Париж прийняв «Тиждень українського кіно»

15.04.2015
Париж прийняв «Тиждень українського кіно»

Відкриття «Тижня українського кіно» в Парижі.

У Парижі з 8 по 14 квітня «Тиждень українського кіно» провели Всеукраїнський благодійний фонд Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» та Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість».

До програми «Тижня українського кіно» в Парижі увійшло найкраще сучасне і класичне українське кіно, а також найяскравіші короткометражні фільми 44-го кінофестивалю «Молодість». Серед картин, які демонструвалися: були: «Поводир» Олеся Саніна, «Брати. Остання сповідь» Вікторії Трофименко, документальні фільми: «Український аргумент» Сергія Маслобойщикова та «Чорний зошит Майдану» і два відреставрованi німi фільми 1929 року — «Шкурник» Миколи Шпиківського і «Весна» Михайла Кауфмана.

На прес-конференції, що пройшла в Українському культурному центрі, «Тиждень українського кіно» представили міністр закордонних справ України Павло Клімкін, засновник ВБФ «Ініціатива заради майбутнього» Ігор Янковський, голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, генеральний директор КМКФ «Молодість» Андрій Халпахчі, директор НЦ О. Довженка Іван Козленко.

Міністр П. Клімкін подякував організаторам «Тижня українського кіно» в Парижі й зазначив, що фільми, привезені до Франції, відображають українське сприйняття реальності, а найголовніше — демонструють відданість нашої країни європейським цінностям. Засновник фонду «Ініціатива заради майбутнього» І. Янковський підкреслив: «Стратегія діяльності нашого фонду — це підтримка талановитої молоді. Тому ми вже кілька років проводимо Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка, Національний конкурс короткого метра в рамках КМКФ «Молодість», просуваємо роботи талановитої молоді за кордоном. Минулого року ми з великим успіхом провели Дні українського кіно в Мюнхені. Універсальна мова кіно дозволяє швидко й ефективно розповісти про нашу країну, про людей, про складні сторінки, які були в нашій непростій історії, та проблеми, які ми всі переживаємо зараз».

На урочистий прийом, організований Фондом Янковського в будинку відомого актора Ален Делона на avenue de Messine, завітали безліч відомих гостей, зокрема: екс-президент Грузії Михаїл Саакашвілі, головний редактор журналу Philosophie magazine Мішель Єльчанінов, директор Кіноринку Каннського кінофестивалю Жером Пайар, зірка французької електронної музики, лідер гурту Space Дідьє Моруані, українська співачка Джамала, французька актриса Флоранс Дарель, сценарист і режисер Жером Енріко.