Найбільший виклик для ЄС

04.08.2015

Найбільшим викликом для Євросоюзу на даний час є наплив мігрантів. У цьому переконані 38% громадян ЄС, які взяли участь в останньому дослідженні соціологічної служби «Євробарометр». Побоювання з приводу імміграції сьогодні мають на 14% європейців більше, ніж рік тому. Тоді головними турботами європейців були економічна ситуація, безробіття і стан державних фінансів у країнах ЄС, а проблема міграції була лише на четвертому місці.

Нині ж саме імміграцію найчастіше називають основною проблемою у 20 країнах Євросоюзу, причому найбільше занепокоєння це явище викликає на Мальті (65%) і в Німеччині (55%).

Одночасно, цього року на території Євроспільноти зросли побоювання, пов’язані з тероризмом — на цю проблему звернули увагу 17% респондентів, тобто на 6% більше, ніж торік.

У своєму дослідженні соціологи «Євробарометру» також поцікавилися, чого громадяни очікують від економіки ЄС. Виявилося, що понад чверть європейців сподівається на поліпшення ситуації вподовж найближчого року, тоді як майже половина вважає, що нічого не зміниться.

Тим часом почалася місія ЄС проти нелегальних перевізників біженців через Середземне море. Від початку цього року в Європу прибуло 137 тисяч осіб — передусім із Сирії й Афганістану, але чимало і з Північної Африки.

У Німеччині за цей період зареєстровано рекордну кількість прохачів політичного притулку — такі дані МВС країни наводить газета «Ді Вельт». У ФРН шукачів притулку розподіляють по федеральних землях у залежності від рівня їх економічного розвитку. Багатші регіони повинні приймати більше біженців, чим, звісно, вельми незадоволені їх мешканці й цілком задоволені самі іммігранти. За неофіційними даними Офісу з міграції, справжня кількість цьогорічних мігрантів уже наближається до 600 тисяч осіб. Упродовж останніх років Німеччина стала першою країною ЄС за кількістю прийнятих біженців. Минулого року зареєстровано 202 тисячі заяв на отримання політичного притулку, що на 60% більше, ніж у 2013-му.

Ще перед оприлюдненням даних опитування «Євробарометру» загострилася ситуація з мігрантами у Чехії. Минулої п’ятниці чеська поліція застосувала сльозогінний газ проти нелегалів, які очікують на депортацію в таборі біженців у місті Бєла-под-Бездезем у Середньочеському краї. Більшість із них походить із Сирії, Афганістану, Іраку та Пакистану. 70 відсотків чехів негативно ставляться до розміщення в їхній країні вихідців із цих країн, але офіційна Прага піддалася тиску Брюсселя і погодилася розмістити на території країни 1500 мігрантів до 2017 року.

У згаданому таборі біженці влаштували бунт, нищили обладнання й вимагали дозволити їм вирушити далі на захід Європи. Як зазначають оглядачі, це свідчить про те, що теперішня гігантська навала мігрантів на Європу має економічне, а не політичне підґрунтя. Адже їх не влаштовує життя у бідніших країнах ЄС, а лише в найбагатших, із найвищим рівнем соціальної допомоги.

На «заколот» нелегалів різко відреагував президент Чехії Мілош Земан. «Вас сюди ніхто не запрошував. Якщо вам у нас не подобається, то забирайтеся геть!» — заявив глава держави позавчора в інтерв’ю інтернет-порталу популярної газети «Блеск». І додав: «Ці люди повинні поважати правила життя у нас. Уже краще ми допоможемо їм на території їхніх країн».

А на завершення Земан цілком несподівано заговорив у цьому контексті про те, що Чехії слід очікувати на велику хвилю мігрантів з України, які, на відміну від мусульман, «спроможні у нас асимілюватися».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>