Перший дзвоник під прицілом

01.09.2015
Перший дзвоник під прицілом

Усі діти хочуть, щоб 1 вересня було свято.

Сьогодні на Донбасі має відбутися всеосяжне припинення вогню. Принаймні ще позавчора про це домовилися під час телефонних переговорів із президентом РФ Володимиром Путіним президент Франції Франсуа Олланд і канцлер ФРН Ангела Меркель.

«Лідери Росії, Німеччини та Франції рішуче підтримали заклик до всеосяжного припинення вогню, починаючи з 1 вересня протягом тижня навчального року, — йдеться в офіційній заяві Єлисейського палацу. — Вони підкреслили, що дотримання режиму припинення вогню є необхідним для цивільного населення на сході України і є зобов’язанням, встановленим Мінськими домовленостями».

Відтак протягом неділі та понеділка у штабі АТО фіксують різке зниження активності бойовиків, а кількість обстрілів українських позицій терористами в останні дні є найнижчою з квітня. За даними штабу АТО, ворог жодного разу не застосував важкого озброєння, що підлягає відведенню від лінії зіткнення. Бойовики час від часу хаотично застосовують винятково стрілецьку зброю та гранатомети (учора таких обстрілів зафіксовано лише 16). Стріляють не лише по позиціях ЗСУ, а й іноді — між своїми ж власними позиціями — у напрямках флангів чи тилу. Але не прицільно.

Утім розслаблятися не варто. За даними вітчизняної розвідки, саме сьогодні — 1 вересня — бандформування «ДНР» запланували провокаційні обстріли шкіл та інших навчальних закладів регіону, в яких планують звинуватити сили АТО.

«Бойовики планують використати цю провокацію як привід для звернення до РФ iз проханням офіційного і відкритого введення так званих «миротворчих військ», — каже речник АП з питань АТО Андрій Лисенко. При цьому полковник закликав мешканців Донбасу бути пильними.

Інформацію про заплановані провокаційні обстріли шкіл ніяк не прокоментували у самопроголошеній «ДНР». Лідер донецьких бойовиків Олександр Захарченко лише вкотре заявив, що вони «не збираються припиняти бойові дії, а збираються воювати і далі», щоб захопити всю Донецьку область. Мовляв, це їхня програма-мінімум, тож досягнення цієї мети стане так званим «примусом Києва до миру». А от представник бойовиків «ЛНР» Владислав Дейнего, навпаки, заявив, що вони будуть дотримуватися досягнутих раніше домовленостей про повне припинення вогню з 1 вересня.

Заяви лідера бойовиків Захарченка про намір розширити підконтрольну їм частину Донбасу вже піддав різкій критиці віце-президент США Джозеф Байден під час телефонної розмови з Президентом України Петром Порошенком.

ДО РЕЧІ

Ватажки незаконних збройних формувань за будь-яку ціну намагаються затягнути жителів Донбасу в свої ряди, повідомляє прес-центр штабу АТО. «Проте для більшості чоловіків ця війна вже принесла лише руйнування і горе. Тому люди всіма способами намагаються ухилитися від так званої мобілізації. Чоловіки призовного віку лягають у лікарню або масово виїжджають iз тимчасово окупованих територій», — йдеться в повідомленні.

У штабі АТО наголошують, що до недавнього часу через пункт перетину російсько-українського кордону «Червонопартизанськ» до Росії щодня пішки виходило близько трьох десятків чоловіків. Також, за інформацією штабу АТО, минулого тижня бойовики заборонили перетинати кордон жителям Донбасу молодшим 50 років.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>