Еліксир здоров’я і краси

14.05.2015
Еліксир здоров’я і краси

Лимонний напій — справжня скарбничка здоров’я. (з сайта fonwall.ru)

Лимонна вода дуже корисна для здоров’я: вона вимиває з організму токсини — продукти розпаду хвороботворних мікробів, консервантів та хімікатів, якими нашпигована сучасна їжа. Усі цитрусові багаті на вітамін С, але лимон тут — безумовний лідер. Саме тому він допомагає боротися із застудою, робить організм міцнішим.

Уранці дієтологи радять випивати натщесерце теплу воду з лимонним соком (якщо немає протипоказань з боку шлунково-кишкового тракту). Такий напій, стверджують фахівці здорового харчування, «запускає» в дію травну систему після сну і «переконує» всі зайві та шкідливі речовини залишити організм. Дослідження показали, що чиста вода з лимоном, випита натщесерце, покращує кровообіг і зміцнює судини, насамперед — капіляри. Вода з лимоном очищує і освіжає, тоді як кава і чай — бадьорять.

Краще, коли лимонна вода матиме кімнатну температуру — вона дозволить задіяти всі енергетичні і живильні властивості лимона. Майте на увазі, що окріп руйнує ферментативні якості лимона, а дуже холодна вода (особливо з льодом) відчутно погіршує їх.

Для тих, хто займається спортом, лимонний сік — справжня знахідка. Він допомагає привести в норму водно-сольовий баланс організму. Після важких тренувань інструктори з фітнесу радять пити теплу лимонну воду. Якщо ви намагаєтеся позбутися зайвих кілограмів, то лимон допоможе зробити це швидше. Він також попереджає появу прищів і загалом — дуже корисний для шкіри.

Імунна система «бере» лимон у союзники, коли організм бореться з інфекційними недугами. Вода із соком цього цитрусового підтримує хворих із серцевими проблемами — завдяки високому вмісту калію. Калій також необхідний для діяльності нервових клітин і мозку. Лимон допомагає долати біль у запалених суглобах, адже він ефективно розганяє сечову кислоту. До того ж, це багате джерело клітковини, заліза, кальцію, вітаміну А.

Печінка також буде вдячна вам за лимонну воду, бо таким чином швидше звільнятиметься від шлаків. Лимон, за спостереженням лікарів, чудовий антисептик — здатен гоїти рани і порізи. Пектинові волокна, які містяться у фрукті, дуже корисні для здоров’я товстої кишки, а також є потужним антибактеріальним засобом.

Лимонний напій урівноважує рН (кислотний баланс) в організмі. При печії вода з лимонним соком допомагає зняти неприємні відчуття. Однак у даному разі слід порадитися з гастроентерологом.