Вступити до аграрного вишу

15.07.2015
В Україні стартувала вступна кампанія. Наскільки усвідомлено сучасні абітурієнти обирають сільськогосподарську освіту і яких перспектив очікують у цій галузі? Про це — в дослідженні останніх років члена Міжнародної ради AGRIMBA з акредитації МВА — програм в агробізнесі Асоціації європейських університетів наук про життя (ICA), доцента Національного університету біоресурсів й природокористування Олени КОВТУН.

Модно бути міським аграрієм

— В аграрні ВНЗ, технікуми, коледжі вчитися йде переважно сільська молодь. І важливе питання інфраструктури сільської місцевості, яку треба розвивати, щоб сьогоднішній випускник хотів повернутися в село після отримання диплома. Прикметно, що частка тих студентів, хто обирає аграрний ВНЗ, бажаючи потім працювати в сільському господарстві, поступово збільшується. Агенція Agrisurvey Українського клубу аграрного бізнесу в рамках дослідження «Ринок праці в аграрному секторі України» провела опитування у 2012 та 2014 роках серед випускників аграрних ВНЗ: частка тих, хто назвав основною причиною при обранні аграрного ВНЗ «бажання працювати в сільському господарстві», зросла з 11% до 41%. Цікаво, що вплив батьків на вибір абітурієнтом майбутнього фаху знизився з 70% до 40%, але залишився суттєвим. Тим часом переважна більшість опитаних (понад 70%) після закінчення вишу, хотіли б залишитись працювати в сільському господарстві та жити у місті. Водночас згадаймо статистику 2014 року — основними експортними товарами (понад 50% експортної продукції) Києва у 2014 році були зерно та соняшникова олія. Чому це так? Ми всі знаємо відповідь, тому не треба дивуватись факту, що випускники аграрних ВНЗ після закінчення університету хочуть працювати в місті. Згідно з вищезгаданим опитуванням, майже половина студентів готові працювати певний період у селі, за умови, що потім будуть переведені до головного офісу в місті.

Навчання цінують постфактум

— Зустрічаючись iз випускниками, які закінчили університет 5-10 років тому і працюють за фахом, дізнаємося, що вони дуже жалкують, що на деяких заняттях були не досить активними і ставилися до науки не зовсім відповідально, коментуючи «навіщо воно нам треба...». Нині такі випускники досягли певних топових позицій в аграрному бізнесі, бачать у ньому багато перспектив і розуміють користь тих знань. Коли ж випускників інших ВНЗ «занесло» в аграрну галузь, їм часто не вистачає певних фундаментальних та інноваційних знань в аграрному секторі. Втім вони можуть іти на програми другої вищої освіти, а також програми, що пропонує, наприклад, Український клуб аграрного бізнесу в рамках проекту «АгроШкола УКАБ», де 90 відсотків запрошених лекторів — виробничники, практикуючі викладачі, представники провідних аграрних, ресурсних компаній, успішні фермери, тощо.

Нагальною необхідністю зараз є організація зустрічі нинішніх студентів та представників сучасного аграрного бізнесу. Робити це варто не «на виході», тобто не на 4-му курсі чи в магістратурі, а починаючи з 1-2 курсів, у профільних коледжах-технікумах. І навіть у школах під час організації днів професійної орієнтації перед школярами-випускниками 10-11 класів, щоб вони заздалегідь визначались iз тестами ЗНО, які їм треба здавати, щоб вступити на ту чи іншу спеціальність аграрного ВНЗ. Саме ці зустрічі з успішними та енергійними представниками аграрного бізнесу дозволяють побачити сучасному абітурієнту або студенту той вектор, за яким можна рухатись і до якого рівня можна зростати, працюючи в агросекторі.

«Ми хочемо» і «є потреба»

— Популярність напрямів можна розглядати з точки зору роботодавців та з точки зору абітурієнтів. Якщо порiвняти результати, то ми б знайшли ту точку рівноваги, яка б збалансувала і задовольнила всі сторони ринку. Роботодавцям потрібні спеціалісти-виробничники (63% від загальної потреби), але потреба у фахівцях економічного профілю (аналітики, менеджери, економісти, бухгалтери тощо) також на досить високому рівні (31%). Попит на працівників економічних спеціальностей вищий на великих підприємствах, що пов’язано з більшим обсягом аналітичної роботи.

Попит абітурієнтів відслідкувати важче. До 2015 року зарахування у всіх ВНЗ відбувалося трьома «хвилями». Тому не можна визначити, якому ж аграрному чи не аграрному ВНЗ надавав перевагу той чи інший абітурієнт. Чи він прийшов в аграрний ВНЗ свідомо, чи за залишковим принципом. Із цього року при вступі введено новацію — показник пріоритетності. І вже буде зрозуміло не тільки для аграрних, а й для всіх ВНЗ України, яка інституція має більший попит і пріоритет серед абітурієнтів. Прикро тільки, що ця новація з’явилася безпосередньо перед вступною кампанією, а не в листопаді попереднього, 2014 року, коли всі ВНЗ визначаються з правилами прийому.

Рівень підготовки фахівців досі не вiдповiдає вимогам сучасного аграрного бізнесу. Насамперед, варто налагодити систему підготовки і підвищення кваліфікації викладачів, котрі навчають студентів. Маємо певний досвід співпраці аграрних підприємств з аграрними ВНЗ, коли правильно організоване практичне навчання дозволяє студентам отримати за період стажування набагато більше практичних знань та навичок, ніж за чотири роки навчання в аудиторії. Все залежить від активної позиції викладача, відповідального за практику, а також координатора з боку підприємства. Якщо це не формальність, тоді студенти, зарекомендувавши себе достойно під час практики, можуть розраховувати навіть на майбутнє працевлаштування на підприємстві, де вони проходили практику.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>