«Золото» — на додаток

17.04.2015
«Золото» — на додаток

Чемпіонка Європи-2015 Юлія Калина. (з сайта noc-ukr.org.)

На чемпіонаті Європи, що триває в Тбілісі, вітчизняні важкоатлетки продовжують збирати континентальне «золото». Слідом за Юлією Паратовою на найвищу сходинку п’єдесталу в столиці Грузії піднялася Юлія Калина. Титулована представниця Маріуполя перемогла в категорії до 63 кг, упевнено обійшовши в боротьбі за чемпіонство російську штангістку Надію Ліхачову.

Іще рік тому, на єврофорумі в Тель-Авіві, бронзова призерка Олімпіади-2012 фіксувала над головою вагу в сумі 228 кг. У Тбілісі Калина серйозно додала, зібравши за підсумком двох вправ на десять кіло більше. У результаті минулорічну континентальну «бронзу» Юлія розміняла на золоту відзнаку, яка стала першою в її колекції нагородою найвищої проби. Власне, як і Паратовій, котрій для чемпіонського поступу довелося змінити вагову категорію, Калина також перейшла в інший дивізіон. Щоправда, на відміну від своєї одеської колеги, яка вирішила скинути «зайві» кілограми, донеччанка впродовж останніх років нарощувала м’язи. Але, що цікаво, для обох наших чемпіонок Європи відправною точкою була вага 58 кг. Перебуваючи саме в цих вагових рамках, Калина з результатом 235 кг здобула «бронзу» на Іграх-2012 у Лондоні. У Тбілісі, вже як представниця наступного вагового дивізіону, наша олімпійська призерка «назбирала» 238 кг.

За свідченнями головного тренера жіночої команди Юрія Кучинова, Калина вже адаптувалася до нової категорії. Власне, на чемпіонаті Європи спортсменка повністю підтвердила слова наставника, з легкістю випередивши своїх конкуренток. Так, срібну призерку з Росії наша атлетка перевершила на 15 кг, тоді як володарка бронзової відзнаки — італійка Джорджія Бордігон — відстала від переможниці на 24 кг. Утім слід визнати, що головні опонентки Калини на євроарені, котрі представляють Білорусь та Росію, грузинський єврофорум проігнорували, вочевидь концентруючись на осінньому чемпіонаті світу. Не розкривала в Тбілісі всі свої карти й Калина, адже на грузинському помості українській атлетці не довелося демонструвати всю свою потугу, котра, за словами Кучинова, вже дозволяє їй піднімати 245 кг (110+135). Слід зазначити, що це — показники олімпійського рекорду, з яким у 2012 році казашка Майя Манеза стала золотою медалісткою Ігор. Хай там як, а Юлія на ЧЄ-2015 у ривку підняла 106 кг, хоча й намагалася в третій спробі взяти 110 кіло. А завдяки поштовху підкорила 132 кг.

Додамо, що в категорії до 58 кг, з якої вийшли двоє українських чемпіонок Європи, в Тбілісі не було жодної нашої співвітчизниці. А переможницею європершості в цій вазі з вельми пристойним результатом — 246 кг — стала болгарка Боянка Мінкова-Костова, котра, щоправда, нині захищає кольори Азербайджану.