Швайка на «байку»

05.08.2015
Швайка на «байку»

Ігорю Швайці доведеться детальніше пояснити слідству, хто саме, чому і за які послуги «подарував» йому «байк» за чверть мільйона, коли він був міністром.

Проти екс-міністра агарної політики, «свободівця» Ігоря Швайки відкрили кримінальне провадження через дорогий подарунок від колишніх працівників Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ) — мотоцикл відомої та престижної марки Harley-Davidson.

Факт дарунку під час перебування пана Швайки на посаді міністра засвідчує ухвала Печерського райсуду від 29 липня, передають «Наші гроші». У цій ухвалі йдеться про мотоцикл Harley-Davidson, модель FLH, 2013 року випуску, вартістю 250 тис. грн.

Слідчими Генпрокуратури відкрито кримінальне провадження за ст. 368 Кримінального кодексу — отримання неправомірної вигоди. За даними слідства, з боку ДПЗКУ діяло двоє осіб, їхнi прізвища невідомі. Крутий мотоцикл вони придбали в липні 2014 року, після чого дарунок був переданий міністру Швайці у серпні. У документах щодо придбання мотоцикла стоять підписи, які нібито належать Ігорю Швайці. Відтак фахівці столичної міліції мають провести почеркознавчу експертизу.

Серед іншого Печерський райсуд Києва дав слідчому Генпрокуратури доступ до документів Мінагрополітики з можливістю їх вилучення. Йдеться про листи з резолюціями у кількості не менше 15 примірників з оригіналами підпису Швайки, заява екс-міністра, написана власноруч, про проведення перевірки, передбаченої законом про очищення влади, а також декларації про доходи Швайки за 2013-2014 рр.

До речі, цей мотоцикл Ігор Швайка вперше «засвітив» на публіці лише у травні цього року, коли вже не перебував на посаді міністра. Сталося це під час благодійного мотопробігу, збір коштів з якого мав піти на підтримку військового госпіталю. На всі запитання журналістів Швайка тоді відповідав, що цей мотоцикл — подарунок друзів.

«Знали, що я давно вже хотів мотоцикл. І близькі друзі зробили такий подарунок. Сказали — тепер треба вступати в клуб і опановувати», — казав тоді 39-річний «свободівець» Швайка.

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова «Ощадбанку» Андрій Пишний літав у Варшаву на футбольний матч за рахунок невідомої британської компанії та компанії депутата Ігоря Єремеєва «Західна нафтова група» (мережа АЗС WOG), йдеться в ухвалі Печерського райсуду Києва від 27 липня. У документі вказано, що Пишний 27 травня летів на матч «Дніпро» — «Севілья» разом iз дружиною, п’ятьма заступниками і двома членами спостережної ради банку, наступного дня він повернувся назад. Чартерні перельоти обійшлися в близько 459 тисяч гривень, з яких близько 335 тисяч (сам переліт) оплатила неназвана фірма, зареєстрована у Лондоні, а приблизно 125 тисяч (імовірно VIP-залу) — компанія Єремеєва. У зв’язку з цим суд дав слідству дозвіл на перевірку рахунків авіакомпанії «Аеростар», яка здійснювала перельоти, у банку ПУМБ.

Нагадаємо, що днями про перевірку цих польотів Пишного на футбол повідомила Генпрокуратура. У свою чергу, «Ощадбанк» поширив заяву, у якій запевнив, що чиновники оплатили переліт за власний кошт. Голова «Ощадбанку» Андрій Пишний наполягає саме на цій версії й уточнює, що він замовляв 7 квитків на літак. При цьому поїздка нібито не була чартерним рейсом. Усю іншу інформацію в ЗМІ, яка не збігається з його твердженнями, пан Пишний вважає інсинуаціями.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>