«Паперовий» фаворит

17.04.2015
«Паперовий» фаворит

Мануель Нойєр незвично багато м’ячів пропустив від «Порту». (з сайта УЄФА.)

На відміну від першого дня чвертьфінальних матчів, коли на чотирьох команди забили лише один м’яч, друга частина лігочемпіонського «мід-уїку» вийшла значно цікавішою. У кожному з позавчорашніх поєдинків футболісти відзначилися по чотири рази: «Барселона» здобула комфортну гостьову перемогу над «ПСЖ» — 3:1, а «Порту» з аналогічним рахунком удома сенсаційно переграв «Баварію».

Град голів в іспансько-французькому протистоянні не надто здивував, адже після зустрічей на груповому етапі «Барса» вже мала чітке уявлення про слабкі сторони свого опонента. Попри те, що очільник парижан Лоран Блан обіцяв якнайбільше приділити уваги обороні, стримати каталонських голеадорів — Неймара та Суареса, яким із глибини поля допомагав ще й геніальний Мессі — господарям «Парк де Пренс» не вдалося. А от болюче фіаско чемпіонів Німеччини, котрих букмекери вважали одними з головних претендентів на перемогу в турнірі, виглядає чимось нереальним.

Тим, хто не встиг до старту поєдинку в Порту зайняти свої глядацькі місця, згодом довелося «наводити різкість» у своїх оптичних приладах, аби впевнитися, що, й справді, на десятій хвилині матчу мюнхенці «горять» iз різницею в два м’ячі. Кілька тижнів тому підопічні Хосепа Гвардіоли демонстрували свій бомбардирський хист у протистоянні з «Шахтарем», якому вони в Мюнхені забили сім «сухих» м’ячів. Утім позавчора баварці самі опинилися в шкурі загнаного ягняти. «Ми просто зганьбилися. Суперник не пробачив нам жодної помилки», — сказав після гри голкіпер «Баварії» Мануель Нойєр. Нагадаємо, що на груповому етапі ЛЧ-2014/2015 одним із суперників «Порту» був донецький «Шахтар», який обидва поєдинки з найсильнішою командою Португалії зіграв унічию.

«Я знав, що ми зустрічаємося з дуже сильною командою, у якої потужна атакувальна ланка. А рівень матчу відповідав найвищим стандартам», — охарактеризував португальський клуб Гвардіола. Водночас підопічні іспанського наставника своєю грою не вразили. Найбільше проблем було в обороні «Баварії», хоча блідо виглядала вся команда. «У нас не вдалася гра. Але перед матчем-відповіддю ми маємо шість днів, тож спробуємо підготуватися краще», — сказав Хосеп Гвардіола, «лігочемпіонська» кар’єра якого в «Баварії» складається не так яскраво, як у «Барселоні».

Водночас спад у грі «гранатово-синіх», який прослідковувався у їхніх виступах в останні кілька сезонів, здається, залишився вже позаду. У будь-якому разі після перших чвертьфінальних матчів «Барса» має найбільше шансів на вихід до «топ-4». Власне у виїзному поєдинку проти «ПСЖ» каталонці нагадали себе колишніх, коли, граючи під орудою Гвардіоли, вони зносили на своєму шляху всіх без винятку опонентів.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Чвертьфінали (перші матчі).

«Порту» (Португалія) — «Баварія» (Німеччина) — 3:1 (Куарежма, 3 (пен.), 10; Мартінес, 65 — Алькантара, 28), «ПСЖ» (Франція) — «Барселона» (Іспанія) — 1:3 (Матьє, 82 (у свої ворота) — Неймар, 18; Суарес, 67, 79).