Читати від душі

18.08.2015
Читати від душі

Один із варіантів візуалізації «книжкобуса». (з сайта vsiknygy.net.ua.)

22 серпня у столиці стартує особливий автобусний маршрут — один з автобусів повністю переобладнано під мобільну бібліотеку. Мобільний хаб, який організатори назвали «книжкобусом», подорожуватиме Україною з метою популяризації книгочитання. Співорганізаторка проекту Світлана Сом поділилася: «Мені дуже хотілося, щоб в Україні з’явився автобус у форматі книжкового магазину, який пропагує світ книги й культуру читання. Але ідея трансформувалася після перегляду низки сайтів і ознайомлення із фестивалем книжкових пересувних бібліотек».

Планують, що пересуватиметься такий транспорт містом із однієї точки до іншої, перевозячи з собою книжки та інтерактивне обладнання. Реалізувала проект «Фундація Дарини Жолдак» у співпраці з «Київпастрансом».

Основні маршрути «книжкобуса» проходитимуть біля шкіл, парків та у місцях проведення різноманітних фестивалів. Цільова аудиторія ініціативи — школярі, студенти та молодь.

Під час зупинки книжкового транспорту організатори обіцяють різні активності, зокрема інтерактивні лекції, читання, поетичні вечори, презентації книжок, зустрічі з авторами, серії прослуховування аудіокнижок, скайп-презентації з авторами, вечірні кіноперегляди в парках, майстер-класи тощо. Окрім того, буде стенд із бібліотекою та інтернет. Усередині «книжкобуса» під час зупинок у парках та біля шкіл тричі на день проводитимуть 40-хвилинний урок, на якому дітям розповідатимуть, як, де і які варто читати книжки.

Окрема складова «книжкобуса» — інтернет-освіта дітей і читання, в тому числі й електронних видань. На ґаджетах буде доступ до електронних книжок, підручників та сайтів про літературу. В ігровій формі дітям пояснюватимуть, де і як можна придбати, безкоштовно завантажити або прочитати онлайн-книжку, знайти цікавинки про літературу.

Інна співорганізаторка проекту — Катерина Дідик — розповіла: «В ідеалі має вийти «книжкобус», який їздить по Україні й популяризує читання, у ньому проводять майстер-класи, читання, лекції з дітьми, батьками, бібліотекарями. Також можна взяти й прочитати видання або ж обміняти. У проекті мене надихає можливість зробити так, щоб дітки любили читання від душі, а не тому, що так сказали батьки чи вчителі».

Пізніше «книжкобус» планує подорожувати Україною та стане локацією мобільної виставки 50 плакатів Pictoric із зображеннями видатних українських діячів.

Усередині «книжкобуса» організатори обіцяють обладнати місце для фотосесій на книжкову тематику. Одним iз таких вони називають крісло та сортувальний капелюх із серії книжок Джоан Ролінґ «Гаррі Поттер».