НОВИНИ ПЛЮС

08.07.2015

Галос народу

Людям, які мають власні креативні ідеї та готові поділитися ними для розвитку української культури, пропонують зробити це в електронному опитуванні «Креативна Україна», що проводиться на сайті Міністерства культури.

Кожний, хто бажає долучитися до ініціативи, може запропонувати провести культурний захід, внести зміни до законодавства у сфері культури, методи оптимізації роботи закладів, підпорядкованих Міністерству культури, чи іншу ідею.

Щоб узяти участь в опитуванні «Креативна Україна», необхідно заповнити невелику анкету, викласти свою ідею та вказати її мету, строки реалізації, необхідні ресурси та спосіб оцінки її ефективності.

Опитування триватиме до 1 серпня 2015 року. Після цього Мінкульт планує обговорити пропозиції з експертами, а потім провести ще одне опитування, на яке будуть винесені найбільш вдалі, з його точки зору, ідеї. Результати другого опитування оголосять на початку вересня, п’ять найпопулярніших ідей у відомстві обіцяють втілити.

Усе буде бієнале

Бієнале «Київська школа» пройде у столиці України та низці європейських міст iз 8 вересня по 1 листопада 2015 року.

Головною локацією «Київської школи» стане приміщення Будинку одягу на Львівській площі у Києві, де два поверхи буде перетворено на простір для експериментального мистецького та освітнього виробництва, відкритий для широкої публіки. Крім цього, до бієнале долучиться низка столичних інституцій та організацій, серед яких: Будинок кіно, Будинок художника, Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В. Г. Заболотного, Інститут проблем сучасного мистецтва, Київська міська галерея мистецтв «Лавра», Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, Національний музей історії України, Національний університет «Києво-Могилянська академія», Національний художній музей України, Національний центр ім. Олександра Довженка, Художні майстерні на вул. Сошенка, 33, Центр візуальної культури, 32 Vozdvizhenka Arts House та інші локації, що будуть анонсовані згодом.

Школи, інтегровані у виставковий простір, стануть майданчиком та місцем для рефлексій, дебатів та культурного виробництва. Їхні програми об’єднають художників, інтелектуалів, активістів та студентів, що зможуть співпрацювати зі своїми колегами та широким загалом.

Книгами — по війні

Українці долучаються до акції, створюючи «Бібліотеку українського воїна».

У рамках цього заходу до бібліотек Будинків офіцерів, військових частин та військових шпиталів передано майже 14 тисяч книг.

Ініціатором акції є Міністерство культури. З березня і до цього часу до неї долучились 1389 інституційних та індивідуальних учасників — 394 бібліотеки та 978 працівників i відвідувачів бібліотек.

Бібліотеки, які взяли участь в акції, передадуть зібрані книги напряму до бібліотек Будинків офіцерів або через регіональних співкоординаторів у Національній історичній бібліотеці, Національній бібліотеці для дітей, Одеській національній науковій бібліотеці ім. М. Горького, Державній бібліотеці України для юнацтва, Харківській державній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка, Київській обласній бібліотеці для дітей, Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки міста Києва та обласних універсальних наукових бібліотек.

Акція проводиться на постійній основі, тож долучитися до акції не пізно, адже потреба в інтелектуальній підтримці нашого війська постійна й невичерпна.