Чiп для Сiрка

09.06.2015

У Львові — одному з найтуристичніших міст України — затвердили програму з регулювання чисельності тварин у місті. «За» проголосувало 68 депутатів міської ради. Це вже другий документ, який повинен вирішити проблему бездомних чотирилапих. Цього разу зоозахисники сподіваються, що написані й ухвалені слова принесуть більше користі. Щоправда, наразі ні захисники тварин, ні чиновники не можуть сказати, скільки безпритульних хвостатих живе у Львові, адже немає чіткої системи підрахунку. Відомо лише, що з 2009 по 2014 роки було відловлено більше шести тисяч безпритульних чотирилапих.

«Ця програма є логічним продовженням попередньої, яка закінчилася у 2014 році, — говорить Наталя Вишневська, координатор зоозахисного комітету Національного екологічного центру України. — Одним iз головних її нововведень є те, що міська рада бере на себе зобов’язання допомагати мережі міні-притулків у місті коштами на харчування. Скільки саме — будуть рахувати, коли закладатимуть бюджет на наступний рік, але, до прикладу, на притулок «Милосердя» минулого року виділялося близько шести тисяч гривень. Те, що міська рада задекларувала допомагати міні-притулкам, уже дуже хороший знак». Таких міні-притулків у Львові є кілька. Їх створюють небайдужі зоозахисники, які часто-густо власним коштом утримують безпритульних бідолах. За словами пані Вишневської, зоозахисники разом із чиновниками міської ради проведуть відповідний моніторинг та визначать, яким притулкам найбільше потрібна допомога.

Нагадаємо, що львівські активісти роками боролися з керівництвом профільного комунального підприємства «Лев», де варварськими методами вбивали безпритульних тварин, хоча це і було заборонено попередньою програмою. Великими зусиллями громадським активістам удалося замінити директора комунального підприємства, тож тепер у «Леві» дійсно піклуються про братів наших менших. До прикладу, налагодили систему відлову тварин та перетримки, під час якої хвостатого стерилізують, лікують та вакцинують. А згідно з програмою, безпритульну тварину після стерилізації будуть ще й ідентифікувати: їй імплантуюуть чіп та внесуть в електронну базу данних. Уже опісля чотирилапих віддаватимуть «у добрі руки» або ж випускатимуть на попередні місця проживання. До речі, за новою програмою, гуманна евтаназія дозволена лише за двох умов: «за наявності письмового висновку ветеринарного лікаря у разі невиліковної хвороби тварини, або за наявності порушень у поведінці тварини, які є незворотними і не підлягають змінам, та встановлені винятково ветеринарним лікарем».

«Крім того, наголос у новій програмі зроблений ще й на те, що буде виконуватися ухвала міської ради, яка стосується реєстрації домашніх собак, — продовжує Наталя Вишневська. — Ця функція покладається на ЛКП «Лев». Ми, львівські зоозахисники, вважаємо такий крок дуже важливим, не тільки для Львова, а й для всієї країни, адже такі заходи збільшують відповідальність власників тварин. Головні причини збільшення кількості безпритульних тварин — або ж неконтрольоване розмноження домашніх, або безвідповідальне ставлення господарів, які виганяють своїх улюбленців на вулицю».

«Ще одним необхідним пунктом у програмі прописали те, що ЛКП «Лев» разом з іншими зоозахисними організацями будуть займатися широкою пропагандою біостерилізації тварин.