Перший тиждень без вогню

08.09.2015

Минув тиждень відтоді, як на лінії розмежування в зоні АТО було оголошено всеохоплююче припинення вогню. Починаючи від 1 вересня, за даними штабу АТО, кількість порушень режиму припинення вогню ворогом зменшилася в рази. Йдеться лише про локальні випадки: щодня відбувається не більше 15-20 перестрілок з автоматів та кулеметів або обстрілів позицій ЗСУ з гранатометів і мінометів. Експерти групи «Інформаційний спротив» додають, що російсько-терористичні війська на Донбасі, припинивши обстріли, зосередилися на розвідці й диверсіях.

У тому, що перший «тихий» тиждень на фронті сприятиме перемозі України, загалом переконаний Президент Петро Порошенко. «Це перший тиждень, коли на фронті не стріляють. Коли нарешті почали працювати Мінські домовленості, — заявляє глава держави. — Ще є хлопці, які отримали поранень на розтяжках, у тому числі й на наших. Ще гинуть наші вояки у ДТП і по-іншому... але в боєзіткненнях, від обстрілів сьогодні не гинуть. І цей тиждень — тверда надія на те, що зусилля України забезпечити мир дадуть нам можливість будувати нову державу».

В інтерв’ю українським телеканалам минулої неділі Президент Порошенко наголосив, що влада захистить Україну від агресії, якщо РФ і бойовики порушать Мінські домовленості та перейдуть до активних наступальних дій. Мовляв, сил для відсічі достатньо. «Росія тричі подумає перш ніж переходити «червоні лінії», тричі подумає, перш ніж порушувати домовленості», — каже пан Порошенко.

Ледь не в унісон із Президентом України власні заяви зробили й окремі ватажки самопроголошених «республік». Один із лідерів так званої «ДНР» Денис Пушилін у спеціальному відеозверненні зазначив, що у випадку досягнення домовленості про відведення зброї калібром менше 100 мм від лінії розмежування на Донбасі встановиться мир. За словами ватажка бойовиків, «це, по суті, буде означати закінчення війни». І хоча ще тривають локальні перестрілки на лінії розмежування, але їх, за словами Пушиліна, вдасться легко припинити.

Ватажок бойовиків «ДНР» Олександр Захарченко також наголошує на політичному вирішенні конфлікту на Донбасі, бо збройне протистояння «призведе до безглуздих смертей, руйнувань, економічного колапсу». І це при тому, що кілька тижнів тому Захарченко традиційно хвалився відвоювати Донеччину в її адміністративних кордонах. Щоправда, нині ватажок додає, що «ДНР» буде виконувати Мінські угоди так, «як вона їх розуміє».

Водночас у штабі АТО, посилаючись на оперативні дані, повідомляють, що бойовики «ДНР» хочуть поширити свою сепаратистську діяльність на сусідню Запорізьку область. Для цього найближчими днями бойовики планують провести на окупованій території такий собі «з’їзд запорізького земляцтва». Нардеп, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук уточнює, що насправді у декількох стратегічних населених пунктах Донецької та Запорізької областей розігрується новий сепаратистський сценарій, ключову роль у якому відіграють не ватажки терористів, а відомий донецький олігарх.

«Той самий олігарх, який нещодавно відвідував Донецьк і вів переговори з керівництвом «ДНР», хоча й завзято заперечує цей факт», — зазначає пан Тимчук, натякаючи на Ріната Ахметова.

ДО РЕЧІ

У самопроголошеній «ДНР» минулих вихідних відбувся такий собі переворот. Так, ідейного сепаратиста Андрія Пургіна було відсторонено з посади голови «Народної ради» так званої «ДНР» нібито за спробу зриву засідання «парламенту». Тимчасово виконуючим обов’язки глави «парламенту» сепаратисти призначили Дениса Пушиліна, який одразу заявив, що відсторонений Андрій Пургін потрапив під вплив глави апарату «Народної ради» Георгія Александрова. Спочатку Александрова бойовики оголосили у розшук, потім затримали, але відпустили Пургіна. Наразі, за неофіційними даними, обоє — і Александров, і Пургін — затримані. Кілька десятків прихильників Пургіна мітингували минулої суботи перед будівлею захопленої Донецької ОДА і навіть перекривали рух по вулиці Артема. Але бойовики затримали найактивніших «пургінців», після чого їхній протест зійшов нанівець.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>