Дев’ять років без права на вирок

25.03.2015
Дев’ять років без права на вирок

«Справа Шпінди» тягнеться у судах вже дев’ять років.

Апеляційний суд міста Миколаєва стрясають щоденні акції протесту: люди регулярно приходять висловити своє обурення непрофесійною роботою правосуддя. Однією зі справ, яка викликала широкий суспільний резонанс, стала вже знаменита на півдні України «справа Шпінди». Йдеться про підприємця з Херсона Володимира Шпінду, який уже дев’ятий рік сидить у Миколаївському СІЗО в очікуванні вироку суду. Колишній президент боксерського клубу «Херсон» та один із засновників Шуменського ринку звинувачується в серії замовних убивств. У далекому 2006 році тоді ще 24-річний бізнесмен за одну тільки ніч підписав одразу 17 явок із повинною, де він визнавав себе винним у кривавих розправах над людьми. З тих часів в Україні змінилося вже три президенти, але остаточний вердикт суд у цій справі так і не виніс...

Кримінальний «рекорд» України

Володимира Шпінду заарештували відразу ж після того, як кілер застрелив прямо за столиком кафе власника одного з нічних клубів у Херсоні. Для розкриття цього вбивства в південне місто приїхала спеціальна слідча група з числа оперативників Миколаївського УБОЗу, Херсонського СБУ та слідчого Генпрокуратури. У визначенні Верховного Суду України щодо Шпінди та інших затриманих у справі є запис: «На досудовому слідстві застосовувалися недозволені методи впливу з боку працівників правоохоронних органів».

Тобто затриманих катували. Саме після цього і з’явилися ті злощасні 17 явок з повинною, з яких, щоправда, до суду «дожили» лише шість. Після цього Шпінду перевезли спочатку до Одеси, а потім і до Києва, де його справу розглядає Печерський райсуд, після чого повертає матеріали на дорозслідування у Херсон.

І ось, через три роки, у 2009 році, Корабельний суд міста Миколаєва засуджує Володимира Шпінду до довічного терміну ув’язнення. Однак після касації, поданої до ВСУ, цей вирок було скасовано, оскільки судове слідство, на думку суддів Верховного Суду, було проведено не повністю, а також не були допитані багато потерпілих і свідки.

«Тоді у Миколаєві суддя Олена Кутурланова винесла вирок по кримінальній справі, в якій йдеться про скоєння кількох епізодів вбивств і замахів на вбивства, — розповідає адвокат Шпінди Михайло Величко. — Так, Володимир Шпінда та Валентин Іванівський отримали довічне ув’язнення, а ще чотири людини, що проходили по цій справі, отримали терміни ув’язнення від 10 до 12 років».

За словами адвоката, Корабельний райсуд міста повністю проігнорував вимоги кримінально-процесуального законодавства щодо обов’язку виконання вказівок Верховного Суду України, який скасував вирок апеляційного суду Миколаївської області.

«Це — не політичний в’язень!»

Водночас правозахисники, а також родичі обвинуваченого і загиблих в «лихі 90-ті» намагаються кожен по-своєму довести правоту. Так, мати Володимира Шпінди навіть пригрозила оголосити голодування під стінами Главку столичної міліції.

«Дев’ять років тому мого сина Володимира співробітники Миколаївського УБОЗу звинуватили в злочині, якого він не скоював, — впевнено каже Галина Шпінда. — Хлопця тривалий час катували, вибиваючи неправдиві свідчення, а потім зв’язали та повісили на рушник. Щоб приховати ці звірства та побої, пізніше арештанта викинуть iз вікна третього поверху, додатково звинувативши його у спробі втечі. Він тільки дивом залишився живим, але отримав серйозні травми, переломи рук і ніг. У мене питання: чому ж до справи не додали свідчення очевидців та медиків, які тоді відверто зафіксували той факт, що травми сина були отримані ще до падіння з вікна?».

А ось родичі Ігоря Панталія, підприємця і співвласника Шуменського ринку в Херсоні, який загинув від кулі кілера, дотримуються іншої думки. Дружина покійного Світлана каже, що з Володимира Шпінди свідомо намагаються зробити «політичного в’язня».

«Просто цій людині немає чого вже втрачати, от і схопився він за політику, — впевнена Людмила Панталій. — Хоча за документами видно, що Шпінда тривалий час був одним з активістів банди, яка орудувала в Херсоні. Отож зліпити з нього «політичного в’язня» ніяк не вийде. На ньому — одинадцять трупів, і ніякі акції протесту не допоможуть йому вийти на свободу».

Тим часом, правозахисники Миколаєва впевнені, що парадокс «справи Шпінди» якраз і полягає в тому, що влада в Україні регулярно змінюється, а от сама система правосуддя — стоїть на місці.

«Те, що цю нещасливу справу Шпінди «кришує» міліція і прокуратура, а загальна система суддівського кумівства перетворила її у своєрідний зразок кричущої несправедливості, стає зрозумілим, якщо уважно вивчити подробиці цієї справи, — прокоментував ситуацію правозахисник Василь Крутчак. — Явну фальсифікацію побачить неозброєним оком навіть пересічна людина, яка нічого не тямить в юриспруденції. Як інакше можна пояснити той факт, що за дев’ять років слідства на голому місці в справі Шпінди з’явилася «банда злочинців», про яку до того нічого й нікому не було відомо в Херсоні. Мало цього, за даними слідства, ще й «влучний стрілець» вбиває конкурентів на всі боки, але якого медики пізніше визнають фактично сліпим».

За словами правозахисника, згодом знайде своє підтвердження й інформація про те, що в чоловіка, якого обвинуватили у вбивстві людини з рушниці, на момент скоєння злочину було відсутньо 60 відсотків зору. Тоді як у головного судді, що працює у «справі Шпінди» в Корабельному суді міста, в Олени Кутурланової, за цей час з’явилася нова машина, вартість якої складає понад 200 тисяч гривень...

На думку громадських діячів, той факт, що Володимир Шпінда «завис» у Миколаївському СІЗО без вироку, дуже вигідно всім сторонам. Адже нинішній власник Шуменського ринку в Херсоні Дмитро Кравченко вже встиг зарекомендувати себе як людина не жадібна й така, що завжди готова поділитися «з ким треба» у правоохоронних органах Херсонщини. Простежується і явна зацікавленість міліції в цьому ринку.

«Де люстрація? У нас не люстрація, а фікція — обурюється пан Крутчак. — Скільки разів за роки своєї діяльністі я стикався з цією системою, там де, як кажуть, «рука руку гріє» — нічого не змінюється!».

На думку громадських активістів Миколаєва, Херсона та Києва, довести «справу Шпінди» до логічного кінця — питання честі для всієї правоохоронної системи України. В іншому випадку, кількість таких «довгожителів СІЗО» в нашій країні з кожним роком ставатиме все більше і більше.