Щит без сну втрачає міць

10.04.2015
Щит без сну втрачає міць

Бліда шкіра, тьмяне і посічене волосся можуть свідчити про слабкий імунітет.

Лікарі стверджують, що лише 5 відсотків жителів Землі мають міцний імунітет, усі інші так чи інакше відчувають проблеми в роботі захисної системи організму. Чому так відбувається? Серед основних причин цієї тривожної тенденції фахівці називають несприятливу екологічну ситуацію, неповноцінне харчування, дієти, тривале переохолодження, застосування антибіотиків, куріння, зловживання алкоголем. Відчутно підточують імунні резерви організму стреси, постійне недосипання, фізичні та розумові перевантаження.

Як з’ясувалося, про стан імунної системи може розповісти зовнішній вигляд, адже ослаблення захисних сил організму відразу позначається на зовнішності. Можна сказати, що в людини проблеми з імунітетом, якщо вона має надто бліду шкіру, сині кола і набряки під очима, посічене волосся і ламкі, ослаблені нігті; якщо турбує біль і кровоточивість ясен, карієс, виникає зміна постави і ходи. При збої в роботі імунної системи турбує підвищене потовиділення з важким різким запахом.

Як зарадити ситуації? Нічого надзвичайного лікарі не рекомендують, лише добре відомі кроки до здоров’я, якими, на жаль, багато хто нехтує. Отже, пам’ятаймо, що зміцнити організм і його імунний щит допоможе збалансоване харчування (їжа має бути багатою на вітаміни та мікроелементи), дотримання режиму дня, повноцінний сон (7-8 годин), регулярні фізичні вправи, тривалі піші прогулянки, вміння протистояти стресам.