Прем’єр Яценюк: Своїх не здаємо!

23.04.2015
Прем’єр Яценюк: Своїх не здаємо!

Міністр фінансів Наталія Яресько вміє говорити те, що любить слухати її співрозмовник. Особливо, якщо він — Прем’єр-міністр. (з сайта kmu.gov.ua.)

Вчорашнє засідання Кабінету Міністрів розпочалося буквально одразу після того, як загострилася «турбулентність» під куполом Верховної Ради. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на загрозу розвалу правлячої коаліції, яка означає його автоматичну відставку, відреагував гостро. «Я звертаюсь до парламентської коаліції з тим, що ми не маємо права допустити жодної політичної нестабільності. Парламентська коаліція має бути єдина, злагоджена і ефективна», — закликав голова уряду.

«Є проблеми? Вирішуйте мовчки!»

На думку Яценюка, нині всі повинні триматися купи. «Є неузгоджені питання? Закрились, вирішили і вийшли з єдиною узгодженою позицією». Але найважливіший політичний месидж головного камікадзе країни — своїх у важкий час він напризволяще не покине! Малися на увазі, треба розуміти, Андрій Денисенко, В’ячеслав Константиновський, Андрій Лозовий, Андрій Мосійчук та Сергій Мельничук, із яких Генпрокуратура має намір зняти депутатську недоторканність. «Як голова уряду, я буду захищати кожного члена парламентської коаліції, кожного депутата і кожну фракцію, — розставив крапки над «і» очільник Кабміну. І продовжив: — Треба вже позбуватися цієї вічної проблеми українських демократів: до влади приходимо разом, а коли у владі, коли треба відповідати, — починаються сварки».

Утiм наразі Арсеній Яценюк при владі, і йому, як першій особі Кабміну, треба грошей. Що саме робиться у цій благородній справі, чи реструктуризують нам кредити і що каже МВФ, Прем’єр публічно попросив розповісти міністра фінансів Наталію Яресько. При цьому Арсеній Петрович кілька разів душевно назвав головного фінансиста держави просто Наталкою. «Міжнародні донори задоволені темпами проведення реформ в Україні. Нас підтримують усі. Вони підтримують і високо оцінюють суть і темпи реформ в Україні», — порадувала всіх Яресько, ставши за трибуну. Мабуть, із вдячності за ці нотки людської теплоти вона говорила Прем’єру тільки компліменти. А зовсім не ту критику за фактичну відсутність реформ, яку їй доводиться вислуховувати за кордоном. І яку іноземні експерти та урядові лідери озвучують без жодних сентиментів до тонкої душевної організації нашого Прем’єр-міністра.

Глава Мінфіну заявила, що за допомогою отриманого першого траншу МВФ «уже почала стабілізуватись монетарна і фінансова системи» України. Головна ознака стабілізації, якою її бачить Яресько, — зниження волатильності гривні. «Ми очікуємо домовленість з нашими кредиторами щодо нашого зовнішнього боргу і реструктуризації, яка нам конечно потрібна», — розповіла міністр. Без зайвої конкретики: вдається це їй чи не дуже. Підвисли у повітрі й кредити. Так, учора Яресько заявила: наступний візит місії представників МВФ в Україну очікується на кінець травня. А отже, наступного траншу раніше цього часу також очікувати не варто. Якщо він узагалі буде. Адже спочатку експерти хочуть побачити наслідки обіцяних реформ.

Утiм, за словами міністра, ми отримали черговий транш від Євросоюзу — у сумі 250 мільйонів євро. Ще 200 мільйонів має прийти з Європейського інвестиційного банку — вчора Верховна Рада ратифікувала фінансову угоду між Україною та банком.

Кіхтенко під мікроскопом

Уже протягом другого тижня активно згущуються хмари над головою Донецької облдержадміністрації Олександром Кіхтенком. Раніше у ЗМІ з’явилася інформація, що своїм ставленником невдоволений Президент Петро Порошенко, а вчора градус дискусії вирішив підсилити Прем’єр Арсеній Яценюк. «Сьогодні я хочу заслухати голову Донецької ОДА з трьох питань, — сказав Прем’єр. — Перше — соціально-економічний розвиток, друге — формування матеріалів змінних резервів, третє — будівництво фортифікаційних споруд. Й ухвалити відповідне рішення з цих питань».

Перед початком засідання Кіхтенко парирував можливі звинувачення Яценюка на свою адресу. «Більше п’яти тисяч підприємств, які працюють в окупованих районах Донецької області, перереєструвалися на підконтрольних Україні територіях і платять податки в бюджет України, — заявив він журналістам. — «Для того, щоб звинувачувати в колабораціонізмі, для цього треба мати підстави. Підстав ніяких немає». За словами Кіхтенка, тільки за 2014 рік ці п’ять тисяч підприємств виплатили понад 19 мільярдів гривень податків.

«Із них десь 52% припадають на підприємства, які знаходяться на непідконтрольнiй нам стороні. Це дані фіскальної служби, це офіційні дані», — запевнив він. І додав, що якщо зупинити роботу цих підприємств, то постраждають і ті, які перебувають на підконтрольній Україні території. Проблема, на думку Кіхтенка, значно серйозніша, ніж це видається на перший погляд. «Адже підприємства працюють, продукцію вивозять двома шляхами: або контрабандою — це неподобство і з цим треба боротися — або через кордон iз Росією. Але при цьому податки сплачуються Росії. А це пряме фінансування країни-агресора. І потім ці товари все одно завозять на територію України і вони автоматично стають на 25, а то й більше відсотків дорожчими», — сказав голова частини Донбасу.

Для того, аби оцінити роботу Олександра Кіхтенка, уряд створив спеціальну комісію. До її складу увійдуть, у тому числі, представники СБУ. «Термін діяльності комісії — 14 днів. Після цього буде заслухано доповідь голови комісії про оцінку діяльності керівника Донецької ОДА, а також оцінку діяльності адміністрації в цілому», — додав радник Прем’єр-міністра Данило Лубківський.