Легкість весняного буття

25.03.2015

Для тих, хто продовжує дотримуватися правил посту або просто хоче харчуватися корисною їжею, пропонуємо урізноманітніти раціон стравами без зайвих калорій.

 

Овоч, якого з минулого сезону лишається багато, — гарбуз. Із нього можна зробити пісну ікру. Потрібно: 0,5 кг гарбуза, солодкий великий перець (найкраще свіжий, але підійде і консервований; можна замінити 2-3 консервованими помідорами без шкірки), велика цибуля ріпчаста, 3 зубки часнику, 2 столові ложки томатної пасти, за смаком сіль і мелений чорний перець, по дещиці меленого кардамону, гвоздики і мускатного горіха, олія для смаження. Цибулю і болгарський перець нарізати невеликими кубиками. Обсмажувати на олії 5-7 хвилин. Гарбуз почистити і нарізати невеличкими шматочками, додати до цибулі з перцем і тушкувати 25-30 хвилин, поки гарбуз не розм’якне. Хвилин за 5 до готовності додати сіль, перець, часник, приправи і томатну пасту. Перетворити в однорідну масу у блендері. Гарбузовий смак у такому сусідстві зовсім не відчувається, ікра трохи подібна до кабачкової.

Дієтична і смачна — гречана каша, присмачена сухофруктами і спеціями. Для її приготування беремо 200 г гречки, 50 мл рослинної олії, апельсин, 150 г родзинок (або фініків), 60 г меду, 400 мл води, 3-5 штук гвоздики, 3-4 чайні ложки цедри апельсина, 0,5 чайної ложки насіння фенхеля, 0,25 чайної ложки солі. Гречку промиваємо в холодній воді. Родзинки (фініки) без кісточок миємо і подрібнюємо на невеликі шматочки. У каструлі з товстим дном розігріваємо олію на середньому вогні. Додаємо родзинки (фініки), гвоздику, насіння фенхеля, перемішуючи, тримаємо на вогні 2-3 хвилини, щоб розкрився аромат прянощів. У каструлю засипаємо промиту гречку і заливаємо киплячою водою. Збільшуємо до максимуму вогонь і доводимо воду до кипіння. Додаємо сіль, робимо маленький вогонь, накриваємо кришкою і готуємо 15 хвилин. Натираємо цедру апельсина. Потім із цитруса знімаємо залишки шкірки. Половину апельсина розділяємо на часточки. Із другої частини витискаємо сік і змішуємо його з медом. Цедру додаємо у гречану кашу й перемішуємо. Гречану кашу можна просто викласти на тарелю, зверху прикрасити шматочками апельсина і полити медово-апельсиновою заправкою. А можна викласти у кiльця для салату, а потім їх зняти — і це буде вишуканий десерт із гречки.

Матимете ніжні, легкі, дієтичні фруктові кекси, якщо пектимете їх без… яєць, дріжджів, молока і вершкового масла. Потрібно: 200 г борошна,120 г цукру,10 г ванільного цукру, 50 г цукрової пудри, 3 столові ложки олії, 10 г розпушувача, 100 г сушеної журавлини (можна взяти родзинки, курагу, яблука тощо),чайна ложка лимонної цедри, дещиця солі, 150 мл води. Змішай у мисці всі сухі інгредієнти: просіяне борошно, сіль, цукор, ванільний цукор, розпушувач і лимонну цедру. Залежно від солодкості доданих фруктів відкоригуйте кількість цукру. У відчутно теплу воду додай олію, розбовтай, вилий у миску і гарненько перемішай тісто, щоб розійшлися грудки (збивати не потрібно). Додай у тісто журавлину (подрібнені фрукти або сухофрукти) і знову акуратно перемішай. (Родзинки варто хвилин на 20 попередньо замочити). Змасти олією форми, наповни їх тістом на три чвертини, бо кекси піднімуться в процесі випікання. Випікати у розігрітій до 200 градусів духовці приблизно 20 хвилин. Коли кекси трохи охолонуть, діставай їх iз форм, посипай цукровою пудрою — і смакуй.

Якщо бажаєте скуштувати пісні макові булочки, спочатку варто підготувати начинку. Мак залити кип’ятком і залишити до вистигання. Зцідити воду. Пропустити мак тричі через м’ясорубку з решіткою, у якій малі отвори. Додати до маку цукор, промиті та ошпарені родзинки, подрібнені горіхи. Начинка готова.

Щоб мати пісне дріжджове тісто, беремо склянку води, 100 мл олії, 25 г свіжих дріжджів, 2 столові ложки цукру, чайну без верху — солі, 500 г борошна. Половину склянки теплої води (37-40 градусів) поєднати з цукром, розкришеними дріжджами та 2-3 столовими ложками борошна. Поставити у тепле місце на 15-20 хвилин. Потім додати решту теплої води, у якій розчинено сіль, і поступово почати додавати борошно, замішуючи тісто. Коли воно почне густішати, порціями доливати олію, весь час вимішуючи. У кінці докласти решту борошна. (Додавати борошна треба стільки, щоб тісто вийшло м’яким та ніжним). Викласти ретельно вимішане тісто (робити це не менше 10 хвилин) у змащену олією миску, накрити рушничком і поставити у тепле місце на приблизно на годину, щоб підійшло. Коли щонайменше удвічі виросте в об’ємі, ще раз легенько обім’яти. Сформувати джгут. Від нього відрізати шматочки тіста завбільшки як півтора волоських горіха. Руками розминати тісто у паляничку і в центр викладати макову начинку. Тісто з начинкою загорнути в кулю і викласти швом униз у змащені олією форми для кексів. Дати постояти булочкам у теплому місці 15-20 хвилин. Потім зверху змастити солодкою водою (вода з цукром і щіпкою куркуми), присипати маком. Зробити гострим ножем хрестоподібні насічки зверху на кожній майбутній булочці. Випікати у духовці при температурі 180 градусів 15-20 хвилин до золотавого кольору. Після того, як деко з булочками витягнете з духовки, накрийте його чистим рушничком і залиште, допоки не охолонуть.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>