«Влада заборгувала людям 75% iндексацiї»

01.09.2015
«Влада заборгувала людям 75% iндексацiї»

Під час засідання «тіньового» кабміну.

На сьогоднi заплановано відкриття чергової сесії Верховної Ради. Згідно з законом про Державний бюджет, до 15 вересня уряд повинен внести до парламенту проект основного фінансового документа на 2016 рік. Першочерговим завданням законодавчого органу має стати прийняття закону щодо індексації зарплат і пенсій на 75%, а також про підтримку промисловості. Ці закони повинні бути враховані в проекті бюджету на 2016 рік. Такі вимоги були озвучені на засіданні Опозиційного уряду під керівництвом Бориса Колеснiкова. Окрім того, «тіньовий Кабмін» обговорив шляхи виходу з системної кризи в країні, а також поточну ситуацію на Донбасі.

«Хороша новина — це зарплати на рівні 2013 року»

У день засідання Опозиційного уряду в екстреному порядку зібрався також і Кабінет Міністрів. На цьому засіданні Прем’єр Арсеній Яценюк повідомив, як він висловився, «хорошу новину» про списання західними кредиторами 20% українського держборгу. За словами «тiньового» прем’єр-міністра Бориса Колеснікова, Україні всього-на-всього знизили на 20% зовнішні борги, велику кількість яких нинішній уряд набрав за півтора року своєї діяльності.

«Вони оголосили, що є хороша новина, яка полягає в тому, що Україні можуть знизити на 20% зовнішні борги, які цей же уряд, ця ж влада подвоїла за півтора року... Хороша новина — це середня зарплата на рівні 2013 року, але таких новин ми, на жаль, не дочекаємося», — сказав «тiньовий» прем’єр-міністр. Він зазначив, що своїми діями влада лише погіршує ситуацію в економіці, зокрема, вносячи до парламенту законопроекти, які підвищують податки для підприємців. «Уряд зараз виходить у парламент із законопроектами, які значно збільшують оподаткування бізнесу та погіршують умови його роботи за 4 місяці до асоціації з ЄС. А як уряд збирається забезпечити українським виробникам конкуренцію в ЄС, якщо кредити дають під 30%? Технологій — нема, техніки — нема, за рахунок чого вони збираються це робити? Сьогодні 50% економіки завдяки діям влади знаходиться в тіні», — наголосив Борис Колесніков.

Не вірить у те, що українці дочекаються хороших новин щодо фінансів у своїх кишенях, і «тіньовий» віце-прем’єр-міністр iз соціальної політики і пенсійної реформи Наталія Королевська. За її словами, кращим звітом уряду стала б його заява про відставку. «Уряд, який допустив соціальний геноцид, не має права і далі керувати нашою країною... Відставка цього уряду дасть можливості всім здоровим силам в країні об’єднати зусилля, щоб захистити людей, захистити українські сім’ї», — переконана вона. «Тіньовий» віце-прем’єр-міністр повідомила, що Опозиційний блок подав до парламенту законопроект, згідно з яким усі зарплати, пенсії і соцвиплати повинні бути підвищені на 75%. За її словами, 75% — це рівень офіційної інфляції. «Це те, що влада заборгувала людям», — пояснила Наталія Королевська.

«Індексація та підтримка промисловості повинні бути закріплені в Бюджеті-2016»

Про те, як вийти з економічного колапсу, на засіданні Опозиційного уряду говорив і «тіньовий» віце-прем’єр Олександр Вілкул. За його словами, першочерговим завданням парламенту на новій сесії має стати прийняття необхідних для країни законів щодо індексації зарплат і пенсій на 75%, а також про підтримку промисловості. Він також повідомив, що має намір звернутися до Президента з пропозицією створити антикризову групу, яка виробить пакет пропозицій для парламенту і уряду. «Якщо не буде вжито відповідних заходiв, Україна ризикує зовсім втратити свій промисловий потенціал, адже запустити багато виробництв «iз нуля» не вийде, а це загрожує катастрофою для цілих регіонів і для мільйонів українців», — сказав опозиційний віце-прем’єр.

За даними Олександра Вілкула, падіння промислового виробництва в Україні з січня по липень 2015 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року склало 19,5%, а для окремих галузей, таких як видобувна та переробна, металургійна та машинобудівна, — втрати ще відчутніші.

«Фактично на межі знищення дніпропетровський завод «Південмаш» — флагман нашої ракетно-космічної галузі. Така ситуація не виникла б, якби завод отримав обіцяні урядом держзамовлення і реальну підтримку з бюджету. Крім ракет, тут готові виготовляти трамваї, трактори, навіть зброю і боєприпаси. У Кабмін регулярно надсилаються листи з пропозиціями. Але реакції немає», — підкреслив віце-прем’єр «тіньового уряду». Він також нагадав, що для підтримки промисловості його команда розробила програму «Нової iндустріалізації», суть якої полягає в підтримці та модернізації базових галузей промисловості, насамперед гірничо-металургійній, і в прискореному розвитку пріоритетних галузей, серед яких — ракетно-космічна.

«Чиновники порушують право людей обирати і бути обраними»

Останні заяви «військових губернаторів» Донецької та Луганської областей Павла Жебрівського і Георгія Туки про необхідність скасування виборів на підконтрольних Україні територіях Донбасу в Опозиційному уряді вважають спробою узурпувати владу.

«Уявіть собі ситуацію, якби свого часу в Януковича не було рейтингу, наприклад, у Тернопільській або Івано-Франківській областях і він скасував там місцеві вибори. Його відразу б уся міжнародна спільнота назвала диктатором. А сьогодні подібні речі спокійно відбуваються на Донбасі», — зазначив «тіньовий» прем’єр Борис Колесніков. Опозиційний блок підготував заяву, в якому звертає увагу міжнародного співтовариства на події в Україні. «Це звернення буде направлено в посольства провідних країн світу. Захід повинен бути послідовним і ввести персональні санкції проти тих, хто узурпує владу в Україні. А це — «губернатори» Донецької та Луганської областей. Це люди, які безпосередньо порушують Конституцію, порушують право людей обирати і бути обраними», — пояснив «тіньовий» прем’єр-міністр.

Персональні санкції також повинні бути введені і проти «губернатора» Харківської області Ігоря Райніна, який причетний до відмов у реєстрації Опозиційного блоку в цьому регіоні. В опозицiї вважають, що такі дії керівника ОДА обмежують політичну конкуренцію в Україні та громадянські свободи наших співвітчизників.