Хто крайній?

04.08.2015
Хто крайній?

«Енний» пікет Чайки.

Вінницькі активісти вкотре пікетували міський суд і організували мітинг біля обласної прокуратури. Якщо раніше причиною було лише піврічне утримання під вартою молодого активіста Юрія Павленка (Хорта), котрому інкримінують організацію «безчинств» під час штурму вінницької ОДА в грудні минулого року, то тепер додалась іще одна причина. Кримінальна справа, що її порушили проти одного з вінницьких активістів Михайла Сіранчука. Міліція стверджує, що він був присутнім на мітингу біля обласної адміністрації та був одним із тих, хто брав участь у її штурмі. Як виявилося, кримінальну справу проти Сіранчука порушили ще наприкінці січня нинішнього року. Проте на початку липня цю справу перекваліфікували, і Сіранчук тепер виступає як учасник злочинного угруповання.

В обласній прокуратурі протестувальники хотіли почути причини кримінального переслідування вінницького активіста Михайла Сіранчука.

«Влада хоче перед виборами прибрати найбільш активних людей, щоб не заважали виборчій кампанії, — висловив свою точку зору адвокат і правозахисник Валерій Палій. — Ми будемо порушувати питання про те, щоб прокуратура проявила розум і припинила судилище над учасниками подій 6 грудня. Справа Хорта розвалюється, розваляться й усі інші, і вони мають це визнати. Якщо вони цього не зроблять, ми почнемо на Вінниччині «антипрокурорську» кампанію. Ініціюємо перевірку обласної прокуратури. Звернемося до Сакварелідзе (заступник Генпрокурора), бо до Шокіна немає сенсу», — впевнений правозахисник.

Зустрітися з кимось із прокурорів активістам не вдалося. Секретарка повідомила, що ініціативну групу з десяти осіб ніхто приймати не стане. На знак протесту прапороносець вінницького Майдану Анатолій Чайка (людина поважного віку), який сам себе називає Тарасом Бульбою, ліг на підлогу установи, заявивши, що не підніметься, аж допоки його не прийме хтось із прокурорів. Зрештою, Чайці довелося порушити обіцянку, аби разом з іншими активістами піти до обласної ради. Цей крок пікетувальникам на даному етапі видався конструктивнішим.

Сам же пан Сіранчук, заради якого соратники по Майдану ходили до прокуратури, потрапив у лікарню з гіпертонічним кризом. Однак раніше він неодноразово наголошував для «УМ», що його фактично призначили відповідальним за події 6-го грудня. «Інкримінують мені участь у злочинному угрупованні. Але яке ж ми угруповання, а тим більше злочинне, якщо я до того дня погано знав фігурантів тієї справи? Я «рухівець», Януар (Януарій Шостак ще один молодий активіст, який переховується від можливої кримінальної відповідальності за кордоном, — Авт.) — член «Батьківщини», до якої організації належить Юрій Павленко, я достеменно не знаю і досі... А загалом справу зшито білими нитками», — переконаний Сіранчук.