Не ворога бійся, а Яценюка!

11.08.2015

Західні інвестори вважають нині вкладання грошей в Україну великою авантюрою. Попри всі спроби чинної влади переконати зарубіжних фінансистів у привабливості і навіть перспективності вітчизняного ринку. І навіть величезний оптимізм, скажімо, Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, який він розповсюджував перед пресою, повернувшись із відрядження до Британії та Америки.

Насправді ж усе виглядає не так яскраво і привабливо, як про це каже очільник уряду. І причому, головним винуватцем проблеми є... той самий керівник Кабміну Арсеній Яценюк, який нині рапортує про успіхи свого кабінету. «Коли деякі члени уряду стверджують, що інвестори не йдуть в Україну через страх перед війною, то вони тим самим перекладають свій головний біль на плечі, у даному випадку, сепаратистів. Головний стримуючий фактор для інвестицій — це український уряд, а не війна у Донецьку», — заявив Ілля Пономарьов. Той самий російський опозиціонер, єдиний депутат Держдуми, який голосував проти анексії Криму.

За його словами, рішення американців прийти в Україну — це для них колосальна авантюра. Причому незалежно від того, є російські війська на нашій території чи їх там немає. Натомість визначальними є зовсім інші питання, які насправді дуже жваво турбують західних інвесторів. «Починають з’являтися питання про податки, з ким спілкуватися, де знаходяться чиновники, які відповідають за свої слова, як можна чітко домовитися, — каже Пономарьов. — У цьому плані я покладаю величезні сподівання на Одесу. Адже у цьому місті з’явилася влада, яка «за базар відповідає».

А тому, на думку російського опозиціонера, заходи на кшталт інвестиційних форумів, які нині активно пропагує українська влада, насправді приносять дуже мало користі. Як, наприклад, той самий українсько-американський інвестиційний форум, на якому старанно піарився нинішній склад Кабміну. «Форум, на мою точку зору, відбувся за зачиненими дверима, — каже Ілля Пономарьов. — А інвестиційні форуми так не проводять. Сенс форуму полягає у тому, аби провести його якомога ширше. Можливо, ваші певні державні діячі боялися якихось питань, які є у потенційних американських інвесторів щодо дії уряду». Але це вже, як кажуть, зовсім інша історія.