Змішались в купу звірі, люди...

16.06.2015
Змішались в купу звірі, люди...

Бегемот — один із найбільш небезпечних звірів Африки. Але на цьому фото втікач із тбіліського зоопарку вже напівсонний від снодійного засобу, яким снайпер поцілив йому біля вуха. (з сайта aww.com.au.)

Такої зливи, яка у ніч на неділю налетіла на Тбілісі, в столиці Грузії не бачили давно. Ураганний вітер валив дерева та лінії електропередач, а дренажна система вмить забилася брудом. У результаті вулиці перетворилися в річки й грязьові потоки — у багатьох районах міста затопило підземні переходи, підвали й перші поверхи житлових будинків.

На ранок перед очима вражених тбілісців постала апокаліптична картина: купи сміття, гілок, стовбурів, по дах затоплені грязюкою автомобілі, перекинуті вантажівки й погнуті дорожні знаки... І поміж усім цим блукають дикі звірі.

Одним із найбільш постраждалих районів міста виявився той, де розташований Тбіліський зоопарк — один із найстаріших і найвідоміших у регіоні. Поряд із ним протікає річка Вере, яка вийшла з берегів і затопила значну територію. Більшість тварин, не маючи змоги втекти зі своїх кліток, загинули. Врятуватися вдалося переважно хижакам, яких тримали у вольєрах — кільком тиграм та левам, вовкам, ведмедям, гієнам, пантері, а також багатьом птахам. Бегемота на ранок знайшли на площі Героїв неподалік зоопарку, одного з ведмедів — на кондиціонері житлового будинку (клишоногий видерся туди, рятуючись від повені, а злізти самотужки вже не зміг).

Деяких звірів силовики застрелили — зокрема, кількох вовків, що забігли на територію Тбіліської дитячої інфекційної лікарні, та лева. Решту рятували за допомогою сил спецпризначення та фахівців-зоологів, «упольовуючи» тварин зі спеціальних рушниць зі снодійним засобом.

Втратив зоопарк і одного зі своїх улюбленців — біле левеня Шумбу. Як саме воно загинуло, в адміністрації звіринця не знають, як не знають і точної кількості втрачених тварин. Адже станом на вчора доступ до багатьох вольєрів, що опинилися на затопленій території, був неможливим.

На жаль, є жертви й серед людей. Станом на вчора було відомо про 12 загиблих, ще 25 осіб вважалися зниклими безвісти.

Вразила історія співробітниці зоопарку Гуліко Читадзе. Кілька тижнів тому жінка ледве не загинула, коли на неї накинувся тигр. Гуліко втратила руку і довго приходила до тями в реанімації. А коли почалася повінь — однією з перших кинулася на роботу, рятувати звірів. І загинула... Разом із Читадзе загинув її чоловік, який також працював у зоопарку, та ще один їхній колега.

Учора в Грузії було оголошено жалобу за жертвами стихії. А в Тбілісі цей день до того ж зробили вихідним через очисні роботи й обмеження в русі транспорту. Тисячі мешканців столиці вийшли на вулиці, щоб допомагати комунальним службам та рятувальникам розчищати завали й шукати зниклих безвісти. Десятки людей залишилися без даху над головою — їхні будинки підтопило або зруйнувало. Мерія столиці пообіцяла розселити 260 потерпілих в орендованих квартирах.

За даними міністра фінансів Грузії Нодара Хадурі, збитки, завдані стихією, оцінюються приблизно в 40 мільйонів ларі (близько 18 мільйонів доларів США). Прем’єр-міністр Іраклій Гарібашвілі доручив міністерству роздати кожній постраждалій родині по 10 тисяч ларі (близько 4,5 тисячі доларів).

Свою допомогу Грузії вже запропонували Україна, Азербайджан, Вірменія, Латвія, Росія, держави Євросоюзу.

За однією з версій, саме злочинна недбалість міської влади стала причиною такої великої кількості жертв та руйнувань, зокрема й затоплення зоопарку. Як написав у своєму «Фейсбуці» колишній прес-аташе посольства Грузії в Україні Бачо Корчилава, років вісім тому, за часів команди Михаїла Саакашвілі, частину річечки Вере «загнали» в трубу. Але коли до влади в Тбілісі прийшов новий мер, він вирішив, що стаття в бюджеті на чистку цієї труби необґрунтована, бо «саакашвілівці» викидали народні гроші «на вітер». І перекинув ці кошти на якісь більш нагальні потреби. «Політичний підхід до цього питання приніс такі результати...» — підсумовує Корчилава.

У нинішньої грузинської влади та російських ЗМІ натомість своя версія. Згідно з якою, трагедію спричинила «нерозумна» забудова часів президентства Саакашвілі й бетонування річки Вере заради будівництва площі Героїв із меморіалом усім загиблим за незалежність Грузії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>