«Немодна» проблема

02.04.2015
«Немодна» проблема

Гріти цистит небезпечно. Грілка тамує біль на короткий термін, але недуга так тільки ускладнюється. (з сайта my.goodhouse.com.ua)

Підступна коротка спідничка...

Що таке цистит, на жаль, відомо багатьом жінкам. Ця недуга найчастіше «виходить із підпілля» у холодну пору року, наприклад навесні, коли вже хочеться вдягнутися легко і модно, однак погода ще не дуже сприятлива до таких бажань. У результаті — різкий біль внизу живота, нескінченна «біганина» до туалету і кепський настрій...

Цистит, за спостереженнями лікарів, справді переважно трапляється у жінок — у п’ять разів частіше, ніж у представників сильної статі. «Це пов’язано з анатомічною структурою уретри та її розташуванням, — пояснює лікар-уролог Валентина Крайнікова. — Жіноча уретра коротка і широка, тож може служити «вхідними воротами» для будь-якої інфекції. А цистит — це інфекційне запалення сечового міхура. Чоловіки хворіють на цистит рідко, і часто це ускладнення якогось іншого захворювання — простатиту чи уретриту».

Головні ознаки недуги — різкий біль унизу живота, «тягнучий» біль у попереку. Температура тіла в таких випадках піднімається рідко. Майже завжди турбує прискорене сечовипускання, яке супроводжується різким болем.

Як зауважує лікар, цистит може турбувати не тільки дорослих, а й дітей. Малеча «підхоплює» недугу буквально з одного року. Коли діти починають ходити, бігати, важко простежити за їхньою гігієною. Причини «дитячого» циститу — ті ж, що і в дорослих. А лікування неодмінно має відбуватися під наглядом лікаря.

«Недугу спричиняють бактерії, які проникли в сечовий міхур. У більшості випадків збудниками циститу є кишкова паличка, стафілококи і стрептококи, — пояснює Валентина Петрівна. — Бактеріям зазвичай сприяють провокуючі фактори, один iз них — переохолодження, навіть незначне і нетривале. І необов’язково на вулиці має бути дуже холодно. Достатньо бодай кілька годин посидіти на прохолодному — на землі, камені, на металевій поверхні, щоб спровокувати цистит. Прагнучи бути модними, жінки часом забувають, що короткі спідниці не захищають від холоду і дуже часто «допомагають» запальним урологічним процесам».

Інші фактори-провокатори недуги — знижений імунітет, нехтування правилами гігієни, хірургічні втручання у гінекологічній сфері, закрепи, які порушують функцію сечового міхура.

На спиртне і госте — табу!

Головна помилка, якої припускаються хворі на цистит, — це самолікування. Для правильної терапії, наголошує Валентина Крайнікова, необхідні протизапальні, імуномодулюючі, антибактеріальні, протигрибкові препарати. І підбирати конкретні ліки та дози повинен тільки фахівець. Коли цистит має затяжний перебіг, лікар може запропонувати місцеве лікування (введення в сечовий міхур протизапальних лікувальних розчинів). Хворому, який вдається до фітотерапії, слід пам’ятати: трави поліпшують загальний стан, але лікування мікрофлори вони не здійснюють. Тож самими рослинними препаратами хворобу не вилікувати.

Лікарі застерігають: не можна завершувати курс прийому препаратів раніше зазначеного терміну. «Інакше отримаєте недолікований цистит, що часто призводить до хронічної форми, — зауважує лікар-уролог. — Цистит зазвичай лікується амбулаторно, тобто в домашніх умовах. Якщо ж хворий покладатиметься на поради друзів, рецепти з iнтернету — недуга може перейти в гостру або хронічну стадію. Зазвичай курс терапії під контролем лікаря складає 5-7 днів».

На період лікування необхідно утриматися від гострих та солоних страв, перцю, спецій, які можуть викликати подразнення слизової оболонки та запалення сечового міхура. Обов’язково пити багато рідини — 2,5-3 літра на день. Врахуйте, що навіть після курсу антибактеріальної терапії вимивати залишки інфекції з організму доведеться ще тиждень. У цей період краще пити лужну мінеральну воду без газу, ягідні й фруктові морси, чай із молоком.

Лікарські трави — листя толокнянки (медвежі вушка), брусниці, берези, плоди шипшини — мають сечогінні властивості, допомагають зняти біль і дискомфорт у сечовому міхурі. Про алкогольні напої у період лікування циститу доведеться забути — спиртне посилює неприємні симптоми. Таку саму дію мають копченості, солоні страви, маринади, гострі приправи, майонез, часник, хрін, гірчиця, перець. Соки, особливо свіжі, краще розводити водою, оскільки вони подразнюють сечовий міхур. Застій сечі сприяє поширенню інфекції, тож у період лікування лікарі радять ходити в туалет не рідше 5-6 разів на день.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Якщо турбує сильний біль уночі, коли ви не маєте змоги відвідати лікаря, прийміть спазмолітичні препарати на кшталт «Но-шпи» та знеболювальне. «Прогрівання» лікарі не радять, хоча воно й зменшує частоту позивів у туалет. Але грілка може активізувати інфекцію. Крім того, терапія теплом протипоказана при деяких гінекологічних захворюваннях. Зокрема, при міомі матки. Тому цей народний засіб утамування болю можна застосовувати лише за рекомендацією лікаря.

 

ПРОФІЛАКТИКА

Будь-якій хворобі, як відомо, краще запобігти, аніж боротися з нею. Аби попередити цистит, лікарі радять дотримуватися особистої гігієни, позбутися звички терпіти, коли хочеться в туалет. Приймаючи ванну, додавайте у воду олії евкаліпту та лаванди (якщо не маєте алергії на трави). Носіть чисту, бажано бавовняну білизну, добре випрасувану після прання. Дівчатам, що мають схильність до захворювання, краще відмовитися від трусів-стрінгів і не ходити з однією прокладкою цілий день. Пийте сечогінні чаї та морси, зокрема з журавлини — так ви промиватимете та знезаражуватимете сечовий міхур.

Важливо одягатися тепло у холодну пору. Допоможуть вовняні колготки, шкарпетки, спідниця чи брюки з теплої тканини. Обирайте взуття, що не промокає. Не сидіть на холодній поверхні — бетоні, пластикових сидіннях, лавках на вулиці. Улітку не купайтеся у водоймах зі стоячою водою.

І найосновніше — зміцнюйте імунітет за допомогою правильного харчування, здорового способу життя. Відмовтеся від шкідливих звичок, вживайте якомога більше вітамінів, висипайтеся, візьміть за правило щодня гуляти на свіжому повітрі та хоча б півгодини займатися лікувальною фізкультурою.