Золото нацистів

01.09.2015
Золото нацистів

Знахідка може стати «золотом розбрату».

Тема нібито знайденого потяга з вантажем золота і цінностей, які нацисти 1944 року намагалися вивезти з Вроцлава, щоб цінності не потрапили Радянській армії, затьмарила у Польщі навіть тему осінніх парламентських виборів. Існування знахідки на території Нижньої Сілезії ще навіть стовідсотково не підтверджено, як і її вартість, а вже вишикувалася довга черга претендентів на власність знахідки. Світовий єврейський конгрес уже попередив, що частина скарбів може належати євреям. Відповідного листа від конгресу вже отримала минулої середи мерія міста Вальбжих. Цінні предмети і речі, які можуть бути знайдені на території Польщі, можуть походити з пограбування євреїв, наголошується у заяві, яка була виголошена у Нью-Йорку главою організації Робертом Зінгером. Він заявляє, що скарби повинні бути повернені власникам чи їхнім нащадкам. «Ми дуже сподіваємося, що польська влада здійснить відповідні кроки назустріч нам», — ідеться у заяві.

Ще до цього в російських ЗМІ з’явилося висловлювання правника Михайла Йоффе, який доводить, що вміст потяга повинен належати Росії як юридичному спадкоємцю СРСР, учаснику антигітлерівської коаліції. Якщо цінності, які є у вагонах, були вивезені з радянських теренів, то вони повинні повернутися до Росії.

«Це безпрецедентний випадок», — заявив генеральний реставратор історичних пам’яток Польщі Пьотр Жуховський. І додав, що про склад знахідки можна буде говорити лише тоді, коли вдасться дістатися самого бронепотяга, оскільки він може бути замінований або містити вибухівку, яка може детонувати. «Місце стоянки загадкового потяга було вказане з великою ймовірністю», — наголосив Жуховський. Він повідомив, що вже бачив георадарні фото об’єкта, але для безпеки всієї операції не може вказати точне місце його перебування. Польська влада вже попередила можливих «шукачів скарбів», що вони не повинні наближатися до знахідки як з огляду на небезпеку вибуху, так і з правових причин. Пьотр Жуховський повідомив, що про місцезнаходження потяга повідомила на смертному одрі особа, яка брала участь у його приховуванні. Було також передано замальовки території.

Польські ЗМІ і так встановили, що «золотий потяг перебуває на 65-му кілометрі колії, яка веде з Вроцлава до Вальбжиха і знаходиться в тунелі поблизу станції «Вальбжих—Шавєнко». Коли німці зрозуміли, що вивезти потяг не вдасться, то вони підірвали в’їзди до тунелю. Потяг заміновано порцеляновими мінами, які не виявляють металодетектори. У цьому місці виставлено підсилені поліцейські патрулі, які відганяють групи «шукачів скарбів» iз лопатами.

Відомий польський експерт, професор Анджей Зибала, заявив у відповідь на єврейські та російські претензії, що навіть єврейська чи радянська власність на терені колишньої німецької держави, яка тепер належить Польщі, може розглядатися лише як «понімецька маєтність, яка перейшла Польщі». Він висловив здивування, що вимоги про компенсацію за Холокост тепер адресуються Польщі, хоча винуватцями страждань євреїв були передусім німці.

Німецька газета «Зюддойче Цайтунг» розкритикувала уряд Польщі за невідповідну, на думку редакції, інформаційну політику стосовно «золотого потяга». «Якщо в Польщі дійсно знайшли бронепоїзд СС, який на додаток містить у собі цінні предмети, то історія підземних штолень у Сілезії часів Другої світової війни має бути переписана заново», — зазначає автор статті Флоріан Хассель. Він вказує, що віце-міністр культури Польщі підтвердив існування потяга, але не надав жодного доказу. А наступного дня віце-міністр і взагалі заявив, що знав про існування потяга ще з березня. То чим пояснюється зволікання того, щоб дістатися до нього? У цьому випадку було б логічним і навіть обов’язковим — офіційно повідомити про знахідку іншим країнам, історики та фахівці з яких допомогли б дістати вміст потяга, вважає німецька газета.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>