангельське «по справах їхніх упізнаєте їх». У селах точно знають, хто власним коштом міняє дiряві вікна в місцевій школі, перекриває дах на дитсадку, купує і постачає медикаментами машину швидкої допомоги, ремонтує розбиті транзитними фурами дороги... Зазвичай цим займаються не ті, хто виторговує «хлібні» посади за підроблені рейтинги і скандальні голосування. А ті, хто ретельно плекає справжній хліб, засіваючи й обробляючи батьківські чи орендовані в земляків земельні паї.

— Деякі політологи стверджують, що через хитрощі нових виборчих правил навіть до місцевих органів влади по селах зможуть пройти тільки представники 5-6 усім відомих парламентських партій, а всі інші, навіть висуваючи кандидатами авторитетних у своїх громадах людей, лишаться за бортом. Чи мають «аграрії» дієві інструменти боротьби з високорейтинговими конкурентами? — поцікавилися ми у голови Аграрної партії України Віталія Скоцика.

— Я б порадив цим політологам-прогнозистам ретельніше вивчати матчастину, малюючи рейтинги, — відповів він. — Бо, на превеликий жаль, більшість нинішніх публічних експертів, які називають себе аналітиками, дуже поверхово підходять до своєї роботи, не враховують деяких стратегічних показників політичного аналізу. Вони зазвичай оперують лише відомими їм складовими. Наприклад, не беруть до уваги потенціал розвитку тієї чи іншої політсили на найближчі роки, ігнорують настрої частини опитуваних, які позиціонують себе досі невизначеними... Відповідальні експерти, науковці, які справді ставляться до політології як до науки, не дозволяють собі такого дилетантського підходу. Ті експерти, кому професійний імідж важливіший за право на постійні монологи перед телекамерами, вже оцінили потенціал Аграрної партії як найперспективніший у вітчизняному політикумі. Ми цей потенціал активно вдосконалюємо. Тому свідомо не хвилюємося за майбутні результати виборів.

На форумі, де було оголошено рішення йти на місцеві вибори, очільник Аграрної партії Віталій Скоцик особливо наголосив: опорою партії-громади були і залишаються представники дрібного та середнього бізнесу, добровільними коштами яких і підтримується діяльність політсили увесь останній рік. Аграрна партія позиціонує себе партією добрих сусідів, поміж якими, як у будь-якому селі чи містечку, кожен знає, хто чого вартий». Ти не можеш бути багатим у бідній країні. «Ти повинен бути багатим, дбаючи про те, щоб навколо тебе жили в достатку усі громадяни твоєї країни, — сформулював у своєму виступі на з’їзді критерій партійця-аграрія Віталій Скоцик. — Бо яка, скажіть мені, може бути внутріпартійна корупція поміж людьми, які утримують свою партію власним коштом?»

Місто

Підтвердженням багатьма несподіваного, але справді реального зростання рейтингу Аграрної партії стало вручення членських партквитків доволі знаковим, хоч, на перший погляд, і віддаленим від аграрної царини персонам. Просто на з’їзді їх вручили популярній рестораторці Маргариті Січкар, композитору, народному артисту України Олександру Злотнику.

Віталій Цимбалюк, прославлений лікар-нейрохірург, який сьогдні опікується порятунком життя і здоров’я воїнів АТО, так пояснив органічність для себе членства в Аграрній партії: «Україна — аграрна країна, і майбутнє я бачу в тому, що вона дійсно стане світовим лідером аграрного виробництва, і велика кількість її громадян і надалі так чи інакше буде зайнята саме в цій галузі. Тому я вважаю, що це партія народна. І друге, що важливо особисто мені, — без нормального, здорового харчування не буде здорової людини, тому саме ця партія може вирішувати дуже багато і медичних питань. Позитивно вплинути на здоров’я нації». До лав АПУ ввійшло чимало науковців, зацікавлених як у розвитку біології, хімії, генетики, так і в удосконаленні та розвитку технічного винахідництва. Вже згадувана Маргарита Січкар вирішила під крилом партії всерйоз зайнятися програмою розвитку зеленого туризму, як внутрішнього, так і міжнародного, потенціал якого досі — як непіднята цілина. Власне, чимало медиків, митців, педагогів, представників переробної, харчової промисловості, що мешкають у містах, визнали для себе оптимально прийнятними правила і стратегії розвитку країни, озвучені Статутом і Програмою Аграрної партії. Тому її партійні організації з’явилися і розраховують на хороші результати і в міських виборчих округах.

Зцілена країна

На нинішньому З’їзді меморандуми про співпрацю Аграрної партії підписала з громадськими асоціаціями — Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад, «Всеукраїнською радою старійшин», «Спілкою громадських організацій України «Народна рада», а також iз політичними партіями — Партією відродження села та Українською партією «Зелена планета». У цей же день пройшли з’їзди «Народного руху», партії «Справедливість» та Християнсько-демократичного союзу України, на яких також були прийняті рішення поєднати зусилля з Аграрною партією України.

«Приємно було підписувати меморандум з Асоціацією голів сільських і селищних рад. Це ті люди, які сьогодні є на місцях у різних регіонах України, — каже голова Аграрної партії Віталій Скоцик. — У «Народній раді» більше чотирьох iз половиною тисяч громадських організацій — це і вчителі, і лікарі, це інтелігенція, це багато різних людей. Вони розуміють, що Аграрна партія — це солідно, це гарантовано, це стабільно і серйозно, а не просто проект під вибори. «Всеукраїнська рада старійшин», яку очолює довічний член Парламентської асамблеї Ради Європи від України Анатолій Раханський, — це досвід, мудрість, доступ до європейських політичних партій. Із «Партією відродження села» в нас дуже схожа ідеологія — це побудова нового села, якісного, процвітаючого. Важливо, що до нас приєдналася Українська партія «Зелена планета», тому що світова практика доводить, що повинно бути поєднання аграрної ідеї з екологічною. Не менш приємним були рішення з’їзду «Народного руху», однієї з фундаментальних сил, яка ще у 80-х закладала основу нашої державності. Партія «Справедливість», можливо, більш соціально направлена, але вона дуже близька нам за ідеологією. Християнсько-демократичний союз України відстоює християнські цінності, які лежать в основі власне аграрної справи та традицій... Я думаю, що цей процес об’єднання тільки починається, ми почали відчувати себе об’єднуючою центристською силою. Ми відкриваємо нашим регіональним організаціям можливість прийняття в списки кандидатів — кращих людей з близьких за ідеологією сил. При цьому ми лишаємось самодостатньою, впевненою в собі силою, яка йде на місцеві вибори із завданням вигравати».

КОМЕНТАРІ

Анатолій Раханський, голова правління «Всеукраїнської ради старійшин»:

— В Україні понад 250 партій, а це дуже багато, кожна партія веде свою ідеологію, і ця розпорошеність призводить до того, що вони залишаються поза політичним процесом, а у владі ми бачимо одні й ті самі обличчя. Проаналізувавши всіх, вирішили підтримати саме Аграрну партію України. Вона відстоює інтереси єдиної галузі, яка ще залишилася продуктивною і подає надію для розвитку інших, у тім числі й харчової галузі, яка за радянських часів забезпечувала до 50 відсотків прибутку в бюджет нашої республіки! Колись потужні металургійна, вугільна, енергетична галузі, вони сьогодні зруйновані у нас. Тому надія на аграріїв.

 

Денис Марчук, заступник голови Київської обласної організації Аграрної  партії України:

— Настав час позбуватися внутрішніх власних амбіцій і думати про Україну. Ми всі повинні знати, що Україна — це ми і від кожного з нас залежить, яким чином ми всі будемо розвиватися. Це перший крок до об’єднаності. Він показує, що сьогодні не лише аграрії, а й люди, які живуть у містах, усвідомлюють, наскільки важливий розвиток агросектору, наскільки важлива участь у наступних місцевих виборах. Думаю — це перший крок до великих змін і великих перемог.

 

Віктор Кияновський, голова Чернігівської обласної організації Аграрної  партії України:

— В Україні зараз спостерігається унікальна ситуація. З одного боку, змінилося українське суспільство, яке морально готове до активної участі в управлінні державою, з іншого — існує високий ступінь недовіри до політичних партій і політиків узагалі. Роками політика була синонімом обдурення народу. Занадто тепло кандидати люблять своїх виборців перед виборами, але забувають про їх потреби після виборів. Українському суспільству потрібен кардинально новий формат. І ми його пропонуємо. Особливістю нинішніх виборів є те, що партія несе персональну відповідальність за кандидатів, а кандидати — персональну відповідальність за успіх партії.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>