Аби влада не змерзла...

21.08.2015
На українців, схоже, чекають «веселі»  осінь та зима — мають усі шанси мерзнути під ковдрами при +16 градусах — ще й сплачувати за холодні батареї в 1,7 раза більше, ніж торік. Свій другий поспіль провал до опалювального сезону уряд знову зібрався «покрити» за рахунок людей. Інакше оцінити нещодавні поради Прем’єра Арсенія Яценюка брати кредити на утеплення домівок і купівлю енергозберігаючих котлів не можна — чергова спроба загнати людей у кредитне рабство та ще й погрози кримінальної відповідальності для неплатників «комуналки».

 

«Перш ніж давати подібні поради, уряд має проіндексувати людям зарплати і пенсії. І забезпечити фінансування достатнього обсягу газу та вугілля», — так прокоментував народний депутат від Опозиційного блоку Михайло Папієв плани Кабміну з підготовки до опалювального сезону.

«Яценюк і К° вочевидь налаштовані ввести моду на «здоровий спосіб життя» — і починають із загартовування. На сайті Кабміну вже є розпорядження, за яким до 15 вересня мають опрацювати можливість знизити мінімально допустиму температуру в житлових приміщеннях з 18 до 16 градусів. Закон таке забороняє, але коли це заважало нашій владі?» — зазначив М. Папієв. «Практично напередодні опалювального сезону Прем’єр закликає українців у кредит утеплювати будинки і купувати енергозберігаючі котли. 30% компенсації за утеплення будинку, 20% — за покупку нового котла — прекрасні пропозиції в нормальній державі. Але в сьогоднішній Україні — за які гроші люди будуть утеплювати житло і віддавати кредити?» — риторично запитує народний депутат.

Більше того, на засіданні антикризового енергетичного штабу Яценюк прирівняв несплату комунальних рахунків до розкрадань газу і світла і закликав починати з цього приводу кримінальні провадження — при тому, що українське законодавство цього не передбачає. «Найпоширеніші санкції в європейських країнах — відключення газу, світла, води. А у в’язницю за неоплачені рахунки відправляють хіба що в азіатських і пострадянських країнах», — зауважив М. Папієв.

«Схоже, наш Прем’єр живе в іншій країні — принаймні законів України він не знає, оскільки публічно закликає їх порушувати», — додав нардеп.

Зарплати і пенсії заморожені з грудня 2013 року, інфляція відтоді виросла в рази — при цьому плату за комунальні послуги влада збільшила непомірно й необґрунтовано, нагадав нардеп. І люди, логічно, все менше платять за «комуналку». «Опозиція з весни вимагає від влади підняти доходи людей на рівень інфляції. Зараз, напередодні місцевих виборів, влада раптом перейнялася питанням індексації і нібито планує її раніше, ніж передбачено у Держбюджеті-2015. Це 13% на грудень 2015 року — при тому, що інфляція за два роки складе 82%», — зазначив нардеп.

  Опозиційний блок підготував законопроект, яким пропонується вже з 1 серпня цього року підвищити базові соціальні стандарти для населення. Прожитковий мінімум для однієї людини на місяць — до 2 046 гривень.

  Найцинічніше, що влада абсолютно усвідомлює «казковість» своїх пропозицій. А, між іншим,  Кабмін обговорював і більш радикальний варіант — зниження температури до 10-12 градусів взимку при сильних холодах.

  «Для спокійного опалювального сезону при сильних холодах закачування газу потрібно збільшити до 80 млн. кубів на добу плюс додатково закупити 5 млн. тонн вугілля. А у нас зараз темпи закачування — не вище 32 млн. кубів, а запасів вугілля — і це при нормальних температурах — вистачить тільки до кінця жовтня», — каже М. Папієв.

  «До жовтня Кабмін має розробити та запустити механізм коригування платежів за комунальні послуги з урахуванням реального температурного режиму в квартирах. А не пропонувати людям абсолютно непосильні варіанти «пережити зиму», щоб прикрити власну некомпетентність», — заявив народний депутат.