Підклали свиню

19.08.2015
Підклали свиню

Поросята не винні.

У селі Харківці, що в Пирятинському районі, на місцевому м’ясопереробному підприємстві «ЛУКУЛЛ» виявлено інфекцію африканської чуми свиней (АЧС). За інформацією начальника управління ветеринарної медицини Пирятинського району Андрія Середи, свині були завезені з агрокомбінату «Калита» Броварського району Київської області, де на ту пору вже була зареєстрована африканська чума. Чому так сталося, наразі з’ясовують слідчі органи.

«У будь-якому разі це упущення державної ветеринарної служби, — говорить голова Пирятинської райдержадміністрації Олег Куча. — Як тільки просочилася інформація про те, що якісь посередники возять заражених африканською чумою свиней із Броварського району в орендовану в нашого місцевого підприємства «ЛУКУЛЛ» бійню, ми швидко відреагували. На жаль, частина зараженої свинини на ту пору була вивезена, вивезення іншої частини вдалося зупинити. Нині ситуація під контролем, підстав для паніки немає. Туші, напівтуші та субпродукти знищують шляхом спалювання. У радіусі трьох кілометрів навколо села Харківці створено карантинну зону».

Два дні збурені жителі Харківців протестували проти спалювання заражених туш свиней у центрі села, де якраз і побудоване м’ясопереробне підприємство (африканська чума відноситься до списку особливо небезпечних захворювань, а тому, за всіма вимогами й нормами, спалювання мало відбутися саме на його території). Було проведено виїзне засідання за участю представників Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії Полтавської області, на якому одностайно прийняли рішення перенести місце спалювання за два кілометри від села, що дещо заспокоїло селян.

На сьогодні територію, де виявлено АЧС, намагаються локалізувати: на виїздах із Харківців цілодобово працюють ветеринарно-міліцейські пости, які проводять дезінфекційну обробку техніки, огляд багажу, аби не допустити вивезення м’ясопродукції, молока тощо. Власників свиней, які перебувають у карантинній зоні, попереджають про те, що законодавство передбачає кримінальну відповідальність за умисне поширення інфікованих тварин. Як повідомив голова Харківцівської сільської ради Юрій Журба, проводиться обхід дворів місцевих жителів із метою встановлення наявності поголів’я свиней. Наразі дані про те, що у приватних господарствах є заражені тварини, за його словами, відсутні. Проте в кожного захворювання, як відомо, існує прихований період, коли тварина поводиться нібито звично, але при цьому може бути носієм небезпечного захворювання. Тож у будь-якому разі, щоб не допустити розповсюдження цієї інфекції, свиней, що належать селянам, також знищать. Уся біда в тому, що відсутня вакцина й будь-яке лікування при цьому захворюванні, тож тварини, які захворіли на АЧС, так чи інакше стовідсотково загинуть.

«Відбулися сходки жителів Харківців, ми заспокоїли людей, — запевнив Олег Куча. — Існує механізм відшкодування збитків, з обласного бюджету обіцяють виділити компенсацію, нині прораховують кошти».

За словами Андрія Середи, державна ветеринарна мережа забезпечує належний контроль за реалізацією м’яса в офіційних точках продажу, тобто на ринках, де існує ветеринарно-санітарна експертиза. «Водночас за продукцію, яку продають у несанкціонованих місцях торгівлі, ми не несемо відповідальності», — наголосив головний державний ветеринарний інспектор Пирятинського району.

Свинину ж, яку вивезли непорядні підприємці, можна відрізнити від м’яса здорових тварин: у ній багато крововиливів — побачивши таке, ви задумаєтеся, чи варто купувати її взагалі. Водночас усі мають знати, що африканська чума свиней не страшна для людини.

«Полтавцям боятися нічого: щодо цього захворювання, то ситуація в області, окрім, звісно, території Харковецької сільської ради, благополучна, — зазначив начальник головного управління ветмедицини в Полтавській області Сергій Аранчій. — Усі ринки й магазини працюють без обмежень, м’ясо як завозили туди, так і завозять. Не зупинене й жодне підприємство на території нашої області. М’ясну продукцію можна купувати — бажано лише, щоб вона була полтавських товаровиробників. Бо що діється в сусідніх областях, ми не знаємо. Натомість знаємо, що зі свинокомплексу «Калита», де виникло захворювання, розвезли хворих свиней у Дніпропетровську, Київську, Житомирську, Рівненську, Львівську області, тобто посіяли збудника АЧС по всій території України. На мою думку, це стало можливим тому, що от уже понад рік працівники ветеринарної, санітарної, інших служб, що стали вигнанцями в нашій державі, не можуть зайти на жоден приватний об’єкт із перевіркою. Навіть якщо йдеться про здоров’я нації. Підприємство ж «ЛУКУЛЛ», що в Харківцях, півтора року не працювало, тому щодо нього жодних запитань не виникало. І раптом його власник, котрий проживає в Києві, здає підприємство в оренду київській фірмі «Акорд», протягом 22—27 липня підприємці завозять на бійню 1 150 хворих на АЧС свиней. Забій проводять сiм працівників, три з яких — жителі Харківців, 1 — нібито з Пирятина. При цьому власник підприємства «ЛУКУЛЛ» не дозволяє нашим спеціалістам зайти на територію підприємства, а закон, як відомо, на його боці. Таким чином, час було згаяно. Тоді ми приймаємо таке рішення: начальник управління ветмедицини Пирятинського району Андрій Середа на основі інформації від місцевого населення пише офіційну заяву до правоохоронних органів, а останні відкривають кримінальне провадження. У такий спосіб нам вдалося потрапити на територію підприємства та затримати 297 туш свиней. Куди вивезли решту, ніхто не зізнається».

За словами Сергія Аранчія, представники ветеринарної служби зустріли нерозуміння й із боку місцевих жителів. Станом на 1 серпня в останніх було 74 свині. А за тиждень під час обходу приватних господарств виявили всього 13 голів — у 6 дворах. Ніхто із селян також не зізнається, куди збув решту тварин. Хоч це питання, наголосив головний державний ветеринарний інспектор області, біобезпеки нашої держави. Сергій Васильович не в захваті й від того, що, врахувавши думку громади, спалювання туш хворих свиней перенесли за 2 кілометри від села. Коли йдеться про боротьбу з вірусами, потрібно все ж дослухатися до думки спеціалістів, вважає він.

До речі, такого захворювання, як африканська чума свиней, вільна Україна не знала. На території ж Радянського Союзу воно було вперше зафіксоване в 1972 році на Одещині — тоді в радіусі 150 кілометрів від вогнища інфекції було знищено всіх «п’ятачків».

Перший тривожний сигнал уже в наші часи надійшов із Запорізької області, куди з неблагополучних ростовських земель привезли бутерброди із зараженою на АЧС свининою. Інфекцію тоді, слава Богу, ліквідували. Другий спалах її стався тоді, коли росіяни почали відстрілювати на території тієї ж Ростовської області диких свиней і останні втекли на територію України. Після того все затихло. Наступного разу африканську чуму зафіксували знову ж таки в Росії (на Бєлгородщині), потім вона пройшлася Прибалтикою, Польщею, Білоруссю і знову повернулася до Російської Федерації, звідки перебралася на нашу територію (на Чернігівщині тоді знайшли загиблих від АЧС диких свиней). Отож куди не кинь, винна Росія.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>