НОВИНИ ПЛЮС

01.09.2015

Пані, що у вас у сумочці?

Із 1 вересня в ЄС набирають чинності нові правила контролю безпеки в аеропортах, спрямовані на попередження терористичних актів. Відтепер ручну поклажу вибірково перевірятимуть із використанням удосконалених приладів, які виявляють наявність вибухових речовин.

Контроль в аеропортах проводитимуть згідно з вдосконаленими технічними стандартами, пише агенція dpa з посиланням на МВС Німеччини. Для перевірки на наявність вибухових речовин використовуватимуть спеціальні смужки паперу та серветки, що дозволяють провести миттєвий хімічний аналіз певних речовин. У міністерстві внутрішніх справ ФРН повідомляють, що таке нововведення має мінімально вплинути на процес проходження контролю в аеропорту. Проте нові правила можуть привести до збільшення часу очікування, заявили в міністерстві.

У Саудівській Аравії жінки отримали більше прав

У передостанній день серпня у королівстві розпочалась реєстрація жінок-кандидаток на місцевих виборах. Місцеві вибори у країні мають відбутись 12 грудня цього року, передає агенція «Франс пресс». Таким чином, у Саудівській Аравії почали діяти норми, за якими жінки отримали право висувати свою кандидатуру на місцеві вибори. Такі зміни до законодавства пообіцяв запровадити ще покійний король Абдалла. «Ми відхиляємо витіснення ролі жінок у саудівсько-аравійському суспільстві на задній план», — заявив покійний монарх іще 2011 року. До реформ належить не лише право бути обраним, а ще й право голосувати на місцевих виборах. Загалом у королівстві місцеві вибори проводяться з 2005 року. Раніше органи місцевої влади призначались. Утiм у країні щодо гендерних нововведень з боку консервативних духовних діячів лунає критика. Вони застерігають від «змішання жінок iз чоловіками» та «морального зла», інформує агенція dpa. У Саудівській Аравії жінкам потрібна згода «захисника» чоловічої статі для подорожі, трудової діяльності або заміжжя.

З життя дронів

У Китаї здійснено перші вдалі випробування нового літака-безпілотника «Райдуга-5». Цей дрон є найпотужнішим у світі – здатен піднімати у повітря вантаж до 900 кілограмів і летіти більше 30 годин. Він також здатен здійснювати наводку на цілі, брати участь в електронній війні та антитерористичних операціях, патрулювати кордони. А американська корпорація «Боїнг» втілює в життя фантастику iз «Зоряних воєн». Вона розробила лазерну систему знищення малих безпілотних літаків. Удалі випробування проведено у штатах Каліфорнія та Нью-Мехіко. Невидимий пучок променів наводиться на дрона і спричиняє його загоряння. Щоправда, радіус дії лазера становить наразі лише кілька сотень метрів. З іншого боку, йдеться про ручний переносний прилад, тому більшу потужність можна намагатися розвинути лише на стаціонарних лазерних гарматах.

Найбільше родовище газу на шельфі Єгипту

Італійська енергетична компанія ENI оголосила про відкриття родовища природного газу на шельфі Єгипту в Середземному морі, яке вона назвала «найбільшим» серед відомих шельфових родовищ. За даними компанії, родовище, відоме як проект Зогр, є найбільшим досі відкритим у Єгипті й у Середземномор’ї, і його покладів Єгиптові вистачить на десятиліття. Родовище може містити до 850 мільярдів кубометрів сухого газу на площі близько ста квадратних кілометрів, повідомила ENI. Це родовище також може бути одним із найбільших у світі. Воно лежить на глибині майже півтора кілометра і є частиною газоносного блоку Шорук. Міністерство нафти Єгипту підтвердило відкриття. Італійська компанія ENI вже 60 років працює в Єгипті через свою місцеву філію IEOC і є найбільшим видобувачем вуглеводнів у цій країні, видобуваючи щодня нафти й газу по 200 тисяч барелів у нафтовому еквіваленті.

Подвійні стандарти Кобзона

Російському співакові Йосипу Кобзону, який активно підтримує і виправдовує політику Путіна, заборонено в’їзд до США та ЄС. Водночас у недавнньому інтерв’ю він розповів, що нібито за сприяння президента Росії Володимира Путіна отримав медичну візу, що дозволяє лікування в одній із країн ЄС. Ідеться про Італію. А минулої неділі Кобзон, який кілька років хворіє на рак, прибув наразі до Донецька, який підконтрольний бойовикам угруповання «ДНР». Там відбувалися заходи з нагоди Дня міста й Дня шахтаря. Як повідомляють сайти сепаратистів, Кобзон закликав російських політиків і культурних діячів «не боятися підтримувати Донбас». Він також порадив «не звертати увагу на санкції», запроваджені Заходом проти низки російських політиків, бізнесменів і діячів культури. А у переддень свого приїзду в Донецьк Кобзон запропонував Росії розірвати дипломатичні відносини зі США.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>