«Молодість» — із кріслами меценатів

26.06.2015

Ювілейна 45-та «Молодість» пройде у Києві з 24 жовтня по 1 листопада. Незважаючи на складну ситуацію в країні, генеральний директор кінофестивалю Андрій Халпахчі вірить у те, що цю дату ні переносити, ні скасовувати не доведеться. Більше того — саме 25 жовтня має відновити свою роботу кінотеатр «Жовтень», який постраждав від пожежі під час минулорічного фестивалю. І факт повернення «Жовтня» до активного творчого життя у цьому контексті виглядає не лише оптимістично, а й символічно.

Задля того, аби не довелося переносити чи скасовувати урочистості з нагоди відкриття кінотеатру, який разом із кінотеатром «Київ» був однією з головних локацій фестивалю, колектив «Жовтня» запрошує долучитися всіх небайдужих до проекту «Меценатське крісло». За словами директора кінотеатру Людмили Горделадзе, місто виділило на ремонт кінотеатру 53 мільйони гривень. Тепер своє слово має сказати громада. В ідеалі на нові крісла та обладнання потрібно 5 мільйонів гривень. Якщо ж буде зібрано менше — тоді колектив звернеться до спонсорів.

Аби стати учасником проекту «Меценатське крісло», треба обрати одне із крісел у глядацькому залі та переказати кошти на рахунок організаторів (3 тис. грн. для фізичних осіб і 4 тис. грн. — для юридичних). Разом з іменною табличкою на кріслі благодійник отримає також чимало бонусів на перспективу: його запрошуватимуть на різні кіноімпрези, він зможе користуватися дисконтними програмами тощо. Зібрані гроші підуть на придбання нових крісел, цифрових DCP-кінопроекторів  та комплекти звукової апаратури Dolby для залів «Гегемон» і «Кіноман». Саме за таким алгоритмом оновлюють свої інтер’єри та апаратуру старі кінотеатри Європи. Хочеться вірити, що схожі проекти матимуть успіх і в Україні.

Кінофестиваль, за словами Андрія Халпахчі, працюватиме за перевіреною роками схемою: міжнародний конкурс (три категорії) та національний конкурс, кожен з яким матиме своє журі. Також у планах — програма «Молодість» — дітям» (дати фестивалю збігаються зі шкільними канікулами, тому організатори сподіваються, що глядачів на цих показах не бракуватиме), «Сонячний зайчик», «Фестиваль фестивалів», ретроспективи, майстер-класи тощо. Детальніше про гостей та учасників фестивалю Андрій Халпахчі пообіцяв розповісти у вересні.