Живі комікси

10.06.2015
Живі комікси

Учасники конкурсу костюмів нагадували героїв, що ніби зійшли зі сторінок коміксів (з офіційної сторінки Kyiv Comic Con у мережі «Фейсбук».)

Від світової історії до українського сьогодення

Фестиваль Comic Con понад 40 років проходить у різних країнах і збирає безліч своїх фанатів. Батьківщиною цього справжнього свята для любителів фентезі є американське місто Сан-Дієго. Там з 1970 року регулярно проходить фестиваль цієї geek-культури і вже має свою історію. Спочатку це була виставка коміксів, наукової фантастики, фентезі і кіно, потім захід переріс на фестиваль поп-культури загалом, куди увійшли телесеріали, мультиплікація, аніме, манга, комп’ютерні ігри, настільні карткові ігри, фентезі і веб-комікси.

Фестиваль Comic Con вже проходив в Одесі, цього року він дістався і Києва. 6-7 червня в Українському домі в центрі столиці всі охочі могли відвідати всю програму фестивалю. Організувала його винятково волонтерська група, яка взялась і за збір коштів, і рекламу, й організацію заходів.

Гроші на проведення фесту збирали на інтернет-платформі «Спільнокошт» упродовж року. Фанати могли самі пожертвувати певну суму, відповідно до її обсягу отримували від організаторів символічні сувеніри чи запрошення на фестиваль.

Завдяки цьому в Українському домі впродовж фестивалю вдалося створити 7 локацій: Кінозал, Зала настолок, Лекційна зала Світлої сторони, Лекційна зала Темної сторони, Дитяча кімната, Третій поверх та Головна зала, де відбувалися відкриття фестивалю, майстер-класи та лекції.

Дефіле героїв та відвідувачів

Кінозал порадував глядачів показом першого закарпатського мультсеріалу «Наша Файта», короткометражних фільмів, допрем’єрною презентацією фільму «Максим Оса», майстер-класом з озвучування аніме від студії PATLATI Продакшнз. У Залі настолок відбувалися презентації ігор від компаній «Бергамот», «Conceptum», «Міцурукі». Глядачі та учасники прослухали лекції з розробки настільних ігор від Дмитра Висоцього та про їх психотерапевтичний вплив від Алли Тен. На третьому поверсі відбулися турніри з комп’ютерних ігор «Mortal Kombat X», «Hearthstone: Heroes of Warcraft» та «Furious Space», різні майстер-класи, зокрема зі створення скульптур за допомогою 3D-ручки, та конкурс знавців аніме. У залах Темної та Світлої сторін проходили лекції та майстер-класи зі створення відповідних персонажів, коміксів та сюжетів.

Найменші учасники фестивалю розважалися в Дитячій кімнаті, де вони могли поплести з резиночок, подивитися діафільми, поліпити з пластиліну та знайти іншу забавку на фестивалі фентезі та коміксів.

У Головній залі відбувалося музичне відкриття фестивалю та чи не найцікавіша подія — дефіле учасників у костюмах. Тут були і житель Гондори (за мотивами творчості Толкіна «Володар перснів» в екранізації Пітера Джексона), ціла команда косплею на онлайн-комікс Homestuc, Капітан Америка, Супер-Гьорл, Халк, Жінка-Халк, маленька Залізна Людина (найменший учасник фестивалю), Капітан і Сніппі із Romantically Apocalyptic, цілий ряд героїв відеоігор, зокрема Fallout (від яких було представлено гарний стенд із продукцією).

Українського Дому не вистачить, щоб вмістити таку масу людей, яка першого дня зібралася у величезній черзі за квитками. Не вистачало гостям і фуд-кортів, аби підкріпитися впродовж цілого дня. Хоча всі недоліки затьмарила справжня святкова атмосфера на фестивалі.

ПРЯМА МОВА

Олександр Шагурі, співорганізатор фестивалю Kyiv Comic Con:

— Найкраще можуть оцінити фестиваль самі учасники. Але нам дуже приємно, що ми отримали позитивні відгуки від багатьох досвідчених організаторів, режисерів, художників, письменників та інших спеціалістів своєї сфери. Фестиваль зібрав набагато більше людей, ніж очікувалося. Ми й самі не уявляли, наскільки багато творчих, креативних і цікавих особистостей зацікавить наша подія.

Звичайно, мрії завжди більші за те, що можна вписати в реальний план. Але вони будуть нашим орієнтиром на наступний фестиваль.

Складно було провести такий захід без спонсора. В нас було багато партнерів, які нам допомагали і підтримували, але прямого спонсорства не було. Проте вдалося використати інші можливості: краудфандинг, попередній продаж квитків. Звісно, проведення масштабного заходу в центрі Києва потребує великого бюджету, тому довелося багато працювати у різних напрямах, аби все вдалося.

Ще складнішим було переконати людей, що в Україні теж може бути фестиваль коміксів і фантастики. Не всі вірили, що в нас взагалі існує ця культура і що її представників більше, ніж декілька сотень. Тож велика кількість учасників стала несподіванкою навіть для самих представників фендомів.

Ми почали планувати наступний фестиваль ще працюючи над цим, адже немає сенсу робити такий захід без перспектив на майбутнє. В нас вже є пропозиції на наступний рік від потенційних учасників. Деякі міжнародні організації також пропонують свою допомогу, аби наступний фестиваль Comic Con був ще більшим і ще цікавішим. Варто пам’ятати, що фестиваль такого типу в кожній країні починав з малого. Тож в нас добрий старт і великі перспективи.

Наталя Вовк, учасниця фестивалю:

— Нарешті хоч хтось взявся за справу організувати такий фестиваль у Києві! І хоча в столиці існують десятки угруповань фанатів, проте до цього ще жодного разу не вдавалося їх об’єднати разом в одному фестивалі. Відвідувачів було дуже багато, що виправдовує значущість проведення такого заходу. Також на Kyiv Comic Con ми мали можливість ознайомитися з українською продукцією: коміксами, мультфільмами, фантастикою та фентезі-літературою, вже не кажучи про талановитих художників-ілюстраторів. Видовищно виглядало дефіле учасників косулею. А ще мені дуже сподобалася організація секції настільних ігор з уроками для новачків.

Аліна Нікуліна, учасниця фестивалю, волонтерка:

— Я думаю, багато людей давно чекали, коли вже в Києі пройде свій Comic Con, і це нарешті сталося. Я можу лише уявляти, яку титанічну працю зробили організатори. Вони дуже класні, честь їм і хвала за цю прекрасну ініціативу. Я стала волонтером лише за кілька тижнів до фесту. Мені дуже сподобався косплей. Там були реально класні, креативні образи, і люди все це вручну шили, клеїли, розмальовували. Я й сама була в образі (американського рев’юера Ностальгійного Критика), але моя кепка і пістолет — дрібниці у порівнянні з дівчиною Лагертою, яка сама шила собі шкіряну броню з того, що було під рукою. Чесно кажучи, коміксами я не дуже цікавлюсь. Колись ще в школі купляла комікси про Сімпсонів, вони були досить непоганими. Нещодавно прочитала комікс про «Відьмак» Сапковського, мені сподобалося.

Даніела Морозова, учасниця фестивалю:

— Чесно кажучи, готувалася останнього дня. Було безліч ідей для костюма і в останній момент я обрала Червону Відьму із «Месників». Скільки себе пам’ятаю, була фанатом коміксів серії «Марвел». Вже близько 15 років ними захоплююсь, а оточуючі не розуміють взагалі мого смаку. Лише тут, на Kyiv Comic Con, вперше змогла відчути себе «в своїй тарілці», як і сотні інших людей. Мені здається, що успіх цього проекту не в лекціях з відомими людьми чи чудовому маркеті з сувенірами. Організатори дозволили нам, представникам geek-культури, бути самими собою. Ви не можете уявити, як складно знайти в нашій країні людей, які змогли б розділити з тобою це захоплення. А на цьому фестивалі вони самі знаходять тебе.