Обережно, імунітет знімається

14.05.2015
Обережно, імунітет знімається

Фракція Радикальної партії Ляшка мобілізується проти підкупу. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Скільки коштує недоторканність одного народного депутата? Виявляється, понад мільярд (!) гривень. І це — лише як «гонорар» для однієї парламентської фракції.

«Сьогодні запропонували 50 мільйонів доларів на фракцію за те, щоб ми не голосували за зняття недоторканності з Клюєва. Запропонував Клюєв, особисто одному з наших депутатів», — розповів учора журналістам керівник «радикалів» Олег Ляшко. 50 мільйонів доларів — це і є майже 1,1 мільярда у гривневому еквіваленті.

Ідеться про нардепа від «Опозиційного блоку» Сергія Клюєва, який у минулих скликаннях ВР входив до Партії регіонів і був одним із найбільших фінансових донорів політичної сили Віктора Януковича.

Позавчора ввечері Генпрокурор Віктор Шокін зареєстрував у Верховній Раді подання про позбавлення депутатської недоторканності та арешт двох парламентаріїв — крім Клюєва-старшого, ще й Сергія Мельничука, колишнього командира батальйону «Айдар», обраного до ВР за списком партії Ляшка та вигнаного з фракції (зараз він входить до групи «Воля народу»).

«Тепер [регламентний] комітет буде розглядати це питання й готувати проект відповідної постанови, — повідомив учора спікер Володимир Гройсман. — Хочу наголосити, що все відбувається чітко у відповідності до Регламенту».

За словами Генпрокурора, кримінальне провадження щодо Сергія Клюєва стосується шахрайства та зловживання службовим становищем. Саме він був одним з організаторів афери з переведенням резиденції «Межигір’я» з державної власності в приватну. Власне, «Межигір’я» Януковича формально належало Клюєву.

Клюєву можуть присудити більше 10 років тюрми, а Мельничукові — за створення злочинної організації — «світить» узагалі довічне ув’язнення.

Обидва обвинувачені перебувають у Києві. Мельничук у коментарі журналістам розповів про намір судитися з Шокіним, який заявив, ніби нардепа вже немає в Україні. А взагалі екс-«айдарівець» висловив намір співпрацювати зі слідством.

Щодо «фінансово зацікавленого» Олега Ляшка, то він каже, що фракція РПЛ голосуватиме за зняття недоторканності і з Клюєва, і з Мельничука. «Але мені цікаво, чому досі немає подання на жодного представника злочинного режиму, наприклад на Бойка, на колишнього голову «Нафтогазу» Бакуліна та інших депутатів. Очевидно, тривають торги», — каже Ляшко.

ПАРЛАМЕНТСЬКІ ХРОНІКИ

Учора Верховна Рада лише з п’ятої (!) спроби достроково припинила депутатські повноваження нардепа від «Самопомочі» Андрія Мірошника. За відповідну постанову зрештою проголосували 229 депутатів.

Нагадаємо, Мірошник сам подав заяву про складення мандата. Він це зробив після того, як у ЗМІ були опубліковані фото його СМС-листування з коханкою про замовлення туру на Мальдіви вартістю понад 10 тис. євро, а також зізнаннями про обман «шефа» щодо ціни цієї поїздки. Крім того, парламентарії проголосували за зняття депутатських повноважень з голови Тернопільської облдержадміністрації Степана Барни (Блок Порошенка), який із початку квітня суміщав посади.

Ще один кандидат на позбавлення мандата — Валерій Куліч (БПП), який уже тривалий час працює «губернатором» Чернігівщини. На відміну від двох вищезгаданих політиків-списочників, він був обраний до ВР у мажоритарному окрузі (№205, Чернігівська область), де потрібно проводити нові вибори. Блок Порошенка не поспішає звільняти округ та призначати дату голосування, адже там почав «працювати» з виборцями маловідомий керівник Державного управління справами, один із керівників штабу БПП на виборах-2014 Сергій Березенко — колишній учасник «молодої команди» мера Києва Черновецького. Щоб «розкрутити» Березенка на окрузі, потрібен час. Його суперником може бути соратник Ігоря Коломойського, екс-заступник «губернатора» Дніпропетровщини Борис Корбан.

* * *

Головою Податкового комітету Верховної Ради вчора обрали депутата від Блоку Порошенка Ніну Южаніну (254 «за»). Паралельно парламент звільнив із цієї посади Романа Насірова (БПП), який нещодавно очолив Державну фіскальну службу.

До обрання у ВР Южаніна працювала директором телекомпанії «Експрес-інформ» — засновника «5-го каналу», власником якого є Петро Порошенко.

* * *

Позавчора надвечір народні депутати ухвалили в другому читанні та в цілому президентський законопроект «Про правовий режим воєнного стану» (258 «за»).

Новий закон (замість подібного, що існував ще з початку 1990-х років) спрямований на законодавче врегулювання правового режиму воєнного стану з урахуванням обставин, що виникли у зв’язку з зовнішньою агресією і проведенням антитерористичної операції на сході України. Законом передбачається збільшити перелік та деталізувати зміст заходів воєнного стану, запровадити гарантії діяльності Президента України, Верховної Ради України, більш чітко врегулювати порядок введення та скасування правового режиму воєнного стану, унормувати порядок діяльності та повноваження військового командування, органів державної влади в умовах дії воєнного стану, військових адміністрацій — тимчасових державних органів, що створюються Президентом України на територіях, на яких введено воєнний стан, для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення разом із військовим командуванням запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, громадського порядку та безпеки, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян. За законопроектом, в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати заходи правового режиму воєнного стану, але винятково в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом Президента про введення воєнного стану.