Половина справи

08.09.2015
Половина справи

У Львові білоруські ультрас продемонстрували свою солідарність з українським народом. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Якщо у збірної України й було завдання-мінімум на груповий раунд кваліфікації чемпіонату Європи-2016, то минулої суботи, після впевненої перемоги над білорусами у Львові, підопічні Михайла Фоменка його виконали. Гарантували собі в секстеті «С» місце не нижче третього, що дає його володарю право на участь у «плей-оф».

Щоправда, як свідчить захисник «синьо-жовтих» Артем Федецький, збірна повинна і буде боротися за пряму перепустку до Франції. А здобути її наші хлопці можуть двома шляхами. Або піднятися в турнірній таблиці принаймні ще на одну сходинку, або ж за підсумками групового відбору стати найкращою командою поміж власників третіх позицій з інших восьми «пульок». Примітно, що після семи зіграних турів у підопічних Фоменка був найбільший очковий доробок серед решти «третіх» збірних, але попереду в нашої команди два дуже непростих поєдинки — проти лідерів групи — словаків та іспанців, від підсумку яких, власне, й залежатиме турнірна доля «синьо-жовтих».

Перший із двох вирішальних кроків українські футболісти робитимуть сьогодні — у Жиліні, що за 200 км від столиці Словаччини — Братислави. За словами головної зірки місцевої збірної — півзахисника «Наполі» Марека Гамшика, для його команди поєдинок проти українських візаві — це «гра року», адже будь-який позитивний результат у цьому двобої практично гарантує словакам пряме потрапляння на майбутній ЧЄ.

Вихованці Фоменка також налаштовані рішуче. «Попереду в нас дуже важлива гра, й налаштовуватися на неї ми будемо відповідним чином», — заявив Федецький. На його думку, словаки — хороша команда, але не без «слабких місць». Оборонець «Дніпра» вважає, що високий результат у поточному відбірковому циклі (а це — шість перемог поспіль) підопічним Яна Козака дістався не без допомогти її величності Фортуни. Утім не виключено, що, зазнавши минулої суботи в іспанському Овьєдо першої в кваліфікації поразки, словаки вичерпали свій «фартовий ліміт». Хоча, можливо, в матчі проти чинних чемпіонів Європи, розуміючи весь потенціал зіркового опонента, команда Козака діяла не «на повну», зберігаючи сили на «поєдинок року».

Зрозуміло, що й українські футболісти, приймаючи на «Арені Львів» «сябрів», також тримали в голові майбутнє протистояння з лідером секстету, тому красивий футбол підопічні Фоменка продемонстрували лише в одному, першому, таймі. Однак і цього спалаху виявилося достатньо для переконливої звитяги над білорусами. Забивши в першій половині двобою три м’ячі, після перерви «синьо-жовті» дозволили собі дещо розслабитися. Звідси й пенальті у ворота Андрія П’ятова, й зовсім необов’язкова червона картка Дениса Гармаша, яку він побачив перед собою після того, як отримав друге в матчі попередження — за симуляцію.

Слід визнати, що останнього буде не вистачати «синьо-жовтим» у Жиліні. У опорному трикутнику в центрі поля, який створив нашій команді хороші передумови для розгрому білорусів, динамівський півзахисник грав провідну роль. Але що вдієш — Дениса знову підвели нерви, оскільки й перший «гірчичник» футболіст також отримав на емоціях, за розмови з арбітром. Хай там як, але історія з Гармашем не надто сильно зіпсувала враження від переконливої перемоги «синьо-жовтих» над оновленою командою Олександра Хацкевича. Як видно, в потрібний момент, під тягарем турнірної відповідальності, підопічні Фоменка вміють «збиратися з силами та думками».

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2016. Кваліфікація. Група С.

Україна — Білорусь — 3:1

Голи: Кравець, 7; Ярмоленко, 30; Коноплянка, 41 (пен.) — Корніленко, 62 (пен.)

Україна: П’ятов, Федецький, Ракицький, Хачеріді, Шевчук, Ротань (Рибалка, 75), Степаненко, Гармаш, Коноплянка, Ярмоленко (Гусєв, 70), Кравець (Гладкий, 86)

Білорусь: Горбунов, Шитов, Мартинович, Філіпенко, Сіваков (Гордейчук, 46), Стасевич, Володько, Маєвський, Калачов (Сігневич, 74), Глєб (Брессан, 87), Корніленко

Попередження: Гармаш, 14; Хачеріді, 61; Ротань, 64 — Сіваков, 40; Мартинович, 79

Вилучення: Гармаш, 90 (У)

Суддя — Ліані (Ізраїль)

Львів, «Арена Львів», 32 600 глядачів

* * *

Люксембург — Македонія — 1:0 (Тілль, 90+2; нереалізоване пенальті: Абдурахімі, 85 (М)), Іспанія — Словаччина — 2:0 (Альба, 5; Іньєста, 30 (пен.)).

Турнірна таблиця

I В Н П М О

1. Іспанія 7 6 0 1 17-3 18

2. Словаччина 7 6 0 1 13-5 18

3. Україна 7 5 0 2 12-3 15

4. Білорусь 7 1 1 5 5-14 4

5. Люксембург 7 1 1 5 4-17 4

6. Македонія 7 1 0 6 6-15 3