НОВИНИ ПЛЮС

04.08.2015

Теракти в Туреччині

У результаті атаки терористів-смертників на пост жандармів у південно-східній турецькій провінції Агрі, що межує з Іраном, загинуло двоє співробітників сил безпеки, 24 отримали поранення. Як повідомляє місцева преса, напад було вчинено за допомогою трактора, начиненого двома тоннами вибухівки.

Ще один напад було здійснено 2 серпня в південно-східній провінції Мардін, де на міні підірвався автомобіль із військовими. Один солдат загинув, 8 поранено. В обох атаках влада звинувачує бойовиків Робітничої партії Курдистану, позиції яких на півночі Іраку турецькі війська бомблять із минулої п’ятниці. Одночасно Туреччина завдає ударів і по позиціях терористичної «Ісламської держави», з якою також борються і курди.

Катастрофа гелікоптера в Росії

Командування російських військово-повітряних сил на невизначений час призупинило польоти гелікоптерів Мі-28 після аварії одного з них на полігоні під Рязанню. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, вранці 2 серпня під час відкриття міжнародного конкурсу «Авіадартс» на полігоні «Дубровичі» в Рязанській області гвинтокрил пілотажної групи «Беркут» почав обертатися навколо своєї осі й упав на землю. Один із пілотів загинув, другий отримав травми, але зміг самостійно вибратися з кабіни і зараз його життю нічого не загрожує. Експерти, які працюють на місці аварії, зазначають, що її причини стануть відомі тільки після розшифрування бортових самописців.

У Канаді розпущено парламент

Прем’єр-міністр Канади Стівен Харпер у неділю, 2 серпня, після зустрічі з генерал-губернатором країни оголосив про розпуск парламенту. Вибори нового складу Палати громад призначено на 19 жовтня. Цього разу виборці обиратимуть 338 депутатів — на 30 більше, ніж минулого разу, що пов’язано зі зміною виборчих округів.

За прогнозами експертів, Консервативна партія, до якої належить Харпер і яка перебуває при владі з 2006 року, може втратити більшість у Палаті громад. У разі об’єднання зусиль дві опозиційні лівоцентристські партії — «Нові демократи» та Ліберальна — мають шанси перемогти на виборах. Якщо ж переможуть консерватори, Харпер стане першим з 1908 року прем’єр-міністром, який виграв чотири виборчі кампанії поспіль.

Авіакатастрофи у Британії

У британському Хемпширі розбився приватний літак, що належав сім’ї ліквідованого американськими спецслужбами терориста Усами Бен Ладена. Як повідомляє газета «Дейлі мейл», загинуло 4 людини, в тому числі мачуха та сестра Бен Ладена. Літак Embraer Phenom 300, що належав саудівській компанії «Салем», контрольованій родиною покійного очільника «Аль-Каїди», виконував рейс із Мілана до Хемпшира. Перед заходом на посадку він різко почав втрачати висоту, впав на автостоянку в передмісті Лондона і вибухнув. Версію теракту слідство відкинуло.

* * *

Під час авіашоу в рамках фестивалю CarFest у графстві Чешир розбився винищувач. Як повідомляє «Індепендент», пілот не впорався з керуванням під час виконання фігури пілотажу. Він зміг відвести літак від натовпу глядачів, однак не встиг катапультуватися і загинув.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>