Озброєні та небезпечні

19.08.2015

На проспекті Богдана Хмельницького у Полтаві в нічний час сталася стрілянина. Як виявилося, на зупинці громадського автотранспорту між чотирма особами, що були напідпитку, виникла сварка. Один з учасників конфлікту дістав пневматичну зброю, на яку не потрібно ніяких дозвільних документів, і здійснив із неї 6 пострілів. У результаті один чоловік опинився в реанімації, стан його тяжкий (куля розміром 0,6 сантиметра зачепила серце й легені). Інший також госпіталізований, він має поранення у спину та ногу. Завдяки тому, що свідки події викликали «швидку допомогу» й на місце злочину прибув автопатруль, який ніс службу неподалік, особа, яка скоїла злочин, затримана, наразі проводяться слідчі дії. Правоохоронці збираються влаштовувати рейди до так званих наливайок, розташованих поблизу зупинок автотранспорту.

Бурхливо обговорюються в місті й інші події: біля п’ятиповерхівки на вулиці Баленка влаштувався «снайпер», котрий посеред ночі стріляє в містян також із пневматичної зброї. Перша заява від жертви мисливця на людей надійшла до міліції ще 13 квітня. Наступна — 6 червня й остання — 8 серпня. Другий потерпілий не став звертатися до міліції. І якщо у перших двох випадках потерпілі відбулися гематомами на тілі, то 5 червня 25-річний хлопець був поранений у живіт, а 27-річній дівчині куля влучила в шию, пошкодивши тканини майже до хребта. За словами начальника Полтавського міського управління міліції Євгена Чернеги, через непрофесійні дії працівників Київського райвідділу міліції міста Полтави досі не вдалося вийти на слід зловмисника. Наразі ж цією справою займається слідчо-оперативна група з досвідчених працівників. Правоохоронці проводять поквартирний обхід у згаданому будинку, збирають інформацію в мешканців сусідніх будинків, виявляють тих, хто схильний до скоєння злочину. На чергування в місті щоденно заступає 26 нарядів міліції.

«Ми досягли порозуміння і з начальником обласного управління міліції, і з Полтавським міським головою щодо встановлення в місті близько 200 камер відеоспостереження, пропонуємо встановити їх і в 14 місцях на виїзді з Полтави — це дасть змогу розкривати злочини по свіжих слідах, — висловив сподівання Євген Чернега. — А те, що в місті застосовується пневматична зброя, дає нам підстави якось впливати на її продавців. Думаю, найперше зустрінемося із власниками магазинів, що реалізують таку зброю, і з їхньою допомогою складемо списки тих, хто нею володіє. Якщо ж хочете знати мою думку, то практику, коли пневматичну зброю можна вільно купити й володіти нею, потрібно міняти».

До речі, з початку нинішнього року в Полтаві виявлено 23 факти незаконного поводження зі зброєю, з них із вогнепальною — 20.