Тістечка з дитинства

25.03.2015
Тістечка з дитинства

Солодкі «Мурашник» і «картоплю» діти залюбки роблять разом iз дорослими. (з сайта openrussia.info.)

Справжні господині не люблять навіть згадувань про простенькі страви зi змішуванням розкришеного магазинного печива чи викладання цілого, перемащеного кремом, у формі торта. Втім, бувають випадки, коли упаковку цукрового крихкого печива дитина зносила у школу і нерозпакованим, але пом’ятим принесла знову додому. Не викидати ж його!
Узагалі, прості рецепти приготувань тістечок чи тортиків без випікання — зручний і цікавий спосіб зайняти на півгодини свою дитину під час шкільних канікул. А разом із мамою чи бабусею можна і хрустиків наготувати, і домашніх пряників.

Зоолого-біологічні мотиви

Почнемо з «картоплі». Найпростіший варіант — у кокосовій стружці. Беремо 50 г крихкого цукрового печива, 50 г м’якого масла, змішуємо. Формуємо кульки і обкачуємо у кокосовій стружці. Надзвичайні ласощі уже можна їсти. А можна ще поставити на деякий час у холодильник.

Для пряничної «картоплі» потрібні такі інгредієнти: обсмажені горіхи — 200 г, банка вареного згущеного молока, 200 г пряників, 60 г темного шоколаду, жменя родзинок. Пряники подрібнюємо в крихту, а горіхи розтираємо трохи не в порошок. Шоколад натріть на терці. Змішайте ці компоненти між собою. Додайте в масу згущене молоко і родзинки, все перемішайте. Сформуйте тістечка і поставте на годину у холодильник.

Зовсім просто з магазинного печива збудувати торт «Мурашник». Потрібно: 500-600 г печива на зразок «Ювілейного», склянка волоських горіхів, банка згущеного молока, 100 г вершкового масла, мак для прикрашання. Заздалегідь виставте з холодильника за годину-дві до початку приготування вершкове масло — потрібно, щоб воно стало м’яким. Горіхи подрібніть. Печиво поламайте на шматочки середніх розмірів чи дрібні (тоді воно сильніше просякне). У миску, де лежать посічені горіхи, висипте печиво і ретельно перемішайте.

Крем готуємо так: у велику ємність виливайте варене згущене молоко, додайте м’яке масло і починайте збивати міксером на повільних обертах, поступово збільшуючи швидкість. Перемістіть суміш у миску з горіхами і печивом, ретельно вимісіть. На тарілку, вистелену плівкою, викладіть масу і сформуйте конус. Присипте маком і какао (за бажанням), загорніть у плівку і відправте в холодильник на ніч. Торту потрібно не менше 10 годин, щоб настоятися.

Нугати — це перемащені медово-горіховою масою вафлі, які продаються у магазині. Для надзвичайної начинки потрібні: 3 білки, 100-200 г цукру, ложка меду, 100 г посічених горіхів, одна упаковка вафель, ванілін. Із цукру і половини склянки гарячої води зварити густий сироп — так, щоб крапля, спадаючи з ложки, тягнула за собою «нитку». Додати ложку меду і варити знову «до нитки», додати піну з круто збитих білків, вимішати. Поєднати з горіхами. Перемастити вафлі і, смакуючи, згадувати дитинство.

Красиве і корисне

Щоб мати знайомі багатьом з дитинства хрустики або вергуни — яка кому назва більше до вподоби — потрібно 200 г борошна, 3 жовтки, 3-4 столові ложки густої сметани, чайну ложку без гірки порошку для печива, дещицю солі, олію для смаження, цукор і цукрову пудру. У відомої кулінарки Дарiї Цвек такі пропорції: 250 г борошна, яйце, 3 жовтки, 50 г цукру, 50 г вершкового масла чи маргарину, 100 г сметани, на кінчику ножа соди і солі, столова ложка спирту чи горілки (щоб хрустики надмірно не насичувалися жиром). На дошці посікти масло з борошном і содою, зробити заглиблення і туди покласти яйце, жовтки, цукор, сметану, додати спирт, сіль і замісити тісто, як на вареники. Тісто може взяти більше борошна. До того ж треба підсипати на дошку, щоб не прилипало. Втім, воно має бути не збите, а ніжне. Далі його слід розкачати і порізати на смуги завширшки з два пальці, потім нарізати смужки завдовжки 10-15 см. Посередині кожної зробити уздовж надріз на 2-3 сантиметри, перетягнути через нього один кінець смужки, випрямити. Важливо, щоб тісто не пересихало на дошці, тож його варто накривати і все робити швидко. Смажити вергуни в олії, щоб плавали, перевертаючи на обидва боки. Коли набудуть золотавого кольору, скласти їх спочатку на промокальний папір, потім перемістити на тарілку і посипати цукровою пудрою. Замість спирту брала горілку, замість масла — вершковий маргарин.

Вівсяне печиво — дуже корисне. Його рецептів існує неймовірно велика кількість. Один із них — із… цукерками «Корівка». Потрібно: по склянці натертих яблук, вівсяних пластівців і борошна, по чайній ложці порошку для печива і кориці, 100 г вершкового масла, 4-5 столових ложок цукру, яйце, 80-100 г цукерок «Корівка». З’єднати борошно, розпушувач, вівсянку та корицю. М’яке масло перетерти з цукром, додати яйце. Гарно збити міксером в однорідну масу. Додати сухі складники, вимішати, викласти терті яблука (попередньо відтиснувши сік) та дрібні кусочки цукерок, перемішати.

Тісто викласти на пергаментний папір ложкою на відстані 4-5 см (бо розпливеться). Випікати у духовці 12-15 хвилин при температурі 180 градусів.

Хрумке вівсяне печиво потребує трохи менше інгредієнтів. Отже: беремо по 200 г вершкового масла і цукру, велике яйце, склянку борошна, 2,5 склянки вівсяних пластівців, чайну ложку розпушувача для тіста, дрібку солі, трохи ванілі. Масло максимально розм’якшити і збити до пухкого. Додати цукор, яйце — і продовжувати збивати. Одночасно всипати решту складників, крім пластівців, і знову збити. Насамкінець додати пластівці і вимішати ложкою. Із тіста зробити кульки діаметром із грецький горіх. Викласти їх треба на відстані 5-6 см — у результаті матимемо пласкі коржики. Випікати при температурі 180 градусів, 15-20 хвилин.

КУЛІНАРНА КЛАСИКА

Шедевр для великої компанії

Для любителів усіляких горіхових та макових начинок підійде тільки на перший погляд складний рецепт так званого перекладанця від Дарії Цвек. Хоча інгредієнтів для цього шедевру доведеться збирати немало. Для тіста потрібно: кілограм борошна, склянка сметани або кефіру, 100 г дріжджів, 200 г цукру, склянка топленого вершкового масла або маргарину, 10 жовтків, пiвчайної ложки солі, цедра з половини лимона або ванілін. Для горіхової начинки: 200 г мелених горіхів, 150 г цукру, білок, 0,5 склянки настою натуральної кави, ванілін. Для макової начинки: 300 г маку, 150 г цукру, 2 білки, 2 столові ложки манної крупи, цедра з половини лимона, 500 г варення без сиропу.

Дріжджі розведіть у 2 столових ложках теплого молока зі столовою ложкою цукру і дайте їм побродити. Влийте розчин у посуд із борошном, додайте сметану або кефір, розтерті з цукром жовтки, теплий жир, сіль, цедру або ванілін і замішуйте, доки не з’являться пухирці. Накрийте і поставте в тепле місце, щоб тісто підійшло. Далі викладіть його на посипану борошном дошку, перемісіть, поділіть на чотири частини і розкачайте коржі так, щоб два з них — нижній і верхній — були товщі.

Перший корж покладіть на лист, застелений пергаментом для випічки, і поколіть виделкою. Накладіть варення і покрийте другим коржем, поколіть його і покладіть начинку з маку, покрийте третім коржем, поколіть і змастіть горіховою начинкою. Усе разом накрийте четвертим коржем, який теж поколіть. Накрийте перекладанець і поставте, щоб тісто підійшло. Тоді помастіть його білком і печіть у гарячій духовці при температурі близько 200 градусів протягом 45-50 хвилин (може і трохи більше, залежить від духовки). Якщо перекладанець занадто припікається, прикрийте зверху вологим папером. Спечений перекладанець холодним обережно зніміть з листа.

Щоб перекладанець був гарнішим, його можна перевернути, а зверху покрити білковою помадкою. Готують її так: 200 г цукру залийте гарячою водою (0,5 склянки), додайте чайну ложку оцту, накрийте і варіть. Коли крапля сиропу, спадаючи з ложки, потягне за собою «нитку», зніміть iз плити, додайте чайну ложку вершкового масла і розітріть ложкою до білого кольору. Тоді додайте кілька крапель ромової або лимонної есенції і змастіть перекладанець.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>