Туніс. Море сліз

01.07.2015

Влада Тунісу позавчора оголосила про арешт перших підозрюваних у причетності до теракту, скоєного на пляжі курортного міста Сус минулої п’ятниці. За словами міністра внутрішніх справ Наджема Гарсаллі, затримано велику групу осіб, ймовірно причетних до цього злочину. Точну кількість заарештованих глава МВС не назвав.

Жертвами терористичного акту в Сусі стало 39 людей, ще 36 отримали поранення. Як повідомляють місцеві ЗМІ, озброєний терорист увірвався на прибережну територію розташованих по сусідству готелів Riu Imperial Marhaba 5* і Mouradi Palm Marina 5* у популярній курортній зоні Порт-Ель-Кантауї та відкрив вогонь по відпочивальниках. Як видно з фото, викладених у соцмережах, людей розстріляли просто під час відпочинку на пляжі.

За попередніми даними, один із терористів був убитий співробітниками поліції, а його спільника затримали «по гарячих слідах». Судячи з усього, нападник, якого застрелили, проніс зброю у пляжній парасольці — вдавав із себе курортника. За інформацією місцевого міністерства охорони здоров’я, це був 23-річний студент університету. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, туніські правоохоронці з’ясовують, чи проходив нападник вишкіл у таборі джихадистів у Лівії.

Відповідальність за теракт узяла на себе терористична організація «Ісламська держава».

Загиблі — переважно громадяни Німеччини та Великої Британії, а також Тунісу, Бельгії й Ірландії. Як повідомили в МЗС України, поранення отримала одна громадянка України — їй зробили операцію й за допомогою українського консульства відправили додому. Поранених під час теракту відвідав у лікарні президент Тунісу Беджі Каїд Ес-Себсі.

Для країни, де одним із головних джерел наповнення бюджету є туризм, цей теракт — черговий страшний удар. У березні в Тунісі вже було посилено заходи безпеки — після того як у столиці країни бойовики скоїли напад на музей «Бардо», де взяли в заручники близько ста людей. Тоді загинули 22 людини, переважно іноземні туристи.

 

А ТИМ ЧАСОМ…

У Кувейті сунітські радикали атакували шиїтську мечеть Імама Садіка. Підсумок: 27 загиблих та 227 поранених. Теракт здійснив терорист-самогубець, представник «Ісламської держави».

Начинений вибухівкою автомобіль учора вранці злетів у повітря в столиці Ємену Сані. За даними арабського телеканалу «Аль Джазіра», загинуло щонайменше 10 людей, ще 20 зазнали поранень. Вибух стався поблизу військового госпіталя, де родичі загиблих у недавньому теракті проводили жалобну церемонію. Водночас близькі до єменських повстанців-хуту джерела твердять, що мішенню вибуху були будинки кількох їхніх лідерів (Ємен потерпає від збройного конфлікту між шиїтськими повстанцями-хуту та силами, що підтримують президента у вигнанні). Цим конфліктом намагаються скористатися ісламісти, аби посилити свій влив у країні. Відповідальність за вибух у Сані взяла на себе «Ісламська держава».

У Франції фанатик арабського походження з ісламістським прапором прорвався на територію газової станції за 30 кілометрів на південний схід від міста Ліон і вбив одну людину та легко поранив двох інших. Нападника застрелили правоохоронці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>