Прозріння спостерігачів

04.08.2015
Минулі вихідні у зоні АТО відзначилися найбільшою кількістю обстрілів позицій ЗСУ та мирних населених пунктів за останній місяць. Лише у п’ятницю, за даними РНБО, терористи здійснили 105 обстрілів iз використанням заборонених крупнокаліберних артилерійських систем (тоді як у першу неділю серпня «режим тиші» порушувався бойовиками 51 раз). У результаті за останні три дні, на лінії розмежування загинуло 6 захисників України, ще 37 українських вояків поранено.

Відтак у РНБО звертають увагу міжнародних спостерігачів та офіційних представників ОБСЄ на швидке зростання кількості випадків ведення вогню із заборонених артилерійських систем по українських позиціях та по цивільних кварталах прифронтових міст, унаслідок яких гинуть мирні громадяни. У прес-центрі штабу АТО додають, що найбільшу вогневу активність ворог концентрує на Донецькому напрямку.

Учора ж у Спільному центрі з контролю за припиненням вогню відзначили, що ОБСЄ вперше (!) підтвердила факти ведення терористами вогню з житлових масивів Донецька. Керівник української сторони СЦКК, генерал-майор Андрій Таран навіть подякував спостерігачам за таку об’єктивість.

Напередодні СЦКК розповсюдив заяву про те, що в останні дні, прикриваючись житловими масивами, терористи вели масовані обстріли з важкого озброєння позицій ЗСУ та навколишніх мирних населених пунктів прифронтової зони — Авдіївки, Опитного, Пісків, Мар’їнки, Красногорівки, Майорська, Луганського, Зайцевого тощо.

«Черговим військовим злочином стало ведення терористами артилерійського вогню з самого центру багатотисячної Горлівки, — зазначено у заяві СЦКК. — Більшість звернень щодо припинення вогню терористи просто ігнорували. Представництво російської сторони у Спільному центрі повідомило, що вплинути на бойовиків і змусити їх припинити вогонь не може».

На думку генерал-майора Тарана, ці вогневі провокації терористи влаштували свідомо напередодні переговорів Тристоронньої контактної групи в Мінську (що розпочалися учора. — Ред.), тим самим бойовики намагалися чинити тиск на Україну.

За оперативними даними штабу АТО, серед бойовиків відзначається зниження рівня морально-психологічного стану. «Основною мотивацією до війни для цих людей є гроші і мародерство на захоплених територіях. Проте погіршення фінансового забезпечення призводить до невдоволення і нерідко відмови від участі в бойових діях, — повідомляють у прес-центрі АТО. — До песимізму також призводять і чутки про майбутню зміну керівництва так званих республік «ДНР» і «ЛНР». Для підняття бойового духу ватажки незаконних бандформувань нерідко вдаються до відвертого шахрайства, демонструючи пересування бронетехніки, яка нібито підтверджує міць фейкових об’єднань».

А ТИМ ЧАСОМ

Станом на вчора всі сили ЗСУ у зоні АТО лишалися на своїх позиціях. За словами речника Генштабу ЗСУ Владислава Селезньова, «питання демілітаризації Широкиного — це питання тристоронньої контактної групи у Мінську». Доти, доки рішення про демілітаразицію не ухвалено, «всі сили і засоби у нас на фронті». На передній лінії зіткнення в зоні АТО перебувають винятково підрозділи ЗСУ. При цьому пан Селезньов каже, що на опорних пунктах другої і третьої лінії оборони розміщені підрозділи Нацгвардії, МВС.

Президент України Петро Порошенко зазначає, що підрозділи ЗСУ не будуть відводитися з пануючих висот у районі Маріуполя. Йдеться про висоти в районі села Бердянського, а не Широкиного. «Охорона Маріуполя зараз значно підвищена, заведені додаткові підрозділи Збройних сил. Це стосується й інших ділянок — близько Авдіївки, Бахмутськой траси, Щастя», — заявив глава держави.

Тим часом позавчора в Києві та Маріуполі активісти та бійці добровольчих батальйонів провели мітинги в рамках всеукраїнської акції протесту під гаслом «Ні демілітаризації Широкиного!». Бійці батальйону спецпризначення Нацгвардії «Донбас» навіть попросили Президента Порошенка повернути їх на позиції в селищі Широкине. А нардеп, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук вважає, що демілітаризація по лінії Дебальцеве — Горлівка була б зараз доречніша, ніж демілітаризація Широкиного. Адже саме Дебальцеве було захоплене одразу після домовленостей «Мінська-2».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>