Не все те «золото», що без ліцензії

04.08.2015

Обидві збірні України (класичний та блочний лук) привезли до Копенгагена максимально можливі склади: жіночі й чоловічі команди, по три спортсмени в кожній. І за іменами комплектація виглядала майже оптимальною. У «класиків» місце травмованої бронзової призерки Європейських ігор Насті Павлової зайняла Катерина Яворська, і Лідія Січеникова з Веронікою Марченко були сповнені завзяття принаймні повторити бакинський успіх. А чемпіони Євроігор чоловіки вирушили до Данії вже в усталеному складі — Маркіян Івашко, Віктор Рубан, Георгій Іваницький.

Завдання було простим: обидві команди мають потрапити до чвертьфіналів. Саме по вісім кращих збірних автоматично отримували олімпійські ліцензії, тобто змогу через рік у Ріо виставити як команду, так і трьох учасників в особистих змаганнях.

Наші не здобули. Поступилися вже в першому колі, себто в 1/8 фіналу. Чоловіки — збірній Тайваню (1:5), жінки — росіянкам (3:5), хоча й вели у рахунку 3:1.

Залишилися без нагород і в «індивідуалці». Іванцький програв у першому раунді румуну Данилі — 2:6, Івашко в другому — ірландцю Уелсу — 5:6. До 1/8 продерся Рубан, де поступився японцю Такахарі — 4:6. Зате забронював особисту путівку до Бразилії.

Як і Вероніка Марченко, котра в 1/4 програла кореянці Чой Місун (2:6). Подруги ж вибули ще в першому колі. Як і наш мікст, Івашко/Марченко.

В індивідуальному блочному луці найдалі, до 1/16 фіналу, пройшла Вікторія Дякова. У команді чоловіки взагалі не кваліфікувалися до основної сітки. Зате дівчата шокували всіх, у першому ж колі перестрілявши чемпіонок світу колумбійок — 216:210. Зазначимо, що наші насилу здолали кваліфікацію з останнього прохідного місця, а південноамериканки були першими, як і в світовому рейтингу. Чудасія тривала, і Дякова, Марія Школьна та Олена Борисенко по черзі перемогли Данію (220:219), Венесуелу (224:222) й Голландію (226:223). А це вже був фінал! Ось тільки шкода, що блочний лук не є олімпійською дисципліною...