Вирок тоталiтаризму

24.04.2015
Вирок тоталiтаризму

Олег Ляшко переконав парламент ухвалити закон про заборону комуністичної і неонацистської пропаганди.

За ініціативи Радикальної партії Олега Ляшка Верховна Рада ухвалила Закон про заборону в Україні комуністичної та нацистської пропаганди і символіки. Це рішення запізнилося більше, ніж на 23 роки. До приходу депутатів Радикальної партії Олега Ляшка у Верховну Раду жодна партійна фракція не спромоглася змусити парламент прийняти такий закон. Навіть «свободівці», які називали себе патріотами України і борцями з усім пострадянським та мали набагато більшу за РПЛ фракцію у минулому скликанні парламенту, не зробили суттєвих кроків у цьому напрямi.

Народні депутати-радикали Олег Ляшко та Юрій Шухевич внесли законопроект, який менш ніж за тиждень підтримала коаліція. Цікаво, що очищення від залишків тоталітаризму відбулося у Чистий четвер, напередодні Великодня. Депутати, зокрема співавтор документа Олег Ляшко, побачили у цьому знак.

«У Чистий четвер заведено чистити оселю від бруду. Дуже символічно, що саме в цей день український парламент прийняв ініційований нами закон про заборону комуністичної та нацистської пропаганди і символіки. Тоталітарні режими нарешті визнані злочинними на законодавчому рівні. Ми очистилися від цього бруду, змили цей гріх, який не давав Україні побачити свій справжній демократичний шлях упродовж багатьох десятиліть. Це був наш обов’язок перед мільйонами невинно загублених душ, які сьогодні дивляться на нас із небес», — прокоментував прийняття документа Ляшко.

Але на цьому радикали вирішили не зупинятися. За ініціативи депутата від РПЛ Юрія Шухевича Верховна Рада прийняла також законопроект щодо правового статусу та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті, зокрема воїнів УПА.

«Виконання цього заповіту — останньої волі борців за волю України — є священним обов’язком для нащадків, якщо вони хочуть бути нащадками справжніх Героїв України!» — зазначив автор документа Юрій Шухевич. За словами пана Шухевича, тим Героям, котрі віддали своє життя за незалежність України, не треба вже ні пільг, ні посвідчень, ні талонів на проїзд тощо. «Герої, які боролися за незалежність України, помирали з надією, що колись у вибореній ними незалежній Україні про них згадають, відправлять молебні й зроблять все для вшанування пам’яті про їхню святу боротьбу за свободу рідного краю», — наголосив політик.